Bygge dagseng

Slik bygger du en dagseng

Bruker du ferdige kjøkkenskrog, blir dette en enkel jobb.

Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

- En dagseng er et flerfunksjonelt møbel. Det kan brukes både som sofa og seng, som lekekrok eller lesekrok til de små, og til å sove middag på for de voksne, sier interiørdesigner Marianne De Bourg.

- Det er en super løsning når man får overnattingsgjester og trenger ekstra sengeplass. En dagseng kan også brukes på terrassen. Det blir hyggelig med masse saueskinn, ullputer og fuskeskinnspels på kalde høst- og vårkvelder, og kjølige sommerkvelder.

Har du en ekstra tv i en loftsstue, kan du bruke dagseng istedenfor sofa. En hyggelig dagseng midt i rommet vil også være fint i et kombinert lekerom og gjesterom.

Plassering av dagsengen

- En dagseng kan plasseres i et hjørne av rommet, gjerne i en stille krok hvor man kan være litt i fred. Ekstra luksus er det med dagseng i forbindelse med vinduer som gir utsikt, sier interiørdesigner Marianne De Bourg.

Hun foreslår også at den kan plasseres under en trapp, der det er mulig.

- Det er hyggelig å ha lesestoff tilgjengelig, og selv om det ikke er plass til en bokhylle ved siden av dagsengen, kan det stå en aviskurv med lesestoff plassert ved siden av den. En leselampe som kan flyttes rundt etter behov er det også lurt å ha. Og med et lite, flyttbart bord til tekoppen, boken eller vinglasset, slipper man å bøye seg ned til gulvet. En puff med et brett på kan også fungere som avlastningsbord.

Egentlig spiller det nesten ingen rolle hvordan dagsengen ser ut, da det er tekstilene, gjerne i lag på lag, som avgjør stil og stemning, understreker De Bourg. – Med saueskinn, pledd og puter kan sengen bli rommets fineste møbel. Pass på å ha et pledd i dagsengen i tillegg til komfortable puter.

Bygge dagseng

Den enkleste måten å lage en dagseng med oppbevaring på er å ta utgangspunkt i skrog som brukes til kjøkkeninnredning. De kommer i et utall størrelser med ferdige dører og hengsler. Selvsagt kan du også sette inn hyller eller montere skuffer. Vil du ha innfelte dører, lager du en ramme rundt skrogene slik vi viser i denne fremgangsmåten.

Se etter skrog som er så lave og dype som mulig. De som er brukt i dette eksempelet er b 40 x h 40 x d 60 cm.

Tips: Skuffer er den mest praktiske innredningen når du har oppbevaring helt nede ved gulvet. Alle kjøkkenleverandørene har tilpassede skuffesystemer.

Dette trenger du:

  • Skrog til kjøkkeninnredning

  • Skapfronter

  • 21 x 70 glattkant

  • 21 mm MDF-plate

  • Trelim og skruer

Se forklaring i bilder i bildegalleriet under:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning