Arkitekttegnet kysthus på Stokkøya

Er dette Norges beste utsikt?

Utsikten fra kjøkkenet gir en følelse av at huset nesten svever. Men beboerne måtte ha en jordnær tilnærming til byggeprosessen, det sørget den skrå tomten for.

TIL Å MISTE PUSTEN AV: Fra kjøkkenbordet ses vakre Linesøya i horisonten.
TIL Å MISTE PUSTEN AV: Fra kjøkkenbordet ses vakre Linesøya i horisonten. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Om prosjektet:

Hvem bor her?

Et par med hund.

Hva ser vi?

Kysthus på 60 kvm på Stokkøya ved Trøndelagskysten, privateid del av et hyttefelt i moderne stil. For mer informasjon, gå inn på stokkoy. no og klikk på «kysthus».

Hvorfor ser vi på dette?

Godt utnyttet boareal og en sober fargepalett gir inntrykk av at hytta er større enn den er. Arkitekturen er også pent tilpasset natur og terreng.

Ikke alle vinduer har den funksjonen at de skal gi best mulig utsikt, men når utsikt er poenget, skal det godt gjøres å få den mer spektakulær enn den er fra kjøkkenet i dette kysthuset på Stokkøya i Sør-Trøndelag.

Hemmeligheten ligger i å se potensialet i en vanskelig tomt, der arkitektene blir tvunget til å være ekstra kreative. Da blir gjerne resultatet som i dette tilfellet; virkelig noe for seg selv.

Egentlig så beboerne etter en tomt på naboøya. Men tilfeldigvis svingte de innom Hosnasand på Stokkøya en dag, og det er ikke en underdrivelse å si at her var det kjærlighet ved første blikk.

De ble umiddelbart sjarmert av de lokale kysthusene med flate torvtak og en utfordrende beliggenhet, på steile bergknauser med utsyn mot Halten fyr.

Bebyggelsen er utviklet av Pir 2 Arkitekter og Roar Svenning, sistnevnte driver også Stokkøya Sjøsenter og Strandbaren sammen med samboeren Torild Langkloppen.

- Vi lot oss fascinere av utsikt, dramatisk natur og stranda med strandbaren som ligger rett nedenfor. Vi så for oss naturopplevelsene dette stedet ville by på, med alt fra stille til storm og solnedgang i havet, sier kysthusbeboerne.

Sammen med arkitekt Ogmund Sørlie landet de på et kysthus med en planløsning som med sine store glassflater virkelig trekker naturen inn i rommet.

HER KAN MAN SITTE LENGE: Utsikten oppleves som svært underholdende; været skifter raskt fra solfylt og blikkstille til piskende regn, havørn svever forbi og hurtigruta tøffer jevnt og trutt langs Åfjorden.
HER KAN MAN SITTE LENGE: Utsikten oppleves som svært underholdende; været skifter raskt fra solfylt og blikkstille til piskende regn, havørn svever forbi og hurtigruta tøffer jevnt og trutt langs Åfjorden. Foto: Foto: Per Erik Jæger
GODT KLEDD: Kjernefurua, som kler kysthuset utvendig, har antatt et kledelig, sølvskimret gråstenk.
GODT KLEDD: Kjernefurua, som kler kysthuset utvendig, har antatt et kledelig, sølvskimret gråstenk. Foto: Foto: Per Erik Jæger
LYS PALETT: Kjøkkeninnredningen er fra JKE, kjøkkenbordet fra Arper og stolene fra Vitra.
LYS PALETT: Kjøkkeninnredningen er fra JKE, kjøkkenbordet fra Arper og stolene fra Vitra. Foto: Foto: Per Erik Jæger

På grunn av bygningskroppens plassering helt ute på vippen av skråningen, avgrenser arealet seg til 60 kvadratmeter. Disse kvadratmeterne oppleves dog som kløktig fordelt på en åpen stue og kjøkkenløsning, to soverom og et bad.

Slik ungikk de å sprenge på tomten

Selve bygningskroppen står på påler av hensyn til terrenget. Slik unngikk de å sprenge i fjell for å få plassert kysthuset på tomten.

Beboerne hadde også klare ønsker om vedlikeholdsfrie løsninger og materialbruk. Et aktivt båtliv, sykkelturer og fotturer fristet mer enn å stadig måtte pusle med vedlikehold.

- På hytta gjelder det å senke skuldrene etter hektiske arbeidsdager. Derfor har vi også valgt en enkel møblering med få gjenstander som ikke konkurrerer med utsikt og omgivelser, sier beboerne.

Kjernefurua, som kler kysthuset utvendig, har siden hytta ble bygget i 2006 antatt et kledelig sølvskimret gråstenk.

I HARMONI: Enkle møbler med rene linjer og et fravær av sterke fargeklatter slipper naturen inn i rommene uten forstyrrelser for øyet. Industritaket er i aluminium. Furugulvet er behandlet med Lady interiørbeis i fargen Blåskjell.
I HARMONI: Enkle møbler med rene linjer og et fravær av sterke fargeklatter slipper naturen inn i rommene uten forstyrrelser for øyet. Industritaket er i aluminium. Furugulvet er behandlet med Lady interiørbeis i fargen Blåskjell. Foto: Foto: Per Erik Jæger
BRATT BAKVEGG: For å slippe inn maksimalt med lys, har arkitekten lagt inn godt med vinduer også i kysthusets bakvegg. Veggene har panel av bjørkefiner, behandlet med bivoksbalsam med syv prosent hvitpigmentering. Skjenken er fra Bolia.
BRATT BAKVEGG: For å slippe inn maksimalt med lys, har arkitekten lagt inn godt med vinduer også i kysthusets bakvegg. Veggene har panel av bjørkefiner, behandlet med bivoksbalsam med syv prosent hvitpigmentering. Skjenken er fra Bolia. Foto: Foto: Per Erik Jæger
SMART TRIKS: Panelveggene i bjørkefiner gir en varm glød til rommet når de bades i naturlig sollys. Sofa fra Eilersen og bordet Flower fra Swedese.
SMART TRIKS: Panelveggene i bjørkefiner gir en varm glød til rommet når de bades i naturlig sollys. Sofa fra Eilersen og bordet Flower fra Swedese. Foto: Foto: Per Erik Jæger

- På veggene inne har vi valgt panel av bjørkefiner, som vi har satt inn med hvit bivoksbalsam. Det gir en lun og god atmosfære, sier beboerne.

Fargepaletten innvendig er holdt kjølig. Når solen finner veien inn i rommene, sørger den for en varm glød.

- Å la naturen og utsikten få lov til å dominere er noe vi absolutt anbefaler. På toppen av berget over Hosnasand er det godt å være uansett vær, sier beboerne.

Les også:

Norsk arkitektur i havgapet

GODT UTNYTTET: Gjesterommet har akkurat plass til en seng og et klesstativ, alt hva et gjesterom behøver. Gardin fra Silent Gliss.
GODT UTNYTTET: Gjesterommet har akkurat plass til en seng og et klesstativ, alt hva et gjesterom behøver. Gardin fra Silent Gliss. Foto: Foto: Per Erik Jæger
BAD MED UTSYN: Til og med fra badekaret kan man nyte den fantastiske utsikten mot Linesøya. Dusjarmatur og håndvask fra
Hans Grohe. Badekaret er murt inn og flislagt med mosaikk av travertin.
BAD MED UTSYN: Til og med fra badekaret kan man nyte den fantastiske utsikten mot Linesøya. Dusjarmatur og håndvask fra Hans Grohe. Badekaret er murt inn og flislagt med mosaikk av travertin. Foto: Foto: Per Erik Jæger
INNGANG I LE: Mye vær kommer på kort varsel. Ankomsten og inngangsdøren til kysthuset er klokt nok trukket inn mot bergveggen.
INNGANG I LE: Mye vær kommer på kort varsel. Ankomsten og inngangsdøren til kysthuset er klokt nok trukket inn mot bergveggen. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Ni hytter som tar naturen på alvor

Ferdighus for skrå tomt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning