Barn og innredning

Å bo med barn kan gjøres både smart, integrert og naturlig

Her er tipsene!

LURE LØSNINGER: Det gjelder å utnytte plassen, spesielt om du bor trangt. Bor du med barn, er det fint å ha smarte garderobeløsninger slik at rot, klær og sko enkelt kan gjemmes bort.
LURE LØSNINGER: Det gjelder å utnytte plassen, spesielt om du bor trangt. Bor du med barn, er det fint å ha smarte garderobeløsninger slik at rot, klær og sko enkelt kan gjemmes bort. Foto: FOTO: Ettromtil
Publisert Oppdatert

Tips til deg som har små barn i hus

  • Kjøp «hverdagsmøbler» som du ikke er så redd for. Søling er umulig å unngå.
  • Velg kjøkkeninnredning uten profilerte lister. Søl renner ned og setter seg i sprekkene og det blir vanskelig med vedlikehold.
  • Ha færre ting stående fremme i en periode. Om du skal pynte, sett tingene i høyden.
  • Finn andre steder og høyder for detaljer. Kanskje dette er en periode du kan velge mer tekstiler som pynt? Puter, gardiner og lamper kan være et «statement» i boligen.
  • Velg sofatrekk og tepper som tåler «en trøkk»
  • Kjøp avtagbare trekk som kan vaskes på 30 grader og skinn som enkelt kan tørkes av
  • Ekte ulltepper tåler mye og kan renses. Du kan også gå for tepper kan vaskes i vaskemaskinen
  • Dette er kanskje en periode i livet du ikke bør velge helt lyse møbler?

Kilde: Camilla Gjerset/ interiørdesigner i 124m2

- Det å bo med barn kan gjøres både smart, integrert og naturlig. Nøkkelen kan være løsninger som inkluderer barna i daglige gjøremål, som en ekstra stol eller krakk til matlaging, sier Camilla Gjerset, interiørdesigner i 124m2.

Hun mener det kan være lurt å tenke helhetlig når det kommer til innredning, men det betyr ikke at du behøver lage egne soner til barn og voksne.

På barnerommet er smarte oppbevaringsløsninger og gode soveplasser- essensielt. Velg gjerne køyesenger og hems om det er trangt om plassen.

Et tips er å tenke høyder slik at barna selv kan håndtere og organisere tingene sine.

- Alle dingser, både store og små bør ha en fast plass, gjerne i merkede bokser. Bruk lokk og skapdører for å minimere støvdannelse, råder interiørdesigneren.

Rydd bort kostbare gjenstander

- Unngå møbler med skarpe kanter og «farlige» hjørner. Da slipper du å polstre eller benytte stygge kantbeskyttere.

Også Kristin Bjørkavåg, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Paradis Interiørarkitekter, fremhever betydningen av sikkerhetstiltak som skaplåser og trappegrinder.

De praktiske løsningene er også avgjørende. Hun råder småbarnsforeldre til å rydde bort det de er aller mest redd for at skal ødelegges - som glasslamper på gulvet og kostbare pynteting.

Interiørdesigner Gjerset stemmer i:

- Kostbare gjenstander og ting du ikke bruker til daglig kan plasseres høyt oppe. Det er lurt å utnytte all plassen, fra gulv til tak.

Hun mener oppbevaring med skapdører eller skuffer er det aller beste.

- Velg smarte løsninger på møbler og oppbevaring for enkelt å rydde opp i barneleker og utstyr. Det kan for eksempel være multifunksjonelle møbler med hulrom for oppbevaring, kasser med hjul som har sin faste plass eller skuffer under senger. På denne måten kan du kjapt rydde bort lekene når barnet har lagt seg.

Ikke glem overflatene!

Bjørkavåg råder småbarnsforeldre til å tenke praktisk og velg tekstiler på møbler som ikke avslører hver minste lille flekk og unngå tekstil på kjøkkenstolene.

Og ikke glem overflatene!

- Fingermerker etter små, klissete fingre synes godt på veldig blanke eller helt matte flater, advarer Gjerset.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

HEMS: En hems er en genial og plassbesparende løsning på små barnerom.
HEMS: En hems er en genial og plassbesparende løsning på små barnerom. Foto: FOTO: Ettromtil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning