bygge utesofa

Bygg en utesofa med tak

Se fremgangsmåten her.

BYGGE UTESOFA: En utesofa med tak og vegger utvider utesesongen på hytta.
BYGGE UTESOFA: En utesofa med tak og vegger utvider utesesongen på hytta. Foto: Inger Mette Meling Kostveit
Publisert Oppdatert

Drømmer du om en lun og koselig utestue med utesofa som er skjermet for vær og vind? Eller vil du gjerne samle familie og venner rundt bålet ute, men samtidig sitte like godt som i sofaen i stuen? Det ville Ingunn og Espen også. Derfor bygget de seg like så godt en stor og romslig utesofa med tak og sidevegger.

- Etter at utesofaen kom på plass, bruker vi bålpannen mye mer enn tidligere, forteller Ingunn Engebretsen. Hun og mannen Espen har selv tegnet både utformingen og konstruksjonsløsningen. Inspirasjonen har de fått ved å kombinere det beste fra en komfortabel hjørnesofa med den velkjente gapahukens fortreffelige fordeler når det gjelder skjerming for vind og vær. «Gapasofaen», som de kaller den, er rett og slett blitt familiens nye favorittsamlingsplass.

Les også: Slik bygger du en levegg

Slik bygger du utesofa

Konstruksjonen er gjort med bjelker og stolper i trykkimpregnert materiale. Veggene er laget i terrassebord, mens taket er i rupanel belagt med shingel. Bærekonstruksjonen til sofaen er i likhet med stolpene og bærebjelkene utført i trykkimpregnert trevirke. For enkelhets skyld er det brukt samme dimensjon på all konstruksjon, men der det har vært nødvendig har de spikret sammen to og to. Til sete i sofaen har de brukt samme materiale som til veggene.

For å få optimal komfort, er sofaen utstyrt med puter, pledd og skinnfeller. Seteputene er hentet fra en gammel sofa som skulle kastes. De ble fornyet med selvsydde trekk i grovvevd kanvas. Bålpannen er laget av bunnen på en gammel varmtvannsbereder, trommelen til en vaskemaskin, stålrør og kjetting.

Les også: Disse hagemøblene snekrer du selv

FREMGANGSMÅTE: Her ser du hvordan utestuen er konstruert. Vi har kledd bare deler av den slik at du ser konstruksjonen. Når det gjelder dimensjonering på takkonstruksjonen, er den avhengig av hvor langt det er mellom stendere og bærebjelker, hva du tekker med og snøforhold. Sjekk en bjelkelagstabell for å finne riktige dimensjoner, eller spør om råd der du kjøper materialene. 
Tabell: trefokus.no/Bjelkelagstabeller_mqq9V.pdf.file
FREMGANGSMÅTE: Her ser du hvordan utestuen er konstruert. Vi har kledd bare deler av den slik at du ser konstruksjonen. Når det gjelder dimensjonering på takkonstruksjonen, er den avhengig av hvor langt det er mellom stendere og bærebjelker, hva du tekker med og snøforhold. Sjekk en bjelkelagstabell for å finne riktige dimensjoner, eller spør om råd der du kjøper materialene. Tabell: trefokus.no/Bjelkelagstabeller_mqq9V.pdf.file Foto: Øivind Lie
PÅ LAG MED NATUREN: Ingunn og datteren Silje stortrives med den selvbygde uteplassen. Bordet er en gammel kabeltrommel som Ingunn har fått fra en byggeplass i nærheten.
PÅ LAG MED NATUREN: Ingunn og datteren Silje stortrives med den selvbygde uteplassen. Bordet er en gammel kabeltrommel som Ingunn har fått fra en byggeplass i nærheten. Foto: Inger Mette Meling Kostveit
HYTTEKOS: Med fyr på bålpannen blir kosen ute komplett.
HYTTEKOS: Med fyr på bålpannen blir kosen ute komplett. Foto: Inger Mette Meling Kostveit

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning