hytte ved valdres

Vidar Davidsen og kona Lill viser frem sitt hytteparadis

Umiddelbart ute av bilen ved ankomst til hytta Vilja skjer sceneskiftet: Fra hverdagsliv til hytteliv. – Utsikten tar pusten fra oss hver gang vi parkerer.

<b>PANORAMAUTSIKT: </b>Når snøen har lavet ned, ser det gjerne slik ut vinteren gjennom på Vaset. Vilja, som hytta heter, ligger nydelig til med 180 grader panoramautsikt langt inn i fjellheimen.
PANORAMAUTSIKT: Når snøen har lavet ned, ser det gjerne slik ut vinteren gjennom på Vaset. Vilja, som hytta heter, ligger nydelig til med 180 grader panoramautsikt langt inn i fjellheimen. Foto: Privat
Sist oppdatert

Når de svinger opp i høyden ovenfor Vaset i Valdres, mellom Beitostølen og Hemsedal, er Vidar Davidsen og kona Lill i sitt rette element. Her har de skapt et sted som betyr så mye for dem.

– Vi kan knapt ha det bedre når peisen knitrer og vi slapper av med et godt glass vin fredag kveld, forteller Vidar.

Navnet Vilja har hytta fått fordi han, Lill og datteren Janne alle har fått «vilja si» oppfylt. Alle har de fått på plass noe de har ønsket seg.

– Vidar har lenge drømt om fjellhytte med smørebu. Det fikk han. Bare så synd med disse smørefrie skiene da, ler Lill, som elegant lurer seg unna når hyttefolket skal fotograferes. Hun måtte vel hugge ved, ler Vidar.

Hyttetype: Fjellhytte

Byggeår: 2017. Størrelse: 146 m². Arkitekter/byggere: Tveitabru. Utvendig kledning: Tveitabrupanel. Tak: Hallingtorv. Rominndeling: 1 et.: 2 bad, 3 soverom, entre, stue og kjøkken, bod. 2 et.: 2 soverom, wc, stue. Utvendig bod. Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC. Hytteblogg kan du lese her.

Lill fikk oppfylt ønsket om tak over kaffekoppen utendørs. Datteren Janne ville så gjerne ha badstue og plass til venner på hemsen, og det fikk hun.

Når Vidar er på hytta, slapper han godt av. Kan man ha det bedre enn når man kan lene seg tilbake på stubben og se inn i fjellheimens evighet?
Når Vidar er på hytta, slapper han godt av. Kan man ha det bedre enn når man kan lene seg tilbake på stubben og se inn i fjellheimens evighet? Foto: Kathrine Sørgård

– Dermed fikk alle vilja si. Vi ønsket oss alle en lun, litt tradisjonell og praktisk hytte.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

Peisen er plassert midt mellom vinduene. Dermed kan det fine flammebildet og fjellheimen nytes fra sofakroken. Peisen fra Rais heter Visio 3, med Amalie skall. Steinpanel på pipen av type Trysil XL.
Peisen er plassert midt mellom vinduene. Dermed kan det fine flammebildet og fjellheimen nytes fra sofakroken. Peisen fra Rais heter Visio 3, med Amalie skall. Steinpanel på pipen av type Trysil XL. Foto: Kathrine Sørgård

Utsikt fra sofakroken

Underveis som hytta reiste seg, var Vidar ofte på byggeplassen. – Det er bedre å følge opp underveis, enn å klage til slutt, er hans gode råd.

Ulset på Vaset

Kommune: Vestre Slidre

Fylke: Innlandet

Høyeste temp. siste år: 27,8

Laveste temp. siste år: – 23,4

Mest nedbør/døgn: 35,2 mm

– Det sto mellom reisverk og tømmer, og vi landet på reisverk. Vi har brukt mye tid på detaljer som vindusplassering. Utsikten tar jo pusten fra oss, hver gang vi parkerer. Akkurat det er øyeblikksmagi, forteller Vidar.

Vinduene er derfor plassert lavt, slikt at utsikten mot fjellheimen også bevares fra sofakroken. Lill fant ut at det var fint med sprosser kun øverst, for å ta vare på kosefaktoren uten å gå på kompromiss med utsikten.

– Om kveldene er det ren medisin å se innover fjellet. Det er som om vi ser derfra og inn i evigheten, sier Vidar. Plasseringen av peisen mellom vinduene er han mest fornøyd med av alt. Å se ut i naturen og inn i det fine flammebildet samtidig, er en god kombinasjon.

– Lill har et uttrykk som heter sceneskifte; å oppleve noe annet, være i andre enn de vante omgivelsene, forteller Vidar.

Du kjenner han kanskje som fotballspiller for Vålerenga eller det norske landslaget og som tv-kommentator for Viasat.

Selv om han fortsatt liker å være aktiv, setter han pris på å ha fri i helgene. Derfor er heller ikke de romslige sofaene et tilfeldig valg.

– Noe jeg nektet å gå på kompromiss med, var lengden på sofaen. En hyttesofa er først god når man kan legge seg flat i hele sin lengde etter skituren, sier Vidar.

<b>Majestetisk utsikt: </b>For fine toppturer, det er det her på Vaset. Rundt ligger fine topper som Grønsennknippa, Nøsenkampen og Kruk ved Syndin.
Majestetisk utsikt: For fine toppturer, det er det her på Vaset. Rundt ligger fine topper som Grønsennknippa, Nøsenkampen og Kruk ved Syndin.

Gamle møbler i ny hytte

Viktig var det også å kunne tasse rundt i sokkelesten. Panelovnene står mest til pynt, her er det varmefolien under det vakre tregulvet som holder stuen varm.

For å bevare lunheten og den gode følelsen i rommet, har gamle møbler fått lov til å bli en del av den nye hytta. – Etter min familie fra Flisa i Solør har vi møbler og gjenstander som et trau, en koselig kaffekvern med graverte initialer og varme pelser som vi bruker i stedet for pledd når vi koser oss på terrassen, forteller Lill.

At vinduene er plassert mot hverandre i hjørnene, gir en formidabel utsikt og mye lys inn i rommet. Vinduene er fra Natre. Stolene er fra A-Møbler.
At vinduene er plassert mot hverandre i hjørnene, gir en formidabel utsikt og mye lys inn i rommet. Vinduene er fra Natre. Stolene er fra A-Møbler. Foto: Kathrine Sørgård

Når mørket senker seg over Vaset, ser de lysene fra den store flaten nedenfor. – Der er det fire aktive gårder, som det alltid er lys fra. Sammen med stjernene på himmelen, er de faste navigasjonspunkt, forteller Vidar, som også er takknemlig for hyggelige hyttenaboer.

– Nå planlegger vinabofest med langbord for å bli bedre kjent.

Avskjeden med hytta gjør inntrykk, hver eneste gang.

– For oss er den neste hytteturen alltid den største opplevelsen.

Se flere bilder av VIF-legendens hytte nedover i saken:

Midtpunkt. Peisen er plassert midt mellom vinduene. Dermed kan det fine flammebildet og fjellheimen nytes fra sofakroken. Peisen fra Rais heter Visio 3, med Amalie skall. Steinpanel på pipen av type Trysil XL. Uvendig solskerming er til god hjelp når solen står rett inn i hytta. I stedet for å bygge loft over det hele, er luftigheten i stua og mot utsikten bevart med åpning helt opp til taket.
Midtpunkt. Peisen er plassert midt mellom vinduene. Dermed kan det fine flammebildet og fjellheimen nytes fra sofakroken. Peisen fra Rais heter Visio 3, med Amalie skall. Steinpanel på pipen av type Trysil XL. Uvendig solskerming er til god hjelp når solen står rett inn i hytta. I stedet for å bygge loft over det hele, er luftigheten i stua og mot utsikten bevart med åpning helt opp til taket. Foto: Kathrine Sørgård

.

Hemsen er innredet med soverom i hver sin ende. Imellom er en liten, intim stue for den som vil trekke seg tilbake. Alle vegger er godt isolert.
Hemsen er innredet med soverom i hver sin ende. Imellom er en liten, intim stue for den som vil trekke seg tilbake. Alle vegger er godt isolert. Foto: Kathrine Sørgård
Tips! En skjenk er her forvandlet til et baderomsmøbel. Skuffene er skåret ut innvendig for å få plass til rørene, og Vidar har jobbet med overflaten slik at den er blitt vanntett.
Tips! En skjenk er her forvandlet til et baderomsmøbel. Skuffene er skåret ut innvendig for å få plass til rørene, og Vidar har jobbet med overflaten slik at den er blitt vanntett. Foto: Kathrine Sørgård
De fleste møblene på hytta er robuste og solide, de kan brukes uten at man må bekymre seg for dem. Bord og stoler er fra Neptune Home.
De fleste møblene på hytta er robuste og solide, de kan brukes uten at man må bekymre seg for dem. Bord og stoler er fra Neptune Home. Foto: Kathrine Sørgård
For å bevare kontakten med stuen og utsikten også fra kjøkkenet, ble en åpen løsning valgt. Kjøkkenet fra Ikea er av type Bodbyn som er piffet opp med skinnhandtak. 
For å bevare kontakten med stuen og utsikten også fra kjøkkenet, ble en åpen løsning valgt. Kjøkkenet fra Ikea er av type Bodbyn som er piffet opp med skinnhandtak.  Foto: Kathrine Sørgård
Badstue sto øverst på Jannes ønskeliste. Selv om den er liten, gir den masse kos etter en lang skitur.
Badstue sto øverst på Jannes ønskeliste. Selv om den er liten, gir den masse kos etter en lang skitur. Foto: Kathrine Sørgård
Det gamle skapet er utvidet av en finsnekker slik at det har blitt plass til en TV inni. Veggene er satt inn med Jotun interiørbeis, farge Valnøtt.
Det gamle skapet er utvidet av en finsnekker slik at det har blitt plass til en TV inni. Veggene er satt inn med Jotun interiørbeis, farge Valnøtt. Foto: Kathrine Sørgård
Vedstativene ved siden av skapet er beiset i samme farge som veggen. De er snekret på mål og tilpasset veggen. Praktisk og dekorativt. 
Vedstativene ved siden av skapet er beiset i samme farge som veggen. De er snekret på mål og tilpasset veggen. Praktisk og dekorativt.  Foto: Kathrine Sørgård
Først valgte Vidar og Lill hovedsoverom nede. Men så ble de glad i det koselige rommet under skråtaket på hemsen. Her er de litt for seg selv når de har gjester på besøk.
Først valgte Vidar og Lill hovedsoverom nede. Men så ble de glad i det koselige rommet under skråtaket på hemsen. Her er de litt for seg selv når de har gjester på besøk. Foto: Kathrine Sørgård
Skiløypene holdes godt ved like. Vidar hekter seg på opp mot toppen før vidda flater ut. Når det er stille, er det fint å gå på snaufjellet og innover. Når det blåser, går de i bjørkeskogen. Foto: Privat
Skiløypene holdes godt ved like. Vidar hekter seg på opp mot toppen før vidda flater ut. Når det er stille, er det fint å gå på snaufjellet og innover. Når det blåser, går de i bjørkeskogen. Foto: Privat Foto: Privat
På slike dager er det fint å trekke opp i høyden med ski på bena. Foto: Privat
På slike dager er det fint å trekke opp i høyden med ski på bena. Foto: Privat Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2021, og sist oppdatert 30/03 2021.

Les også