Borddekking

Pynt festbordet med disse tipsene

Usikker på hvordan du skal pynte til 17. mai? Vi hjelper deg!

PYNTET OG KLART: På 17. mai er det hyggelig å sette seg ved et festbord pyntet med flaggets farger og blomster på bordet.
PYNTET OG KLART: På 17. mai er det hyggelig å sette seg ved et festbord pyntet med flaggets farger og blomster på bordet. Foto: FOTO: Tine Monsen og Bente Marie Friis Hausken
Publisert Oppdatert
GAVE TIL GJESTEN: Interiørblogger Elisabeth Johansen liker å gjøre litt mer ut av ting når de har gjester. Hver av dem vil få hver sin boks med blant annet en boks popcorn, friske jordbær og en liten champagneflaske.
GAVE TIL GJESTEN: Interiørblogger Elisabeth Johansen liker å gjøre litt mer ut av ting når de har gjester. Hver av dem vil få hver sin boks med blant annet en boks popcorn, friske jordbær og en liten champagneflaske. Foto: FOTO: Elisabeth Johansen

Mai måned bugner over av røde dager, konfirmasjoner og festanledninger. Høydepunktet for mange er nok 17. mai.

Bunadskjorter skal strykes, sølv skal pusses og kaker skal bakes. Til slutt skal bordet pyntes.

Står du fast?

Hent maks inspirasjon av fire interiørbloggere under!

Lekent uttrykk med smågaver til gjestene

Elisabeth Johansen er interiørblogger på pureinterior.blogg.no, og har en ting for et lekent uttrykk på nasjonaldagen.

Hvor viktig er det for deg å pynte og markere 17. mai i hjemmet ditt?

- Jeg er et tradisjonsmenneske som elsker enhver festlig anledning. På samme måte som jeg liker enhver anledning hvor jeg kan pynte meg selv, så liker jeg også å pynte i hjemmet.

Hvor opptatt er du av å pynte til 17. mai?

- Jeg skal være ærlig og si at jeg ikke er en person som overpynter til 17. mai. Dersom vi ikke skal ha gjester, ender vi som regel opp med å henge opp flagget på utsiden samt sørge for noen friske blomster, eller bjørkekvist, på bordet med norske flagg i.

- Skal vi derimot ha gjester liker jeg å gjøre litt mer ut av ting. Jeg elsker å prøve meg frem og har en «greie» for det litt mer lekne uttrykket. Jeg synes for øvrig det er viktig å få inn tradisjonelle elementer som flagget vårt eller fargene akkurat på denne dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PYNTEN PÅ PLASS: Til venstre ser du deler av den lille gaven hver gjest vil få. Til høyre ser du det ferdig pyntede festbordet, med blant annet hengende bånd i flaggets farger og bjørkekvister.
PYNTEN PÅ PLASS: Til venstre ser du deler av den lille gaven hver gjest vil få. Til høyre ser du det ferdig pyntede festbordet, med blant annet hengende bånd i flaggets farger og bjørkekvister. Foto: FOTO: Elisabeth Johansen

Hvordan ser 17. mai-bordet ut hjemme hos deg?

- I år har jeg valgt et blå- og hvitstripet bambuspledd istedenfor den tradisjonelle duken. Ved å slenge et pledd eller en gardin over på denne måten, gjør det bordet mer levende og lekent.

- Jeg ønsket å skape en større romfølelse og valgte derfor å henge bånd ned fra taket. Ved å ha elementer som bånd, pom-poms eller stoff hengende fra taket, skaper du en helt spesiell stemning som bryter litt mot det tradisjonelle.

- Når vi snakker om det tradisjonelle, så har jeg valgt å hente opp fargene i flagget vårt på ulike måter, i tillegg til å ha selve flagget som en del av bordpynten.

- Vi skal ha stående buffé inne på kjøkkenet, og derfor dekker jeg ikke med tallerkener. Istedet vil gjestene få hver sin 17. mai-boks med blant annet en liten champagneflaske, 17. mai-fløyte, en boks med popkorn, friske jordbær i cupcakesformer og et lite glass med knust, rød marengs lagt lagvis med fersk pisket krem. En god miks mellom salt, søtt, gøy og sprøtt.  

Hvordan pynter du ellers i hjemmet og eventuelt ute?

- Jeg henger ut flagget og bruker naturen for det den er verd. Ingenting skriker mer vår enn friske bjørkekvister med små grønne blader. Jeg plukker gjerne med meg en bunt i skogen for så å dele det opp i vaser både ute- og innendørs. Jeg går også til innkjøp av hvite tulipaner og/eller hvite peoner.

Klassisk, ren stil med sølvtøy, kransekake og hvite duker

Lise Mari Stang-Jacobsen er blant annet frilansfotograf og interiørblogger på hverdagslykkelise.blogspot.no, og velger en klassisk, ren stil på nasjonaldagen.

Hvor opptatt er du av å pynte til 17. mai?

- Skal vi ha gjester hjemme er det veldig viktig for meg. I år skal vi til familie på 17. mai-lunsj, så da blir det nok enklere her hjemme. Det er koselig å plante litt blomster ute på trappa til 17. mai og ha noen friske blomster inne.

Hva slags type pynt foretrekker du – tradisjonell eller trendy?

- 17. mai er en tradisjonsdag og jeg liker å pynte i en klassisk, ren stil. Det er en dag med mange minner fra barndommen, hvor det var is og pølser hos bestemor. Det er lyst, lett og glede hele dagen.

KRANSEKAKE: En vinner på kakebordet 17. mai.
KRANSEKAKE: En vinner på kakebordet 17. mai. Foto: FOTO: Lise Mari Stang Jacobsen

- Hvite duker, røde blomster, sølvtøy og en stor kransekake midt på bordet er alt man trenger.

Hvordan ser 17. mai-bordet ut hjemme hos deg?

- Jeg liker å gjøre det enkelt, og kjøper gjerne inn masse godis så jeg slipper å bake så mye. Jeg setter det i fine glass på bordet, sammen med jordbær og is. Jeg serverer også gjerne pølser eller koldtbord, så jeg slipper å stå ved grytene denne dagen. Champagne er selvskreven på en slik festdag.

Hvordan pynter du ellers i hjemmet og eventuelt ute?

- Jeg liker å bruke det vi allerede har, og plukker gjerne buketter fra hagen om det har dukket opp noe. Bjørkekvister i store vaser hører med syns jeg, og brudespireaen vår gjør seg fint inne. Jeg liker også røde roser eller tulipaner. Servietter i norske farger er en fin kontrast til den hvite duken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bruker champagnekjøleren til blomsteroppsatsen

Livsstilblogger Tine Monsen (tinemonsen.no) velger tradisjonsrik 17. mai-pynt med flagg og margeritter.

EN DAG FOR BLOMSTER: Hjemme hos Lise Mari Stang-Jacobsen pynter hun gjerne med  brudespirea og roser.
EN DAG FOR BLOMSTER: Hjemme hos Lise Mari Stang-Jacobsen pynter hun gjerne med brudespirea og roser. Foto: FOTO: Lise Mari Stang Jacobsen

Hvor viktig er det for deg å pynte og markere 17. mai i hjemmet ditt?

- For meg er det viktig å ta vare på gode, norske tradisjoner og gi slike merkedager litt ekstra oppmerksomhet både i hjemmet og i måten vi kler oss på den dagen.

Hvor opptatt er du av å pynte til 17. mai?

- Jeg synes det er hyggelig å pynte til 17. mai, men jeg holder meg til et pent pyntet bord. Vi pleier også å gjøre det litt ekstra fint ute ved å bruke små barneflagg i buskene og kanskje litt sløyfebånd rundt en potte eller to.

Hva slags type pynt foretrekker du – tradisjonell eller trendy?

17.MAI-FØLELSE: Livsstilblogger Tine Monsen har her brettet pent tøyservietter, som minner om en bunadskjorte, med en liten 17. mai-nål som brosje.
17.MAI-FØLELSE: Livsstilblogger Tine Monsen har her brettet pent tøyservietter, som minner om en bunadskjorte, med en liten 17. mai-nål som brosje. Foto: FOTO: Tine Monsen

- Jeg foretrekker helt klassisk, fin 17. mai-pynt, margeritter, sløyfebånd og flagg.

Hvordan ser 17. mai-bordet ut hjemme hos deg?

- Det har jeg pyntet med mange små margeritter i en stor champagnekjøler som jeg har bundet et bredt sløyfebånd rundt og pent brettede tøyservietter som minner meg om en bunadskjorte som har fått en liten 17. mai-nål som brosje.

Hvilke blomster bruker du?

- Margeritter, lavendel og ellers avskårne blomster i glassvaser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Konservativt med rødt, hvitt og blått, bjørk og pent servise

Bente Marie Friis Hausken er interiørblogger (mariefriis.blogspot.no), og velger en konservativ stil på 17. mai.

Hvor opptatt er du av å pynte til 17. mai?

BRUK KJØLEREN: Et lekkert tips er å gjøre som Tine Monsen – nemlig å bruke champagnekjøleren til å ha margeritter i, og binde et bredt sløyfebånd rundt.
BRUK KJØLEREN: Et lekkert tips er å gjøre som Tine Monsen – nemlig å bruke champagnekjøleren til å ha margeritter i, og binde et bredt sløyfebånd rundt. Foto: FOTO: Tine Monsen

- Jeg liker at det er rent, ryddig, friske blomster og flagg fremme til 17. mai.

Hva slags type pynt foretrekker du – tradisjonell eller trendy?

- Når det gjelder 17. mai er jeg ganske så konservativ. Fargene rødt, hvitt og blått, nyutsprunget bjørk, sølvbestikk og pent servise. Gjerne gjenbruk eller arv.

- Jeg velger hvit duk, hvitt eller hvitt servise med blå blomster, stetteglass, sølvbestikk, bjørk og fargene rødt, hvitt og blått.

Hvordan pynter du ellers i hjemmet og ute?

- På trappen og verandaen er det alltid nyplantet til 17. mai. Jeg fyller på med noen flagg i blomsterkrukkene.

Hvilke blomster bruker du?

17. MAI-KAKE: For å gjøre det lille ekstra, er det superfint med blåbær og jordbær rundt sjokoladekaken.
17. MAI-KAKE: For å gjøre det lille ekstra, er det superfint med blåbær og jordbær rundt sjokoladekaken. Foto: FOTO: Bente Marie Friis Hausken

- Innendørs er det som regel hvite blomster, som brudeslør eller nellik. Ute er det vintergrønt, stemorsblomster og kanskje jeg setter perlagoniane ut en liten stund. Det er ikke alltid så varmt her på vestlandet.

- Hvor viktig er det for deg å pynte og markere 17. mai i hjemmet ditt?

- Jeg liker godt 17. mai og det dagen står for. For meg er det en høytidsdag hvor vi tar på oss bunaden og feirer Norge og det å bo i et fritt land. Høytidsdager fordrer litt ekstra pynt, synes jeg.

KONSERVATIVT: Bente Marie Friis Hausken går for rødt, hvitt og blått, nyutsprunget bjørk, sølvbestikk og pent servise på festbordet.
KONSERVATIVT: Bente Marie Friis Hausken går for rødt, hvitt og blått, nyutsprunget bjørk, sølvbestikk og pent servise på festbordet. Foto: FOTO: Bente Marie Friis Hausken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning