Bygge hus

Her finner du ikke farger

- Slik sett er jeg vel ganske enkel i mine preferanser, sier beboer Cathrine.

LUNT HJEM: Hjemme hos Cathrine Ro Rødland går det mest i hvitt og svart. Likevel fremstår boligen som både lys, lun og innbydende.
LUNT HJEM: Hjemme hos Cathrine Ro Rødland går det mest i hvitt og svart. Likevel fremstår boligen som både lys, lun og innbydende. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Hvit kube

Hvem? Cathrine Ro Rødland, mannen Eivind og datteren Henriette (14).

Hva? 390 kvm stor enebolig bygget i 2008 på Birkeland i Hægebostad i Vest-Agder.

hvorfor? Rene linjer, hvite vegger og sjenerøst lysinnslipp gjør denne familieboligen personlig og funksjonell.

Da drømmetomten plutselig dukket opp, måtte Cathrine Ro Rødland og mannen Eivind handle raskt.

- Vi ønsket oss en stor tomt med utsikt. Da det ble lagt ut et boligfelt på Birkeland i min hjembygd Hægebostad i 2007, var det bare å slå til, forteller Rødland til Bonytt.

- Vi bygget i 2008, og kunne flytte inn i 2009, legger hun til.

Huset ble tegnet av Eivinds svoger, som er ingeniør, etter nøye spesifikasjoner fra Rødland.

Interiørarkitekt Vibeke Nissen Ballestad fra Lyngdal har vært konsulent i innredningsprosessen.

- Det var helt essensielt at vi fikk store luftige rom, og store vinduer fra gulv til tak, sier Rødland og legger til:

- Huset ligger på en høyde, og har nydelig utsikt. Den ville vi aller helst ha tilgang til fra hele huset, noe vi klarte.

Artikkelen fortsetter under bildene.

HØYTSVEVENDE: Under spisestuens høye himling svever Le Klintlampen, modell 172 C. Gulvet er Ask Ny Line, fra Fjordal. Det smarte bordet har to bordplater som kan byttes om på. Eames-stoler fra Vitra, kjøpt på Bazaren i Lyngdal og Y-stol fra Carl Hansen & Søn, funnet på
nettet. Marmorplate fra Hay og lysestake, Kubus, fra by Lassen. Alle vegger og tak er malt i hvitfargen 0502-y.
SKULPTURELT ELEMENT: Peisen i pusset mur er synlig både fra kjøkken og spisestue, og står som et skulpturelt element midt i rommet. Ved siden av står et flott, selvlaget vedstativ på hjul. Villstad stol, fra Ikea. Bord fra Hay.
HØYTSVEVENDE: Under spisestuens høye himling svever Le Klintlampen, modell 172 C. Gulvet er Ask Ny Line, fra Fjordal. Det smarte bordet har to bordplater som kan byttes om på. Eames-stoler fra Vitra, kjøpt på Bazaren i Lyngdal og Y-stol fra Carl Hansen & Søn, funnet på nettet. Marmorplate fra Hay og lysestake, Kubus, fra by Lassen. Alle vegger og tak er malt i hvitfargen 0502-y. SKULPTURELT ELEMENT: Peisen i pusset mur er synlig både fra kjøkken og spisestue, og står som et skulpturelt element midt i rommet. Ved siden av står et flott, selvlaget vedstativ på hjul. Villstad stol, fra Ikea. Bord fra Hay. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Mest fornøyd med kjøkkenområdet

Rødland beskriver stilen deres som nordisk.

Mange tror at jeg stadig kjøper nytt til huset, men jeg flytter som regel bare rundt på det jeg allerede har.
Cathrine Ro Rødland

Det var viktig for henne at rammene for interiøret var av høy kvalitet.

Derfor valgte hun gulv av såkalt høystavparkett i ask fra Fjordal, noe som gir et litt annerledes uttrykk enn en mer vanlig trestavs- og enstavsparkett.

Alle vegger og tak er dekket med hvitmalte gipsplater uten listverk. Bare i hovedsoverommet brytes det nøytrale hvite, for der er fondveggen effektfullt forsynt med svart maling.

Aller mest fornøyd er ekteparet med kjøkken- og spisestueløsningen.

- Både Eivind og jeg er glade i å lage mat, og bruker mye tid på kjøkkenet. Jeg liker også godt å sitte ved kjøkkenbordet og jobbe på datamaskinen. Bare det å kunne løfte blikket og la det hvile på den flotte utsikten, er utrolig avslappende, synes hun.

Artikkelen fortsetter under bildene.

SVART: Svarte rammer setter et personlig preg på kjøkkeninnredningen fra Hamran. Vifte fra Electrolux. Muuto lampe fra Hansen & Co i Kristiansand. FAVORITTPLASSEN: Skreddersydd, hvitt høyglanskjøkken med svart ramme, fra Hamran Kjøkken. Massiv benkeplate i stein. Barkrakker Tolix fra bazaren.com. Døren fører ut til en liten terrasse, og
klokken på veggen ble kjøpt på Bohus.
SVART: Svarte rammer setter et personlig preg på kjøkkeninnredningen fra Hamran. Vifte fra Electrolux. Muuto lampe fra Hansen & Co i Kristiansand. FAVORITTPLASSEN: Skreddersydd, hvitt høyglanskjøkken med svart ramme, fra Hamran Kjøkken. Massiv benkeplate i stein. Barkrakker Tolix fra bazaren.com. Døren fører ut til en liten terrasse, og klokken på veggen ble kjøpt på Bohus. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
GOD PLASS: Cathrine og Eivind har ofte gjester og lette lenge etter en fleksibel modulsofa med plass til mange. De fant den på Living. Teppe, Randig, fra Ikea. Butterflystol, Cuero, fra casanovafurniture.dk, bord fra bazaren.com, lampe fra Bolia og vase fra Habitat. Bilder fra Wonderwall.
GOD PLASS: Cathrine og Eivind har ofte gjester og lette lenge etter en fleksibel modulsofa med plass til mange. De fant den på Living. Teppe, Randig, fra Ikea. Butterflystol, Cuero, fra casanovafurniture.dk, bord fra bazaren.com, lampe fra Bolia og vase fra Habitat. Bilder fra Wonderwall. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Ikke opptatt av merker og kostbare ting

Til daglig jobber Rødland med klær, som butikkmedarbeider hos Valentino i Lyngdal. Hun har alltid vært over gjennomsnittet opptatt av interiør og innredning, og prøver stadig nye løsninger i hjemmet.

Jeg har prøvd å innrede med farger mange ganger, men havn er raskt tilbake i det hvite og svar te.
Cathrine Ro Rødland

Inspirasjon henter hun i interiørblader, i lokale forretninger, og på Instagram. Hun beskriver seg selv som en habil netthandler, med våkent øye for gode kjøp.

- Jeg er ikke så opptatt av merker og kostbare ting. Hjemme hos oss har vi en fin blanding av både rimelig og dyrt. Jeg er dessuten flink til å ominnrede og bruke ting i nye sammenhenger rundt omkring i huset.

Artikkelen fortsetter under bildene.

BENK MED HISTORIE: På den røffe, selvsnekrede benken står et speil fra Ikea, lysposer fra Hansen & Co og en stormlykt fra Tine K Home. På veggen henger en lyslenke fra Granit, og i bakgrunnen ses en kommode fra Ikea og en kurv fra Drømmehagen på Byremo. RO OG ORDEN: Bordplate, ben og kommode på hjul fra Ikea. Eamesstol fra Vitra og bazaren.com,
plakat fra museet Fotografiska i Stockholm og pleksiglasshylle fra Hay. Lamper fra Ikea.
BENK MED HISTORIE: På den røffe, selvsnekrede benken står et speil fra Ikea, lysposer fra Hansen & Co og en stormlykt fra Tine K Home. På veggen henger en lyslenke fra Granit, og i bakgrunnen ses en kommode fra Ikea og en kurv fra Drømmehagen på Byremo. RO OG ORDEN: Bordplate, ben og kommode på hjul fra Ikea. Eamesstol fra Vitra og bazaren.com, plakat fra museet Fotografiska i Stockholm og pleksiglasshylle fra Hay. Lamper fra Ikea. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
TETID: Tetid med støpejernskanne fra Bloomingville. MOT LYSET: En hvit agapanthus strekker seg mot lyset. Vase fra Stella Shop i Lyngdal. På veggen bak henger et gråmalt lerret, som Cathrine bruker som oppslagstavle for små bilder og annet hun gjerne ser to ganger på.
TETID: Tetid med støpejernskanne fra Bloomingville. MOT LYSET: En hvit agapanthus strekker seg mot lyset. Vase fra Stella Shop i Lyngdal. På veggen bak henger et gråmalt lerret, som Cathrine bruker som oppslagstavle for små bilder og annet hun gjerne ser to ganger på. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Går alltid tilbake til sort og hvitt

Av og til drister hun seg til å sette farge på sine omgivelser, men innrømmer at hun alltid vender tilbake til det svarte og hvite.

Lee Brooms lampe, Crystal Bulb, er badets blanke blikkfang mot veggen med svarte mosaikkfliser fra Modena.
Lee Brooms lampe, Crystal Bulb, er badets blanke blikkfang mot veggen med svarte mosaikkfliser fra Modena. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

- Slik sett er jeg vel ganske enkel i mine preferanser. Heldigvis er dette også ok for mannen min. Han har dessuten sterkere oppfatninger om uteområdet enn om interiøret.

Familien har mye besøk, både av familie og venner. Både Rødlands foreldre og hennes fire søsken bor i samme bygd, og mannens familie er fra Kvinesdal, som heller ikke ligger så langt unna.

- Her bor vi i rolige og trygge omgivelser, og er heldige som har jobber som gjør det mulig å bli boende. Dessuten er det ikke så langt til Kristiansand, dersom vi skulle få lyst på impulser fra en litt større by, sier hun.

BADEROM: De store gulvflisene er på 60 x 60 cm, og oppleves som myke mot fotsålen, takket være sin overflatestruktur. De heter Iris Ceramica og er fra Modena. Frittstående badekar, Remo, fra Vågsbygd VVS, teppe fra Living og baderomsinnredning fra Linn.
BADEROM: De store gulvflisene er på 60 x 60 cm, og oppleves som myke mot fotsålen, takket være sin overflatestruktur. De heter Iris Ceramica og er fra Modena. Frittstående badekar, Remo, fra Vågsbygd VVS, teppe fra Living og baderomsinnredning fra Linn. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
SVART SOM NATTEN: En vegg er malt i Jotun Lady 9938 Dempet Sort, og skaper slik en lun atmosfære på foreldresoverommet. Sengetøy i krepp fra Kid, sengeteppe fra Bohus og pledd fra Pia Wallén. Teppe fra House Doctor og nattbord fra Modena.
SVART SOM NATTEN: En vegg er malt i Jotun Lady 9938 Dempet Sort, og skaper slik en lun atmosfære på foreldresoverommet. Sengetøy i krepp fra Kid, sengeteppe fra Bohus og pledd fra Pia Wallén. Teppe fra House Doctor og nattbord fra Modena. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning