HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi kjøpte tomt rett før covid og byggingen ble utsatt. Nå krever de høyere pris for å bygge hytta

Må vi godta 7 % økning på hyttebyggesettet når det faktisk er firmaet som er skyld i utsettelsen av byggeprosessen? spør hytteieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi kjøpte tomt rett før covid, og skrev kontrakt på nøkkelferdig hytte. Firmaet har utsatt byggingen i 8 måneder fordi de ikke hadde arbeidskraft som følge av innreiseforbud i Norge.

De skulle i utgangspunktet starte når grunnmuren var klar, og hadde en frist på 30 uker til å ferdigstille hytta. Nå krever de 7 % indeksregulering som følge av korona, mot vanlig 2 %.

Vi taper økonomisk på dette fordi hytta blir dyrere enn kontrakten og vi betaler renter på lånet av tomt/grunnmur. Må vi godta 7 % økning på hyttebyggesettet når det faktisk er firmaet som er skyld i utsettelsen av byggeprosessen?

T.N.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Ofte har kontrakten bestemmelser som sier noe om hva som skjer mellom partene dersom det skulle inntreffeuforutsette forhold (force majeure). I bustadoppføringsloven § 11, første ledd står også dette:

«Entreprenøren kan krevje lenging av avtalte frister dersom «pkt. c) arbeidet blir seinka på grunn av ei hindring utanfor entrepre-nørens kontroll, og det ikkje er rimeleg å vente at entreprenøren kunne ha rekna med hindringa på avtaletida, eller at entreprenøren skal unngå eller overvinne følgene av hindringa.»

Det er mulig entreprenøren i ditt tilfelle vil hevde at han ikke kunne ha regnet med pandemien «på avtaletida», dvs. da kontrakten ble inngått, og at dette er en «hindring utanfor entreprenørens kontroll». Dette forutsetter at det er covid-situasjonen og stengte grenser som er årsak til forsinkelsen.

Dersom det ikke er tilfelle og det faktisk er firmaet som er skyld i utsettelsen av byggeprosessen, har de ikke rett til forlengelse av frister. I så fall kan de heller ikke kreve indeksregulering av kjøpesummen utover hva som er avtalt i kontrakten.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også