Personlig stil

Familien Aas doblet sine 86 kvadrat da de pusset opp

- Vi har brukt hver krok, bygget ut loft og kjeller og fått til sammen fire etasjer.

Foto: FOTO: Espen Gees
Sist oppdatert

Tomannsbolig i Holtet Hageby

Hvem? Elizabeth Matre-Aas (37), mannen Ole Kristian Aas (36) og barna Ole Jakob, Christiane og Marie Helene. Elizabeth står bak møbelmerket Hallo Oslo sammen med designer Hilde Aaseth

Hva? En trang og slitt tomannsbolig er blitt til et åpent og lyst hjem på 170 kvadratmeter med gode løsninger.

Hvor? Holtet Hageby i villabebyggelsen på Nordstrand i Oslo.

- Jeg er ikke den som skifter ut mye. Det er fint å kunne slippe og kjøpe masse nytt. Da blir det mer personlig. Det krever sitt blikk å se mulighetene i en treromsleilighet som ikke er har vært gjort noe med siden den ble bygget i 1924, sier Elizabeth Matre-Aas til magasinet Bonytt.

Men Matre-Aas så det, en dag hun gikk tur i nabolaget i bydelen Nordstrand og oppdaget en skjult perle: enklaven av arbeiderboliger i villaområdet på Holtet Hageby i Oslo. To- og firemannsboliger i ulike farger fra begynnelsen av 1920-tallet. Og en av leilighetene var til salgs.

- Det var en enslig fyr som hadde bodd der hele livet til han flyttet på sykehjem. Og sånn så det ut også. Det var bare å brette opp ermene, forteller hun.

Det var hun ikke redd for. For beliggenheten var fin, og som konseptutvikler visste Matre-Aas at om hun tok utgangspunkt i familiens behov, også frem i tid, ville det gå bra.

Satser på norsk design

Matre-Aas driver møbelfirmaet Hallo Oslo sammen med Hilde Aaseth. Møbelduoen har ambisjoner om å fronte norsk design, produsere egen design i Norge, og etter hvert inkludere andre norske designere bak merkenavnet.

Men et møbel hadde de ikke tenkt å lage. Før noen utfordret dem til å designe en stol, det som ble til stolen Nordmann Lounge.

- Vi, og spesielt Hilde, som er designeren, skjønte fort at en stol er det vanskeligste man kan lage. Det er så mye som skal klaffe: ergonomi, stabilitet og produksjonsmateriale. Designet skal være noe nytt, uten at det er rart.

Og stolen passer med familiens tankegang, den spiller på nettopp ekthet og robusthet.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Doblet arealet

Til nå har boligen fått to runder med oppussing. Først en som tok seks uker, den neste tok omtrent ett år.

- Det er et verneverdig hus, som står på den gule listen, så det var mange søknader som måtte til, forklarer Matre-Aas.

Da de var ferdige, hadde de doblet arealet, fra 86 kvadratmeter til 170.

- Vi har brukt hver krok, bygget ut loft og kjeller og fått til sammen fire etasjer. Den er kanskje ikke helt optimal for en trebarnsfamilie, men den funker for oss.

Den åpne løsningen fra loftet ned til allrommet fungerer bra mens barna er små og liker å ha kontakten med foreldrene nede.

- Men etter hvert som de trenger mer privatrom, blir det nok endringer. Huset får utvikle seg sammen med oss. Jeg har en innstilling om å løse ett og ett behov når det dukker opp, og ikke bruke tid på å tenke på hva som kan skje, for da blir alt uoverkommelig.

- Med huset ser jeg at det vil komme utfordringer etter hvert, men da løser vi det når det kommer, og så er det en spennende reise. Heldigvis har jeg også en mann som synes det er en reise det er ålreit å være med på.

Nå begynner også interiøret å bære preg av denne reisen. Det synes Matre-Aas at det er noe fint ved.

- Huset vårt har fått slitasje, og det er flekker her og der og havregryn i skinnstolen. Det liker jeg. Da er det en historie som skapes, og jeg tror det gjør oss mer knyttet til et hjem.

- Det er også noe fint med det å komme hjem til foreldrene mine og se de samme møblene der som de hadde i min oppvekst. De møblene vi har nå, er jo noe av det som utgjør mine barns barndomshjem, og de tar vi jo med oss selv om vi flytter.

Det har imidlertid ikke Matre-Aas tenkt å gjøre med det første:

- Jeg opplever fortsatt at vi bor i en skjult perle. Det er definitivt et sted å bli glad i, og et sted å bli.

 

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også