Hyttelivet til Atle og Bitte startet med en skogshytte. Nå er uterommet forvandlet til en oase
For 35 år siden fant Atle og Bitte sitt drømmested på Gurskøy. Hytta bygget de selv i 1991. Det har skjedd mye med uteområde siden den gang.

I 1990 kom paret for første gang til det de beskriver som sitt paradis, i Kobbenesvågen på Gurskøy.
– Plasseringen i terrenget og en optimal utsikt mot sjø og fjell tiltalte oss, forteller Atle Melle.
Han hyret den lokale arkitekten Roald Sporstøl da de var så heldige å få kjøpe den 2 mål store tomta.
Året etter ble hytta bygget omtrent slik som den første skissen hans så ut.
– Arkitekten så på eiendommen og snakket med oss om våre tanker. Han tegnet hytta inn i omgivelsene, med skråvegg og vinduer mot sør og en storslått utsikt. Det var han som foreslo villmarkspanel for å fremheve en slags bølgeeffekt ved den sjønære beliggenheten, forteller Atle.


Fra traust til lys og åpen
Hytta glir i dag fint inn i terrenget ned mot sjøen, og den er omgitt av en frodig hage.
Fra stien og inn mot hytta går vi under en naturportal mellom to bjørketrær som i sesong dekkes av villkaprifol. Den blomstrende hagen er det Bitte som har skapt og utviklet gjennom mange år. Hun heter egentlig Beret, men blir kalt Bitte.

Paret har gjort mye med stedet sitt siden de bygget hytta i 1991. De har blant annet bygget et dekorativt og praktisk vedskjul, og et naust med kai.
Den største endringen var da de i 2015 endret den typiske skogshytta til en lys sjøhytte. – Vi følte etter hvert at den fikk et litt for traust preg. Vi ville fremheve det sjønære, forteller Birte.
Utvendig ble hytta opprinnelig malt med fargen Natur og med røde lister. Ved endringen i 2015 valgte paret en grå farge ute, og de malte alle vegger inne i lyse farger.


Vedskjulet fikk samme farge som hytta. Furukjøkkenet ble erstattet av et nytt, lyst Ikea-kjøkken med bedre skapplass. De skiftet ut alle vinduene, i tillegg til å lage en større åpning med en ny og stor skyvedør i glass.
– Vi ønsket oss mer plass og en utestue. Løsningen ble å få bygget tak over en del av terrassen. For å skjerme mot vær og vind, fikk vi montert en glassdør og to brukte vinduer. I utestuen murte vi opp en peis ved å gjenbruke den gamle fra stuen inne, forteller Atle, som er fornøyd med endringene de har gjort.
– Hytta vår er ikke så stor, men den er enkel og praktisk. Mot nordsiden fremstår den ganske lukket. Der skjermes den mot både innsyn og nordavind.
Les også: Laila og Joachim forlot storbyen og dro hit: – Folk mente vi var crazy

Samspillet med naturen
Hagen er for dem et paradis for rekreasjon og påfyll av energi, noe som er kjærkomment, da de begge har noen helsemessige utfordringer.
Å komme til hytta, gir dem en egen ro. Hagen som Bitte har opparbeidet, tiltrekker seg mange slags fugler, og Atle har satt ut rugekasser, fuglebrett og fuglematere.


Barnebarna liker godt å hjelpe til med å fylle på med mat og frø. Parets tre døtre har til sammen åtte barn, som har tilbrakt mange somre på besteforeldrenes hytte.
Et stort vendepunkt for bruken av hytta var da den undersjøiske tunnelen ble åpnet som en del av Eiksundsambandet i 2008.
Den var da verdens dypeste med en dybde på 287 meter. Reisetiden fra hjemmet i Ørsta ble redusert med det halve, til en knapp halvtime.

– Været her på Sunnmøre fikk mindre påvirkning på hyttebruken da vi slapp å forholde oss til fergen, forteller Atle. Det er et privilegium å komme til hytta der det er et helt annet landskap enn hjemme, synes han.
– Hjemme i Ørsta bor vi i et område med mange høye fjell og naboer tett på. Her er det åpent, landlig og fritt.
Se flere bilder under:







