Dekke bord

Dekk et fantastisk julebord

Her får du inspirasjon til hvordan du kan dekke årets julebord.

SKAP STEMNING: Skap en lun og god julestemning med å dekke et fantastisk julebord.
SKAP STEMNING: Skap en lun og god julestemning med å dekke et fantastisk julebord. Foto: Illustrasjonsfoto: Nille
Publisert Oppdatert
SØLV OG GULL: - Det er veldig populært å pynte med sølv og gull, men du kan imponere gjestene dine med granbar, lys og kongler på bordet også, sier Christine Syversen i Tilbords i Fredrikstad.
SØLV OG GULL: - Det er veldig populært å pynte med sølv og gull, men du kan imponere gjestene dine med granbar, lys og kongler på bordet også, sier Christine Syversen i Tilbords i Fredrikstad. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Lyst til å gjøre ekstra stas på gjestene dine denne julen? Dekk et fantastisk julebord for dem. Her er inspirasjon både til deg som liker det overdådige og til deg som synes at det enkle ofte kan være det beste.

Sølv og gull

Christine Syversen, daglig leder i Tilbords på Torvbyen i Fredrikstad, påpeker at bruk av sølv- og gullfarger er populært som aldri før.

- Sølv har vært populært lenge, men vi merker at gull kommer mer og mer. Det er også fullt mulig å kombinere gull og sølv på samme bord, sier hun og legger til at det heller ikke er ulovlig å bruke elementer fra både den moderne, metalliske stilen og den tradisjonelle julestilen.

- Hvordan kan man få det fint på bordet, men samtidig gjøre det veldig enkelt?

- Jeg synes det er lekkert å pynte med granbar på bordet. Legg deretter noen julekuler på bordet, pynt med kubbelys og telys om hverandre og pynt med noen kongler. Det er veldig enkelt og blir veldig fint, slår hun fast.

Skill deg ut

- Rundt juletider er de fleste invitert bort til en rekke slektninger og venner. For at ditt eget julebord skal skille seg ut, er det smart å tilføre utradisjonelle dekorelementer som gjør bordet minneverdig, påpeker Silje Glenne i Glennewedding. Hun jobber til daglig med å planlegge og pynte flotte festbord.

- Det kan være en liten detalj på tallerkenen som for eksempel en cupcake, en innpakket gave eller kanskje en liten dekorativ gavepose med ristede mandler fra mors julebakst. Tilfør gjerne noen glitrende elementer for å skape den magiske julestemningen, for eksempel et glitrende bånd som festes rundt servietten, sier Glenne.

Glenne påpeker at tallerkenene, bestikket og glassene bør plasseres riktig og samsvare med det som skal serveres.

- Ikke minst bør det være nok plass på bordet til maten, med mindre det serveres rett på tallerkenen, påpeker hun.

Utradisjonelle farger

Noen ganger kan det være spennende å leke seg med utradisjonelle fargekombinasjoner. Silje Glenne har mange spennende forslag til utradisjonelle fargekombinasjoner som kan brukes på et julebord.

- For eksempel kan sorte dekorelementer settes sammen med mer tradisjonelle farger. Da vil designet virke dramatisk og spennende. Andre farger som fint kan brukes til julebord er lilla, grått og blått i ulike nyanser, sier Glenne og påpeker at dersom du ønsker å lage en lun setting, bør du gå for en mørk nyanse av fargene.

PAKKE: Plasserer du en liten pakke på hver tallerken vil julebordet ditt skille seg ut.
PAKKE: Plasserer du en liten pakke på hver tallerken vil julebordet ditt skille seg ut. Foto: Foto: Nille

Glitrende pastellfarger

- Skal du designe et julebord til jentegjengen kan du til og med dekorere bordet med glitrende pastellfarger med for eksempelvis grener av gran i midten av bordet dekorert med kubbelys i pastellfarger, samt en julekule i en pastellfarge på hver tallerken gravert inn med navnene til gjestene. En søt og feminin tvist, sier Glenne.

Alt man forbinder med julen kan i utgangspunktet egne seg som pynt på et julebord. Det være seg julekuler, kongler, nellikspirer, kanelstenger, granbar, små pakker, nisser, engler eller reinsdyrfigurer.

Silje Glenne foreslår å plassere to store skåler fylt med julekuler på bordet.

- Skålene bør plasseres et stykke i fra hverandre for at det skal være mulig å sette fat rundt. Utover dette kan en legge dekorative servietter og en ekstra pyntegjenstand på tallerkenene. For eksempel en misteltein på hver tallerken. Det er også veldig dekorativt med dekketallerken og flere tallerkener oppå hverandre. Da ser bordet med en gang mye mer dekorert ut, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SORT OG HVITT: Instagrammer Camilla Hamiltorn dekket fjorårets julebord med svart duk og hvite blomster. På bordet har hun strødd kongler, hvitløk og glitter. Tallerkenene er pyntet med granbar og hjemmelagede bordkort.
SORT OG HVITT: Instagrammer Camilla Hamiltorn dekket fjorårets julebord med svart duk og hvite blomster. På bordet har hun strødd kongler, hvitløk og glitter. Tallerkenene er pyntet med granbar og hjemmelagede bordkort. Foto: Foto: Camilla Hamiltorn

Levende lys

På instagram kom vi over kontoen til blogger Merete Pedersen / villa_merete som i fjor dekket et lekkert julebord med pynt i sølv.

- Jeg dekket bordet med både dyrt og billig. Jeg brukte tekstiler og serviettringer fra Kid Interiør, tallerkener fra Ikea, bestikk fra Hardanger og Tangen glass fra Hadeland. Hjortene og det største juletreet er fra Lene Bjerre og er min fineste julepynt. Lysestakene og vasen er emaljert lakkert glass/gips, forklarer Pedersen, som plasserte en vakker julerose midt på bordet.

- Har du ellers noen gode tips til borddekking?

- Det er fint å pynte med større gjenstander sammen med levende lys i forskjellige former. Det er forøvrig viktig å passe på at tingene som står på bordet ikke bli for høye slik at de hindrer sikt over bordet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GLITTER: - Et glitrende bånd rundt servietten skaper en magisk julestemning, sier Silje Glenne i Glennewedding.
GLITTER: - Et glitrende bånd rundt servietten skaper en magisk julestemning, sier Silje Glenne i Glennewedding. Foto: Foto: Jerome Hunt/Glennewedding

Blomster på julebordet

Vakre blomster gjør seg utmerket på julebordet. Julestjerner finnes i mange ulike farger og det gjør seg veldig godt på bordet i en vakker sølv- eller gullpotte. Det samme gjør den hvite og vakre julerosen.
- Du kan alltids bestille en blomsterdekorasjon fra blomsterforretningen og pynte med. En blomsterbukett eller dekorasjon kan også være en koselig gave å ha med seg til verten eller vertinnen hvis du er bedt bort på julaften. Det er veldig mange kunder innom meg på lille julaften og henter nettopp det, forteller Ina Lindberg, innehaver av Eucalyptus blomster i Sarpsborg.

- På julebordet er det også veldig fint å plassere ut små vaser som man fyller med ulike blomster. Det er fint med røde roser, tulipaner, nelliker, samt svibler, amarillys og orkidéklokker, sier Lindberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØLV: Blogger Merete Pedersen valgte pynt i sølv og duk i beige da hun dekket dette julebordet.
SØLV: Blogger Merete Pedersen valgte pynt i sølv og duk i beige da hun dekket dette julebordet. Foto: Foto: Merete Pedersen

Eventyrlig julebord

En annen instagrammer som også fanget oppmerksomheten vår med sitt originale julebord, er danske Carina Hamiltorn bak kontoen malthemille. Med kongler og hvitløk, kunstig snø og krystaller fra Rema 1000 samt glitter, granbar og vaser i ulike størrelser har hun dekket et nydelig bord.

- Tanken var at gjestene skulle få noe vakkert å se på under middagen. Jeg ønsket å få frem en eventyrlig følelse av at det hele var satt sammen litt vilkårlig og at det ikke var så planlagt. Derfor skar jeg blomstene i ulike lengder og plassere dem i forskjellige vaser, forteller Hamiltorn.

INSPIRASJON SØLV: Bordene er dekket med sølvpynt. Til venstre er det brukt dyrefigurer og en vakker julerose har fått plass midt på bordet. På bordet til høyre er det brukt to servietter som er bundet sammen med en grankvist og på bordet ligger en lenke av lys.
INSPIRASJON SØLV: Bordene er dekket med sølvpynt. Til venstre er det brukt dyrefigurer og en vakker julerose har fått plass midt på bordet. På bordet til høyre er det brukt to servietter som er bundet sammen med en grankvist og på bordet ligger en lenke av lys. Foto: Foto: Merete Pedersen og TILBORDS
INSPIRASJON: Bordet til venstre er dekket i fargene sort og gull. Det er brukt dekketallerken i gull, samt pyntet med kvister av eucalyptus som er sprayet med gullfarge. På bildet til høyre går gullfargen igjen med julekuler og serviett i gull, men det er også elementer av sølv på bordet.
INSPIRASJON: Bordet til venstre er dekket i fargene sort og gull. Det er brukt dekketallerken i gull, samt pyntet med kvister av eucalyptus som er sprayet med gullfarge. På bildet til høyre går gullfargen igjen med julekuler og serviett i gull, men det er også elementer av sølv på bordet. Foto: Foto: Moment Studio / Glennewedding og TILBORDS
LEKKERT: Dette bordet er dekket med hvite løpere på langs over bordet. Det er pyntet med granbar, brudeslør, kongler og stjerner. Serviset er Porsgrunds Porselænsfabriks SENSE-servise og glassene er Sentimento fra Hadeland glassverk.
LEKKERT: Dette bordet er dekket med hvite løpere på langs over bordet. Det er pyntet med granbar, brudeslør, kongler og stjerner. Serviset er Porsgrunds Porselænsfabriks SENSE-servise og glassene er Sentimento fra Hadeland glassverk. Foto: Foto: Christiania Glasmagasin

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning