Bo trangt

Bor du trangt?

Da trenger du disse tipsene.

GODE RÅD: Lite trenger ikke å bety verken trangt eller mørkt. FOTO: Trine Jensen
GODE RÅD: Lite trenger ikke å bety verken trangt eller mørkt. FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Stadig flere av oss bor trangt, og kompakte eneboliger, små leiligheter og ørsmå ettroms dominerer i storbyer verden over.

Det kan være en utfordring å få plass til de rom og funksjoner, men det er ikke umulig å leve både pent og praktisk på liten plass.

Man må bare tørre å tenke litt utenfor boksen og lære seg noen smarte plasskapende supertriks.

Kompakt og komfortabelt

Man lærer som man lever er det noe som heter, og det er interiørdesigner Tove Meldgaard i Oslo bevis på. Hun bor nemlig selv på snaue 46 kvadratmeter, og vet derfor en ting eller to om å få små rom til å fungere.

- Det går helt fint an å bo komfortabelt og med nok plass til å leve på selv om man bor kompakt, sier Meldgaard til Klikk Bolig.

- Det handler først og fremst om å definere behov, og så handler det om å se potensialet i det arealet man har til rådighet.

Melgaard er nemlig ekspert på å finne og utnytte plass der hvor andre ikke ser mulighetene.

- Det finnes alltid en hel haug med ubenyttet plass og smarte tomrom rundt om i folks hjem som kan brukes til å lage mer plass, ofte i form av smart oppbevaring, men også til andre objekter og funksjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTNYTT PLASSEN: Gjem vekk vaskemaskinen i et ubrukt hjørne av kjøkkenet. FOTO: Trine Jensen
UTNYTT PLASSEN: Gjem vekk vaskemaskinen i et ubrukt hjørne av kjøkkenet. FOTO: Trine Jensen

Av og til trenger man bare litt hjelp til å se mulighetene.

- Eller til å tørre å tenke litt utenfor boksen. Du har nemlig helt sikkert plass til mer enn du sikkert tror, legger Melgaard til.

Interiørdesigner og daglig leder hos Creative Living AS i Oslo, Carina Myhrvold, er enig.

- For å kunne bo komfortabelt og praktisk på liten plass, gjelder det å utnytte alle kriker og kroker i huset, sier hun til Klikk Bolig.

- Snu og vend på alle eksisterende løsninger, og se hva du kan komme på av bedre, smartere og mer multifunksjonelle løsninger.

La deg inspirere av båter og campingvogner

Myhrvold tror at mange som bor på liten plass kan ha mye å lære av å se på hvordan båter eller campingvogner er innredet.

- Her snakker vi som regel om maksimal utnyttelse av rom og plass, hvor alt av behov og funksjoner må inn på et svært begrenset volum, sier interiørdesigneren og fortsetter:

- Mange typiske "mini-hus" og andre svært kompakte boliger, ofte i Asia, er innredet på samme prinsipper som enten båter eller campingvogner.

Myhrvold forklarer videre.

- Tenk på måten møblene fungerer på i en campingvogn: Hvordan kjøleskap er skjult under benken, og køyesengene kan slås opp mot veggen når ingen sover i den. Eller hvordan bordet slås ned når det er sengetid, og sitteputene i sofaen trekkes over denne for å skape nattens dobbeltseng.

Dette er en god måte å tenke på om man bor på liten plass, mener interiørdesigneren.

- Det finnes så utrolig mange flotte måter møbler kan være multifunksjonelle på. Bord med skjult oppbevaring, skuffer som kan bygges inn i terskler og bord som kan gjøres små eller store alt etter hvilket behov man har den dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALT MÅ HA EN PLASS: Det hjelper å være ryddig og organisert om du bor kompakt. FOTO: Trine Jensen
ALT MÅ HA EN PLASS: Det hjelper å være ryddig og organisert om du bor kompakt. FOTO: Trine Jensen

Utnytt ubrukte kriker og kroker

Et godt tips for å få plass til det man trenger om man bor smått, er å være flink til å utnytte steder du ikke vil tenke på til oppbevaring.

HENG OPP ET SPEIL: Speil reflekterer lyset og gjør at rommet virker større. FOTO: Graham & Green
HENG OPP ET SPEIL: Speil reflekterer lyset og gjør at rommet virker større. FOTO: Graham & Green

- Lag skuffer i trappetrinnene og bygg hyller under et skråtak. Ha plass til skuffer under sengerammene og bygg inn alt som kan bygges inn, råder Myhrvold.

I tillegg kan det være lurt å lage seg mer oppbevaringsplass der du kan.

- Forleng kjøkkenskapene dine til full høyde. Da får du utnyttet et område som ellers er helt ubrukt, og du kan ha ting på hyllene uten av de støver ned og blir fulle av matfett og skitt, sier Melgaard.

Har du høye sokler på kjøkkeninnredningen, kan også dette området benyttes til skuffer og oppbevaring.

- Et annet sted du kan utnytte, er hulrommet inne i veggen. Bytter man ut vanlige dører med skyvedører forsvinner jo døren inn i veggen når den er åpen, og slipper å ta opp plass, enten den nå svinger innover eller utover.

Når det gjelder dører, har Melgaard nok et godt råd.

- Pass på at ytterdøren din svinger utover, og ikke inn i gangen når den er åpen. På den måten slipper du at den "stjeler" plass, og kan utnytte veggplassen inne til hyller eller garderober fra gulv til tak.

Rydd og kast

Skal du bo kompakt, så må du bli flinkere til å se og kjenne etter hva det er du virkelig trenger rundt deg.

- Skal du ha kontroll på rotet så er første betingelse å ta en grundig opprydding/gjennomgang av det du har, råder Myhrvold.

- Kvitt deg med alt du kan og klarer, lag deg et system når du går gjennom, med ting som du vil gi bort til venner og familie, ting som kan gå til Frelsesarmeen eller andre veldedige mål, og ting som rett og slett er moden for søppelbøtta.

Melgaard er helt enig.

- De fleste har altfor mye, og kunne klart seg med langt mindre.

Flere smarte råd

1. Ta bort dørene

Gardiner eller skyvedører kan fint erstatte innvendige dører. Da opprettholder du mye av flyten i boligen.

2. Kvitt deg med ting

Vær kritisk både når du handler inn og rydder opp. Hold rommet ryddig og organisert – tenk at alt skal ha en plass.

3. La det bli lys

La så mye naturlig lys som mulig slippe inn, da vil rommet virke større. Installer et godt og funksjonelt taklys, og bruk bordlamper.

4. Heng opp speil

Et speil vil reflektere lyset ut i rommet igjen, og gjøre at det føles større og lysere rundt deg.

5. Tenk i høyden

Heng opp gardiner som strekker seg fra gulv til tak. Da vil øyet naturlig trekkes oppover, og du "lures" til å tro at vegger og vindu er større enn de egentlig er.

6. Store størrelser

Ikke gå for små nette møbler i en kompakt og liten bolig. Det er smartere å gå for få, men større møbler.

7. Ha nok skapplass

Proriter å få inn så mye skap- og oppbevaringsplass som mulig. Hold så disse stedene ryddige og organiserte.

8. Farger og kontraster

Bruke farger til å skape kontraster. Bruk også farger til å skape soner, siden du kanskje vil unngå å dele av rom med vegger og dører.

9. Lyse farger

Jo lysere farge du velger på veggene, dess "lenger unna" vil de virke, dermed tror man at plassen i rommet er større enn den er.

10. Vask vinduene

Skitne vinduer vil gjøre at rommet innenfor virker både mørkere og mindre.

Kilde: magasinet House Beautifuls

Om du bekymrer deg for å kaste, kan du legge tingene i en søppelpose på loftet først.

- Har du ikke savnet tingene på 6 måneder, klarer du deg helt sikkert uten dem for all for alltid. Det er en fin måte å få ryddet opp på for de ikke helt klarer å kvitte deg med ting umiddelbart, råder interiørdesigneren.

Velg møbler som multitasker

Bor du på liten plass trenger du å sørge for at møblene dine jobber ekstra hardt. Du kan nemlig finne mye ekstra plass om du velger litt smartere møbler.

- Velg stablestoler til bord og bord som er uttrekkbart, forklarer Melgaard.

- Og ikke glem soverommet. Velg en seng hvor madrassen kan løftes opp slik at det er oppbevaring under, eller bygg skuffer og skap under madrassen.

Når det kommer til stuemøbler, mener interiørdesigneren at man også her må tenke praktisk.

- Kjøpt et bord som har oppbevaring, og en stol som kan gjøres om til gjesteseng. Vurder om det vil lønne seg å få laget møbler etter mål som er perfekt i størrelse til nettopp ditt rom. Kjøp småmøbler som kan være både krakk og avlastningsbord, på den måten har du fleksible løsninger å velge mellom.

UTNYTT ALLE OVERFLATER: Toppen av kjøkkenskapene dine er perfekt til oppbevaring av ting du ikke benytter så mye. FOTO: Trine Jensen
UTNYTT ALLE OVERFLATER: Toppen av kjøkkenskapene dine er perfekt til oppbevaring av ting du ikke benytter så mye. FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning