Puss opp gammelt interiør

Alt du trenger er litt maling - eller en brukt kjole

Gammelt interiør blir splitter nytt.

HELT NY: Denne lampen var i utgangspunket i rent stål. Etter et strøk med turkis lakk er det blitt en helt ny lampe.
HELT NY: Denne lampen var i utgangspunket i rent stål. Etter et strøk med turkis lakk er det blitt en helt ny lampe. Foto: FOTO: Magnus Ross
Publisert Oppdatert

Er du lei av hvordan du har det hjemme, finnes det andre alternativer enn å kjøpe nye møbler og pyntegjenstander. Med litt maling, stoff eller perler, kan du forandre hele uttrykket på hjemmet ditt.

Det er lett å kjøpe nytt, men ikke spesielt økonomisk. Det kan også være en utfordring å finne akkurat det som passer din personlige smak i butikkene. Særlig om du ønsker et litt unikt uttrykk i hjemmet ditt.

Da kan det være like greit å gjøre jobben selv. Enkelt er det også. Se hvor lett det er å trekke om en stol, for eksempel.

- Det er viktig å kjøpe ting du er glad i, så kan du heller pusse dem opp etter eget ønske etter hvert, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder i Fargerike.

Gjennom Instagram-kontoen sin deler hun daglig interiørinspirasjon med sine følgere. Selv har hun også valgt å pusse opp ting heller enn å investere i nytt. Hvis du synes at det høres ut som en vanskelig oppgave, kan hun berolige med en rekke enkle tips.

FRISKT: Både brødboksen og klokken har fått et strøk med turkis lakk. Vips, så er utseendet fullstendig endret.
FRISKT: Både brødboksen og klokken har fått et strøk med turkis lakk. Vips, så er utseendet fullstendig endret. Foto: Foto: Magnus Ross

En rekke fordeler

KNALL: Dette nattbordet var opprinnelig i tre, men etter noen strøk med orange farge, har soverommet fått ekstra særpreg.
KNALL: Dette nattbordet var opprinnelig i tre, men etter noen strøk med orange farge, har soverommet fått ekstra særpreg. Foto: Foto: Magnus Ross

- Nesten alt av småmøbler kan sprayes med lakk. Skal du for eksempel pusse opp et spisebord som brukes mye, er det derimot lurt å bruke ordentlig maling, sier Thurmann-Hoelseth.

Hun nevner en rekke fordeler med å fornye tingene dine selv. De får et personlig uttrykk, du kan leke deg med spennende farger, det er økonomisk gunstig og du får et møbel som er helt unikt.

Pluss at du kan bestemme helt selv.

- Har du en tapet i stuen, kan du trekke ut en av fargene i den og overføre til andre ting. På den måten får du en rød tråd i interiøret ditt, tipser hun.

Ekstra fornøyd og stolt

Vel må du bruke litt mer tid og energi på å gjøre ting selv, men til gjengjeld vil du kanskje bli ekstra fornøyd og stolt over hjemmet ditt.

- Poenget er at du ikke skal pusse opp hele tiden, men skape et hjem du trives i, sier Thurmann-Hoelseth.

Interiørdesigner hos Cleoptra Design, Hege Kaisa Styrerud, mener at det kun er kreativitet og ferdighet som kan sette kjepper i hjulene for deg når du skal fornye tingene dine på egenhånd. Inspirasjon kan du finne i de enkleste ting.

- Gå deg en tur i skogen . Se etter fargekombinasjoner og teksturer som komplementerer hverandre. Noe så enkelt som en blomsterbukett kan gi deg ideer til farger, sier Styrerud.

Skal du trekke om en stol, trenger du ikke kun lete etter metervare. På bruktbutikker kan du finne kjoler med kule mønstre som du kan klippe opp og bruke.

Gjør godt grunnarbeid

FARGERIK: En enkel korketavle blir unik og kul når den trekkes om i fargerikt stoff.
FARGERIK: En enkel korketavle blir unik og kul når den trekkes om i fargerikt stoff. Foto: Foto: Magnus Ross

Surf gjerne litt på nettet for å se hva folk har gjort tidligere.

UNIK: Rådyrhornet har blitt et blikkfang på veggen etter at spraylakken har gjort jobben sin.
UNIK: Rådyrhornet har blitt et blikkfang på veggen etter at spraylakken har gjort jobben sin. Foto: Foto: Magnus Ross

Når du har bestemt deg for hvilke gjenstander du vil forandre, må du huske på å orientere deg litt om hva underlaget tåler.

- Maler du rett på en messingstake, vil det ikke ta lang tid før malingen flasser av. Der må du gjøre litt grunnarbeid først, sier Styrerud.

Hun mener fordelen med å pusse opp tingene dine selv, er blant annet at du kan våge litt ekstra. Skal du legge tusenvis av kroner i noe nytt, kan det være risikabelt å legge pengene sine i noe knallfarget eller spesielt på andre måter.

- Maler du en gammel kommode i knallgult, kan den fint males om til en mer nøytral farge om du skulle angre deg, sier hun.

Heges tips:

1. Gamle tremøbler kan males i friske farger. Har du en kommode, hvorfor ikke male skroget i en farge og skuffene i forskjellige farger?

2. Kommoder, skap, bord og lignende kan dekkes med stoff eller tapet.

3. Sett på nye knotter på skuffer og skap.

4.Gamle rammer kan gjenbrukes med et strøk maling. Ønsker du å få naturen inn, lim kvister rundt rammen.

5. Strikk en ny lampeskjerm, pute eller pledd.

6. Har du en kamfertrekiste, få tilpasset en glassplate, og vips, så har du ett nytt bord.

7. Mal den gamle spisestuen og la stolene få nytt trekk.

8. Det aller viktigste tipset; La fantasien få fritt spillerom, ingenting er riktig eller galt.

Dagnys tips:

1. Bruk spraymaling! Småting som rammer, lamper osv kan spraymales. Enkelt og kjapt!

2. Mal, beis og tapetser! Bruksmøbler kan males, beises eller for de som ønsker det, tapeteres.

3. Trekk om! Stoler kan både males, men også trekkes med nytt tekstil. Omtrekk er litt komplisert på lenestoler, men spisestuestoler og krakker kan de fleste klare ved hjelp av en stiftepistol eller et godt tekstillim.

4. Lag dine egne puter! Metervare kan du kjøpe i nærmeste fargehandel, eller lignende. Velg drømmetekstilet, og få en pute ingen andre har.

5. Bruk kantbånd! Kan limes på alt av tekstil, og kan skape en veldig flott effekt på gardiner, liftgardiner og puter. Enkelt og kjapt

6. Bruk stensiler! Gulv og møbler kan også få nytt liv med stensilerte overflater. Utvalger er veldig stort på nett, og de geometriske mønstrene vi ser så mye av om dagen, egner seg utrolig godt på både gulv og småmøbler også.

7. Lag din egen veggkunst! På loppemarkeder eller lignende, ekan du ofte finne gamle bøker, bilder og postkort. Noen av disse har helt fantastiske motiver, som egner seg godt til enten å rammes inn som de er, eller blåses opp i størrelse. Få laget et passapartout i en av nyansene i bildet, for et profesjonelt uttrykk.

Les mer:

Lag din egen sengegavl

Lett å rengjøre glasset i stekeovnen

Glasset opp eller ned i skapet? Her er svaret

Her er de vanligste kjøkkentabbene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning