Stemningsfull jul uten rødt

Jul uten rød pynt

- Å pynte til jul handler ikke nødvendigvis om rødt og grønt, men om å skape en stemning, sier eieren av dette hjemmet, Alexandra Schou.

EGGEHVIT JUL: Himling er malt hvitt med høy glansgrad, mens gulvet har fått en lys gråtone. Veggene er eggehvite. Resultatet er et særdeles lyst allrom, stemningsfullt året rundt. Bordlyktene er fra Sishi, linduken på spisebordet fra Bolina, og lysekronen er et bruktkjøp.
EGGEHVIT JUL: Himling er malt hvitt med høy glansgrad, mens gulvet har fått en lys gråtone. Veggene er eggehvite. Resultatet er et særdeles lyst allrom, stemningsfullt året rundt. Bordlyktene er fra Sishi, linduken på spisebordet fra Bolina, og lysekronen er et bruktkjøp. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Om prosjektet:

Hvem bor her?

Alexandra Schou og Nicholas Salbu, Georg (3 år) og hunden Oscar.

Hva ser vi?

Leilighet i flermannsbolig fra 20-tallet, på Vækerø i Oslo.

Hvorfor ser vi på dette?

Små justeringer i hverdagsinnredningen gir stor julestemning.

Julen er rett rundt hjørnet, og det innebærer mer innetid, pynt og kos. Men det er ingen funklende julestjerner å spore i vinduene hos Alexandra Schou Salbu og Nicholas Salbu. Ingen smilende fjøsnisser på sofabordet, ingen poserende halmbukker i vinduskarmen.

Men vokslysene er tent, sølvtøyet pusset og granen er pyntet. Når familien i denne reportasjen dekorerer til jul, er det med få ting og enkle midler.

I den grad du ser noe rødt på disse bildene, er det sneket inn av Bonytts stylist. Det er gjort for å vise deg som ikke liker jul uten rød julepynt, at det er minimalt som skal til.

- Jeg lesser ikke på med så mye mer enn hva vi har fra før. Man kan skape en opplevelse av høytid uten å bruke så mye pynt. Dessuten skal det være funksjonelt i jula også, mener Alexandra.

Hun peker på kubelysestaken på kjøkkenbenken. Den brukes året rundt, men akkurat nå før jul gjør den jobben som adventsstake.

På kjøkkenhyllen blinker det i noen sølvkopper fra da Georg (3) ble døpt, og som ellers står bakerst i skapet. I fjor kjøpte Alexandra en håndmalt miniatyrgyngehest, fordi den var søt. Nå er den hentet frem fra pappkassen i boden.

- Vi tyr til stort sett de samme grepene hvert år. Men jeg får jo også noen nye ideer. Som grafisk designer og arkitektbarn søker jeg inspirasjon og samler på ideer året rundt.

Og de samme prinsippene gjelder i julen som ellers i året.

DISKRET DEKORERT: Det roper ikke jul av stuen, men stemningsskapere som lys, pledd og puter skaper den atmosfæren familien ønsker seg. Missoni teppe og pledd, samt betongbord fra Milla Boutique. Sofa fra Home & Cottage. Plakaten er fra M&M Paris.
DISKRET DEKORERT: Det roper ikke jul av stuen, men stemningsskapere som lys, pledd og puter skaper den atmosfæren familien ønsker seg. Missoni teppe og pledd, samt betongbord fra Milla Boutique. Sofa fra Home & Cottage. Plakaten er fra M&M Paris. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
GRØNT OG GLITRENDE: Juletreet er pyntet med store og små kuler, og kongler. Noen ekte og noen kunstige. Det ekte er fra skogen, de kunstige fra Sishi.
GRØNT OG GLITRENDE: Juletreet er pyntet med store og små kuler, og kongler. Noen ekte og noen kunstige. Det ekte er fra skogen, de kunstige fra Sishi. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
PERMANENT PYNT: Kakkelovnen er boligens virkelige smykke, som selv juletreet sliter med å overgå. Beaglen Oscar har identifisert sonen som en lun plass.
PERMANENT PYNT: Kakkelovnen er boligens virkelige smykke, som selv juletreet sliter med å overgå. Beaglen Oscar har identifisert sonen som en lun plass. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
FÅ, MEN TYDELIGE DETALJER: Gyngehesten er blant de få pyntetingene som har sjarmert seg inn hos Alexandra.
FÅ, MEN TYDELIGE DETALJER: Gyngehesten er blant de få pyntetingene som har sjarmert seg inn hos Alexandra. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

- Generelt er jeg opptatt av at ting skal vare. Derfor kjøper jeg aldri på impuls, men tenker nøye gjennom hvordan tingen skal brukes, og om den fint kan mikses med andre ting jeg har. Så jeg har nok en ganske profesjonell innstilling til forbruk og innredning også.

Juletreet står på samme sted i år som i fjor, og året før der igjen, ved siden av kakkelovnen, mellom spiseplassen og sofasonen. Det merkes, i hvert fall når granen er så tett og omfangsrik som i år.

Treet er for anledningen pyntet av Bonytts stylist Tone Kroken. Selv om stjernen i toppen glimrer med sitt fravær, kan resultatet vanskelig beskyldes for være minimalistisk. Treet har få ledige kvister.

Samtidig, når pynten, eller stylingen, begrenser seg til juletrelys, grønne kuler og kunstige og ekte kongler, oppleves treet snarere som finstemt harmonisk og ikke overdrevent maksimalistisk. Kanskje heller ikke skingrende sjarmerende, slik norske familiejuletrær ofte blir.

Men juleregimet til Alexandra og Nicholas er ikke lovregulert. Det sørger blant annet treåringen Georg for. Så lenge han produserer, vil det alltid finnes en ledig gren til lenker av glanspapir i hektiske fargekombinasjoner og fjøsnisser med bomullsskjegg og dorullkropp.

HVITT KANVAS: Alexandra Schou og sønnen Georg på tre år. Med den hvite basen kan kjøkkenet pyntes og styles i hvilken stil de enn skulle ønske.
HVITT KANVAS: Alexandra Schou og sønnen Georg på tre år. Med den hvite basen kan kjøkkenet pyntes og styles i hvilken stil de enn skulle ønske. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
FOR DEG SOM IKKE KAN LEVE UTEN RØD JUL: Stylisten satte inn et rustikt fat med bugnende epler, en enkel og praktisk måte å få inn rødt på dersom du absolutt ikke får julestemning uten den fargen.
FOR DEG SOM IKKE KAN LEVE UTEN RØD JUL: Stylisten satte inn et rustikt fat med bugnende epler, en enkel og praktisk måte å få inn rødt på dersom du absolutt ikke får julestemning uten den fargen. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
EFFEKTFULLT: Velbrukt finbestikk løftes frem fra skuffer og skap i julen og stilles ut; praktisk, høytidelig og uformelt. Bestikket er fra Seletti, Edda Interiør.
EFFEKTFULLT: Velbrukt finbestikk løftes frem fra skuffer og skap i julen og stilles ut; praktisk, høytidelig og uformelt. Bestikket er fra Seletti, Edda Interiør. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

- På juletreet har man anledning til å putte på slikt. Det blir alltid fint, sier Alexandra.

Det fine med juletreet er jo at det ikke skal stå der for alltid.

- Å få inn juletre i stua er litt som å få gjester. Det er hyggelig når de kommer, og befriende når de går, sier hun til Bonytt.

Les også:

Slik skaper du helhet i interiøret

EKSTRA LYS: Trappen ned til underetasjen er malt på midten, som for å illudere en løper. Krakken Clipper er fra Seletti, Edda Interiør.
EKSTRA LYS: Trappen ned til underetasjen er malt på midten, som for å illudere en løper. Krakken Clipper er fra Seletti, Edda Interiør. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
GYLLEN GLØD: Hodeenden er plassert i en nisje i skapveggen. Slik utnyttes plassen fornuftig samtidig som man oppnår en følelse av intimitet, og lyset fra taklampen med gyllen innside på skjermen gjør rommet stemningsfullt.
GYLLEN GLØD: Hodeenden er plassert i en nisje i skapveggen. Slik utnyttes plassen fornuftig samtidig som man oppnår en følelse av intimitet, og lyset fra taklampen med gyllen innside på skjermen gjør rommet stemningsfullt. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
LILLA LAGER HØYTID: Badekaret bygd inn innerst i rommet, som en slags alkoveaktig løsning. Håndklærne fra Missoni er fra Milla Boutique.
LILLA LAGER HØYTID: Badekaret bygd inn innerst i rommet, som en slags alkoveaktig løsning. Håndklærne fra Missoni er fra Milla Boutique. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

De beste nettbutikkene for veggpynt

Her shopper du interiør i London

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning