Innbruddssikring

Nå kan du tåkelegge tyven

Dette må være verdens kuleste tyverialarm.

TÅKESIKRING: Med et tåkesikringsanlegg i huset, fylles rommet med ugjennomsiktelig røyk på få sekunder, og en eventuell innbruddstyv er nøytralisert.
TÅKESIKRING: Med et tåkesikringsanlegg i huset, fylles rommet med ugjennomsiktelig røyk på få sekunder, og en eventuell innbruddstyv er nøytralisert. Foto: Foto: Protect AS
Publisert Oppdatert

Ferietid er dessverre også tid for ubudne gjester, og derfor er det viktig å ha sikret mot innbrudd.

Tåkegeneratorer, eller tåkekanoner, er blant det nyeste innen innbruddssikring. På få sekunder etter at alarmen er utløst fylles rommet med tett tåke, som gjør det helt umulig for innbruddstyven å finne frem.

Røyken blir liggende i rommet i opptil én time, men er ufarlig for mennesker og etterlater seg ingen lukt på gjenstander.

- Det som er så genialt med dette systemet er at det bare tar noen få sekunder før rommet er helt fylt med røyk. Vi ser blant annet på overvåkingskameraer fra forretninger at innbruddstyvene må forlate lokalet med uforrettet sak, forteller kommunikasjonssjef Maria Conradi i sikkerhetsselskapet G4S til klikk.no.

Tåkelegging

Prinsippet er ganske enkelt; tåken utløses av bevegelsessensor når uvedkommende kommer inn i rommet.

Men det er ikke snakk om at tyven kan holde seg stille til tåken har forlatt rommet og så fortsette med sine uærlige hensikter.

Systemet er koblet til en alarmsentral slik at vektere varsles, og det spys ut ny tåkesky for hver gang innbruddstyven beveger seg i rommet.

- De enkleste systemene har beholdere for åtte utløsninger. På den måten kan rommet være røyklagt i flere timer, forklarer Snorre Strøm til klikk.no.

Han er daglig leder i selskapet Protect Norge, de eneste som selger FG-godkjente tåkegeneratorer i Norge.

Kjøper seg tid

Ifølge Strøm vil det bare være 20 til 30 centimeter sikt i et rom fyllt med tåke - nok til at en innbruddstyv ikke har mulighet til å se hvor verdigjenstandene er.

Det hjelper heller ikke om innbruddstyven har knust et vindu eller brutt opp en dør.

- Med et vindu åpent, og uten tilførsel av ny tåke, vil det likevel ta tre kvarter før rommet et tomt for røyk, forklarer han.

På den måten vil man kjøpe seg nok tid til at vektere rekker å ankomme åstedet.

Les mer:

Se tåken stoppe tyvene

Sikre det viktigste rommet

Tåkesikringssystemer er først og fremst installert i forretninger, men det begynner også å komme i boliger.

I Danmark er det godt utbredt.

- Det vi ser er at boligeiere sikrer seg stadig mer og mer, blant annet med bedre utstyr, forklarer Conradi i G4S.

- Det vi gjør når vi kommer til en bolig er å se i hvilket rom verdiene befinner seg, og så installerer vi en tåkegenerator der, utdyper Anders Nuland i G4S.

Prisen på et tåkesikringssystem går fra drøye 20 000 kroner og oppover.

Les også:

Monter sikkerhetslåsen selv

Tyvene tømte hytta

Dette dekker forsikringen

Tatoverer barnas navn på kroppen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning