Innredning i liten leilighet

Arkitektens smarte toroms

Når man har barn og bor på 50 kvadrameter, må man tenke smart.

SKAPSENG: Alt som skal til for å trylle fram sengen er å åpne døren og vippe ned sengen. Døren til skapsengen er leddet med pianohengsel og blir skillevegg når sengen er nede.
SKAPSENG: Alt som skal til for å trylle fram sengen er å åpne døren og vippe ned sengen. Døren til skapsengen er leddet med pianohengsel og blir skillevegg når sengen er nede. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange
Publisert Oppdatert

Da Kristine Lillevik (40) flyttet inn på 50 små kvadratmeter, måtte gode råd være rimelige.

Målet var å skape en funksjonell, lys og åpen base for henne selv og datteren Oda (8).

Fordi hun ville bo i nærheten av jobb og venner sentralt i Oslo, ble løsningen en liten leilighet på Skøyen.

MINIMALISTISK OG MYKT: Kristine har vært bevisst på å bringe inn tremøbler for å myke opp stilen. For å frigjøre plass har hun valgt bort det tradisjonelle sofabordet. Sofaen heter Sepia og er fra Bolia. Puffen er et loppisfunn til 25 kroner.
MINIMALISTISK OG MYKT: Kristine har vært bevisst på å bringe inn tremøbler for å myke opp stilen. For å frigjøre plass har hun valgt bort det tradisjonelle sofabordet. Sofaen heter Sepia og er fra Bolia. Puffen er et loppisfunn til 25 kroner. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

En veldig liten leilighet mente noen, men det skremte ikke Kristine, som jobber med identitetsdesign for Dinamo design.

Sats på skyvedører

Kristine har gjemt kjøkkenet bak skyvedører. Hun har fått en snekker til å lage dem for seg i MDF, men du kan også kjøpe ferdige dører. For eksempel selger Skapskredderen dører i MDF, grunnet og malt, med aluminiumsrammer i matt sølv eller annen farge. De anbefaler rammer, da dører uten rammer har lett for å slå seg ved temperatursvingninger, som det kan bli med data/hvitevarer i skapet. 1 stk. skyvedør p 1 meter koster 2800 kroner, inkludert malte skinner.

Hun så mulighetene.

- Å flytte fra stort til lite byr helt klart på utfordringer. Som må løses. Jeg ble plutselig en ufrivillig minimalist, ler Kristine.

Leiligheten er knytte til en stor hage . Det gir bevegelsesfrihet, spesielt om sommeren.

Lyse flater, både på gulv, vegger og på de fleste møblene bidrar til å trekke inn mye dagslys.

Et smart og enkelt grep som øker romfølelsen og fremhever de fine detaljene.

GODT SKJULT:  Langs den ene veggen er det satt inn skap bak skyvedører. De rommer både køkkenskap, hvitevarer og en garderobe. Dørene er lagd av en snekker med utgangspunkt i hvitmalte mdf-plater med utfreste gripehåndtak. Skapstammene er kjøkkenmoduler fra Ikea.
GODT SKJULT: Langs den ene veggen er det satt inn skap bak skyvedører. De rommer både køkkenskap, hvitevarer og en garderobe. Dørene er lagd av en snekker med utgangspunkt i hvitmalte mdf-plater med utfreste gripehåndtak. Skapstammene er kjøkkenmoduler fra Ikea. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

I en så liten leilighet er det få og mulitifunksjonelle løsninger som gjelder.

- Den største utfordringen var helt klart å plassere de viktigste funksjonene på en god og velfungerende måte.

Det opprinnelig L-formede kjøkkenet vinket jeg raskt adjø til.

Siden stuen og kjøkkenet er ett og samme rom, ville jeg kamuflere kjøkkenet mest mulig, og komprimerte kjøkkeninnredningen til kun én vegg.

Det gjør at kjøkkenet blir mer i ett med stuedelen, sier Kristine.

Løsningen ble å samle alle funksjonene langs én linje, med moduler i benkehøyde.

Det nye kjøkkenet er strippet for overskap. Kjøleskapet er gjemt unna i garderoberekken sammen med alle tørrvarene.

Likevel er det praktisk nok bare to skritt unna kjøkkenbenken.

HVITT SOM SNØEN: De hvite flatene på skapdørene øker romfølelsen betraktelig. Spisebordet fra Ikea kostet bare 500 kroner, og det brukes også som arbeidsbord. Eames-stolene er av et dyrere kaliber, men passer likevel fint sammen med bordet.
HVITT SOM SNØEN: De hvite flatene på skapdørene øker romfølelsen betraktelig. Spisebordet fra Ikea kostet bare 500 kroner, og det brukes også som arbeidsbord. Eames-stolene er av et dyrere kaliber, men passer likevel fint sammen med bordet. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

- Med flere funksjoner samlet så tett, har jeg valgt å unngå for mange elementer og høye moduler som bryter opp de rene, åpne linjene.

Kristine fikk en snekker til å lage skyvedører i MDF foran garderobeskapene.

Det eneste soverommet fikk datteren Oda.

- Derfor ble det viktig for meg å skape en god soveplass for meg selv i stuen. Løsningen ble en skapseng .

Døren er leddet med pianohengsel og skaper en skillevegg mot resten av rommet når sengen er slått ned.

Det fine er at det skapes et rom i rommet. Fordelen med én lang og hengslet dør istedenfor to korte som åpnes til hver sin side, er at døren skjermer av resten av rommet. Og så enkelt det er!

Jeg skyver opp døren, trekker ned sengen, og vips så har jeg min egen lille hule, smiler Kristine.

Tomrommet over sengen på barnerommet blir utnyttet til skapplass.

SMART SKRIVEBORD: Odas skrivebord fra Ikea kan monteres høyere opp etter hvert som hun vokser. Når det ikke er i bruk, slår hun opp klaffen så hun får bedre plass.
SMART SKRIVEBORD: Odas skrivebord fra Ikea kan monteres høyere opp etter hvert som hun vokser. Når det ikke er i bruk, slår hun opp klaffen så hun får bedre plass. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Under sengen er det en sengeskuff som kan dra ut og fungerer fint som gjesteseng.

EKSTRA ROM: Leiligheten er liten, men den er knyttet til en stor hage. Det gjør at leiligheten føles større enn sine 40 kvadratmeter.
EKSTRA ROM: Leiligheten er liten, men den er knyttet til en stor hage. Det gjør at leiligheten føles større enn sine 40 kvadratmeter. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

- Når vi har lekebesøk, drar vi overmadrassen med sengetøy ned i skuffen, og vips så er sengen hennes blitt til en sofa, sier Kristine.

Leksepulten fra Ikea er veggmontert og stjeler ikke verdifull gulvplass.

Les også:

Slik pusset vi opp det gamle trehuset

Så lekker kan blokkleiligheten bli

Endret ferdighuset

Gode middager for hele uka

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning