Innramming og oppheng

17 tips til oppheng av bilder

Bildene dine fortjener å synes. Se våre tips om innramming og plassering.

ENKELT OPPHENG: Bilder på snor er en enkel, men iøynefallende måte å vise frem favorittbilder, kort eller andre minner på. Kortene kommer fra Dorothea Interiør og Klær. Klyper fra Åhléns.
ENKELT OPPHENG: Bilder på snor er en enkel, men iøynefallende måte å vise frem favorittbilder, kort eller andre minner på. Kortene kommer fra Dorothea Interiør og Klær. Klyper fra Åhléns. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert
NOSTALGISK COLLAGE: Legg først bildene på matpapir, og tegn rundt. Klipp ut formene. Legg så bildene på gulvet, og sett dem sammen til ønsket collage. Heng deretter opp matpapiret på veggen med tape med riktig avstand og høyde fra sofaen. Anbefalt avstand fra sofaen og til underkant av bildene er ca. 30 cm.
NOSTALGISK COLLAGE: Legg først bildene på matpapir, og tegn rundt. Klipp ut formene. Legg så bildene på gulvet, og sett dem sammen til ønsket collage. Heng deretter opp matpapiret på veggen med tape med riktig avstand og høyde fra sofaen. Anbefalt avstand fra sofaen og til underkant av bildene er ca. 30 cm. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Riktig innramming og en god plassering er like viktig i en innredning som farger og møbler. Å henge opp bildene etter innfallsmetoden, blir fort rotete.

Les også: Lamper er også kunst

For at hvert bilde skal få komme til sin rett, er det viktig at det er systematikk i kaoset. Sett av litt tid til å tenke gjennom hvordan du vil ha det. Skal bildene samles i grupper eller skal de henge alene? Har du et tema i bildene, eller skal fargene eller motivet bestemme plasseringen?

Når du har funnet ut hvordan du ønsker at bildene dine skal fremstå, er det bare å følge noen enkle regler for å få en vellykket dekorasjon.

Under har vi samlet flere nyttige tips.

God plassering

1. Har du mange bilder, kan det være lurt å samle dem i en gruppe, gjerne med åpen veggflate rundt. La bildene henge på linje i under- eller overkant.

Les også: Asjetter, fat og skåler er også flott veggdekor

2. Hvis man har bilder med ulike rammestørrelser, og det er vanskelig å få til en rett under- eller overlinje, kan man lage et "indre kryss", en loddrett og en vannrett linje med ekstra luft mellom bildene. Dette samler gruppen, selv om de ytre linjene ikke er rette.

PÅ LINJE: Trerammene på barnerommet er malt i samme nyanse som er brukt på veggene, og festet med to skruer, en oppe og en nede. Fargen Renoir er brukt på kneveggen og som en stripe på gavlveggen, brutt opp av «Juel» og lys grå (NCS 1000 N).
PÅ LINJE: Trerammene på barnerommet er malt i samme nyanse som er brukt på veggene, og festet med to skruer, en oppe og en nede. Fargen Renoir er brukt på kneveggen og som en stripe på gavlveggen, brutt opp av «Juel» og lys grå (NCS 1000 N). Foto: Foto: Per Erik Jæger

3. Hvis motivene gir rom for det, og bildene er i forskjellig størrelse, kan man henge bildene etter hverandre med en visuell midtlinje gjennom motivene.

Farger

Lager man en bildemontasje av av reiseminner eller familiefotografier, er det lurt å velge motiver med en samlende fargetone. Har man bilder med f.eks. mye rødt i motivene, kan dette være med på å gi et helhetlig uttrykk i montasjen. Velg også gjerne farger som passerinn i den øvrige innredningen. Har man en beige sofa, vil bilder som henter opp denne fargetonen, være med på å forsterke helhetsinntrykket.

4. Er motiver og farger veldig forskjellige, gir det en fin effekt med like rammer. Er motivene og fargene like, kan det være fint med ulike typer rammer.

5. Ikke heng bildene for høyt. Avhengig av hvor og hva man henger opp, er en gyllen regel at bildene henger i en naturlig høyde for øynene når man kommer inn i et rom, f.eks. ca. 170 cm fra gulv til midt i bildet.

6. Bilder tar seg ofte best ut på ensfargede bakgrunnsflater.

Oppheng

RENE LINJER: Bruk gjerne en farge på motiv og ramme som henter inn elementer i innredningen. Her matcher rammene og treverket i stolen, mens sort/hvit-motivet tar opp det sorte i innredningen.
RENE LINJER: Bruk gjerne en farge på motiv og ramme som henter inn elementer i innredningen. Her matcher rammene og treverket i stolen, mens sort/hvit-motivet tar opp det sorte i innredningen. Foto: Foto: Per Erik Jæger

7. Bruk riktig oppheng til bildene. Store og tunge bilder trenger ofte mer enn en skrue eller krok.

ET SMYKKE: En ornamentramme, «Ung Drill» fra IKEA, er brukt som ramme rundt bestemors arvesmykke. Figuren er klippet ut i «sølvpapp» og limt på et tapet, «Villa Snøringsmoen» fra Sprossa.no. Smykket er festet med små nåler stukket inn fra baksiden. «Sølv»-tapetet på veggen, «Front», kommer fra Borge.
ET SMYKKE: En ornamentramme, «Ung Drill» fra IKEA, er brukt som ramme rundt bestemors arvesmykke. Figuren er klippet ut i «sølvpapp» og limt på et tapet, «Villa Snøringsmoen» fra Sprossa.no. Smykket er festet med små nåler stukket inn fra baksiden. «Sølv»-tapetet på veggen, «Front», kommer fra Borge. Foto: Foto: Per Erik Jæger

8. Bruk vater og målebånd flittig. Ikke stol på øyet, det kan lure deg til å tro at det ser rett ut.

9. Sjekk veggen for ledninger før du setter inn lange skruer eller spiker. Bruk gjerne en metalldetektor. I trevegg holder det med spiker eller vanlige treskruer.

10. I gipsvegg og murvegg må du bore hull, gipsplugger til gipsvegg og plastplugger til murvegg. Bruk samme størrelse på boret som til plugger og skruer. Kjøp gjerne bor, plugger og skruer samlet, så er du sikret riktig størrelse.

Belysning

11. Riktig belysning er viktig for å få frem bildekunsten. Små spotter over fremhever motivet, men sørger også for at bildet eller montasjen fremstår tydelig i miljøet.

Les også: Kule knagger på veggen

Selvlaget

12. Det er både enkelt og morsomt å lage egne bilder. Kjøp noen lette treplater (MDF), få dem kuttet i riktig størrelse, og lim på dine private bilder, et lekkert tapet eller et morsomt stoff med tapetlim.

14. Kjøp blanke lerreter montert på ramme, og mal selv. Bruk gjerne farger som understreker innredningen for øvrig.

GODE MINNER: Med denne morsomme «metallblomsten», «Metall Dutt» fra IKEA, kan man lett skifte ut bildene. «Front» tapet fra Borge. «Metall Dutt» ramme fra IKEA.
GODE MINNER: Med denne morsomme «metallblomsten», «Metall Dutt» fra IKEA, kan man lett skifte ut bildene. «Front» tapet fra Borge. «Metall Dutt» ramme fra IKEA. Foto: Foto: Per Erik Jæger

15. Heng opp gode minner, som barnas første sko, en arvet sølvskje eller bestemors smykke på et lerret eller i en dyp ramme. Send inn dine bilder til et fotobyrå og få laget lerretsbilder med egne familiebilder.

Les mer på klikk.no:

Flatskjermer til halv pris

Ta rotta på influensaen

Ta egne bilder

16. Hvorfor skal du ikke ta bildene til veggen i den nye leiligheten din selv? Det skal ikke mye til. En detalj av en blomst, en appelsin eller fingrene til barnet ditt kan bli kjempeflotte i stort format. Gå nært innpå, og bruk gjerne lyset fra et stort vindu i stedet for å bruke blits. Husk å ta mange bilder når du tar nærbilder. Noen vil bli uskarpe, og det kan være kjekt å ha noen å velge blant.

Her kan du lese mer om fotokurs.

Tenk sammenheng

KOMPOSISJON: I denne montasjen er motivene små, men sammen danner de et helhetlig inntrykk ved at rammene er hengt opp i en kvadratisk avdeling. Rammen «Vit Maffig» (øverst til venstre) og rammene «Ribba», i to størrelser, er fra IKEA.
KOMPOSISJON: I denne montasjen er motivene små, men sammen danner de et helhetlig inntrykk ved at rammene er hengt opp i en kvadratisk avdeling. Rammen «Vit Maffig» (øverst til venstre) og rammene «Ribba», i to størrelser, er fra IKEA. Foto: Foto: Per Erik Jæger
FARGEFELT: Ved å markere et eget område kommer bildene bedre frem. Vegg: grå; NCS S2000-N og lilla firkant; NCS S3040- R40B, fra Nordsjø.
FARGEFELT: Ved å markere et eget område kommer bildene bedre frem. Vegg: grå; NCS S2000-N og lilla firkant; NCS S3040- R40B, fra Nordsjø. Foto: Foto: Per Erik Jæger

17. Prøv å ta en hel serie med bilder med tanke på at de skal settes sammen til ett bilde på veggen. Ta mange små bilder, og heng dem ved siden av hverandre, i stedet for ett stort. Begynn med fingrene, ta flere bilder av armen og heng dem opp i en serie. Det blir utradisjonelt og kreativt på veggen. Til dette er det utrolig flott å få bildene på lerret.

Ikke glem at veggen er større enn du tror, og at en forstørrelse gjør seg best.

Kilde: www.fotoknudsen.no

Hent inspirasjon til ditt eget bildegalleri:

www.fotoknudsen.no

www.japanfoto.no

www.extrafilm.no

www.ikea.no

www.clasohlson.no

(foto og optikk/rammer)

Forhandlerliste

Bohus: 815 44 080

Borge: 67 17 59 50

Dorothea: 64 97 21 50

IKEA: 815 44 000

Nordsjø: 22 80 61 50

Sprossa.no: 37 27 37 60

Åhléns: 22 94 40 78

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning