HYTTE I ARENDAL:

Storfamiliens samlingssted

Et lite fiskersmåbruk fra 1700-tallet ble i 1945 til hytte. Flere generasjoner etter er det fortsatt et sted der hele familien stortrives.

Steinvika er et gammelt fiskersmåbruk fra 1700-tallet. 
Steinvika er et gammelt fiskersmåbruk fra 1700-tallet.  Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

I en frodig skråning i Steinbukta ved Kolbjørnsvik, skrår en praktfull nyttehage ned mot en solid steinbrygge med utsyn mot Tromøya og den gamle uthavna Merdø. Hele sommeren tilbringer Kai S. Larssen her ute, med jevnlige besøk av døtrene Cathrine og Benedicte.

Da Kai som guttunge skulle til hytta, tok familien årene fatt fra Arendal. Havet var den eneste veien dit frem til 1968, da Forsvaret bygget et stort oljelagringsanlegg på nabotomta – og da kom det både vei og vann til Steinbukta.

Selv om stedet nå ligger bare et kvarter unna med bil fra Arendal, er det for familien som å komme til en helt annen verden.

– Våre barn er fjerde generasjon som koser seg her ute hver sommer. Det er fint å tenke på, sier Cathrine.

Etter et hytteliv som har vart i fire generasjoner, er det mange minner som er samlet. Brev og skjøter fra 1945 da hytta kom i familiens eie, tar Kai godt vare på. Maleriene bærer hans og kona Randis signaturer.
Etter et hytteliv som har vart i fire generasjoner, er det mange minner som er samlet. Brev og skjøter fra 1945 da hytta kom i familiens eie, tar Kai godt vare på. Maleriene bærer hans og kona Randis signaturer. Foto: Kathrine Sørgård

Flyttesjauen på forsommeren var et strev da Kai var barn. I hans barndom i etterkrigstiden var det nemlig bare ett sett av møbler og husgeråd, som måtte flyttes mellom hytte og hjem.

– De to verste dagene i året var utflytting i juni og hjemflytting i august. Absolutt alt måtte tas med; møbler, komfyr og senger, sier Kai.

– Nå har vi innlagt vann, dusj, wc og vaskemaskin, men vi var like lykkelige den gangen.

I 1945 ble eiendommen kjøpt for 5000 kroner. Det gamle huset var sterkt ramponert etter å ha vært annektert av den tyske okkupasjonsmakten.

Da freden endelig kom og familien overtok hytta, pusset faren hans opp uthuset til anneks, slik at det i dag er to hytter her.

Uthuset er gjennom flere epoker bygget om til et anneks, som igjen er blitt til en fullverdig hytte. Her holder Kai til. Han liker det lette, maritime preget. Maleriet er signert hans kone Randi. Sofa fra Ikea.
Uthuset er gjennom flere epoker bygget om til et anneks, som igjen er blitt til en fullverdig hytte. Her holder Kai til. Han liker det lette, maritime preget. Maleriet er signert hans kone Randi. Sofa fra Ikea. Foto: Kathrine Sørgård
Hvorfor kjøpe en ny, knirkefri dør når man kan fortsette å bruke en original, sjarmerende en? Døren på loftet i gamlehytta er gammel, men ingen vet om den er like gammel som huset.
Hvorfor kjøpe en ny, knirkefri dør når man kan fortsette å bruke en original, sjarmerende en? Døren på loftet i gamlehytta er gammel, men ingen vet om den er like gammel som huset. Foto: Kathrine Sørgård

Tapetet skal aldri skiftes ut

I det eldste huset fra riktig gamle dager gnistrer et eldre, blått tapet mot mørke, uvaskede tømmervegger som en frisk kontrast.

– Det tapetet skal aldri skal skiftes. Blåfargen står så godt til mørknet tømmer og hvitmalte karmer. Stolene og bordet i eik malte vi hvite, forteller Cathrine.

Kolbjørnsvik

Kommune: Arendal

Fylke: Agder

Høyeste temp. siste år: 25,1

Laveste temp. siste år: – 9,6

Mest nedbør/døgn: 35,9 mm

Kai, som er den formelle eieren etter å delt stedet frem til 2010 med sin søster og hennes familie, holder til i den nyeste hytta som er bygget ut med kjøkken og soverom over tid.

– Da min kone Randi døde i 2020, flyttet jeg over hit, mens barn og barnebarn nå deler hovedhuset, forteller han. Også Randi var veldig glad i familiens hjertested. De fargeglade maleriene er signert henne. Kai er selv en habil maler, med gamle seilskuter som sin spesialitet.

– Vi er ofte fem personer på hytta hele sommeren. I lyse sommernetter har vi gjerne bål og bryggedans. Tre barnedåper og to bryllup har vi feiret her, med 90 gjester og storslagen fest, forteller Cathrine.

I forbindelse med et bryllup i 2005, ble plenen planert og sådd på nytt, og platting bygget. En stor utepeis brukes som grill under store sommerfester.

Slik så det ut da gulvet ble tatt opp før det ble montert et nytt kjøkken i gamlehytta. Foto: Privat
Slik så det ut da gulvet ble tatt opp før det ble montert et nytt kjøkken i gamlehytta. Foto: Privat Foto: Privat
Steinbukta er et gammelt stedsnavn, og finnes på sjøkart fra midten av 1800 tallet. Her var en lun havn for  alle vindretninger, unntatt syd-østen som kunne lage skikkelig uvær med stor sjø. Foto: Privat
Steinbukta er et gammelt stedsnavn, og finnes på sjøkart fra midten av 1800 tallet. Her var en lun havn for  alle vindretninger, unntatt syd-østen som kunne lage skikkelig uvær med stor sjø. Foto: Privat Foto: Privat
Kai og svigersønnen Frank stortrives i Steinbukta som er hele storfamiliens hytteparadis.
Kai og svigersønnen Frank stortrives i Steinbukta som er hele storfamiliens hytteparadis. Foto: Kathrine Sørgård

Frodig hyttehage

Hagearbeidet er en trivelig hobby.

– Vi har hatt kjøkkenhager med poteter, jordskokk, salater, sukkererter, tomater, agurker, krydder urter og løk. Vi har eple-, pære- og kirsebærtrær, solbær, rips, bringebær, blåbær, jordbær og stikkelsbær forteller Cathrines ektemann Frank, som er kokk og har stor glede av nyttehagen.

Byggeår: Slutten av 1700-tallet

Størrelse: Hovedhytta 110 m²

Utvendig kledning: Panel på tømmer

Tak: Takstein

Rominndeling: Hovedhytta: To soverom, bad, kjøkken, to stuer. Annekset som er bygget ut: Loft med to soverom, kjøkken, stue, entre, bad. 

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

Se mer

– Selv om veien ikke er lang fra bylivet til hytta, skjer en merkbar mental forandring når vi kommer ut hit. En følelse av glede over enda en ny vår og sommer i barndommens drømmeland, sier Cathrine.

I helgene eller etter arbeidstid er det fisking, båtliv og selskapelig samvær som gjelder. Sommer er også for storfamilien krabbefiske fra bryggekanten, bading og lek med hjemmelagde flåter av gummislanger kledd med sekkestrie.

– Å springe ned til brygga for å ta dagens første bad i friskt sjøvann, etterfulgt av frokost i det fri – kan du tenke deg noe bedre.

<b>TAPETET SKAL ALDRI SKIFTES UT:</b> Sjarmerende blanding av gamle møbler, og duggfrisk maritim stemning i spisestuen mellom stuen og kjøkkenet. Tapeten heter Ratt-i-rute. De gamle møblene er malt med hvit og blank maling. Skipet i maleriet var Kais farfar skipper på. Det fine brettet er et bruktkupp. Frem til 1968 ble alt av møbler rodd fra Arendal og til hytta.
TAPETET SKAL ALDRI SKIFTES UT: Sjarmerende blanding av gamle møbler, og duggfrisk maritim stemning i spisestuen mellom stuen og kjøkkenet. Tapeten heter Ratt-i-rute. De gamle møblene er malt med hvit og blank maling. Skipet i maleriet var Kais farfar skipper på. Det fine brettet er et bruktkupp. Frem til 1968 ble alt av møbler rodd fra Arendal og til hytta. Foto: Kathrine Sørgård
Blått til lyst er også kjøkkenet. Ny innredning gjør susen for måltidene på hytta. Veggene er malt i en klassisk blå farge, typisk for gamle kjøkken. Man trodde tidligere at fargen holdt fluene unna.
Blått til lyst er også kjøkkenet. Ny innredning gjør susen for måltidene på hytta. Veggene er malt i en klassisk blå farge, typisk for gamle kjøkken. Man trodde tidligere at fargen holdt fluene unna. Foto: Kathrine Sørgård
Grua har holdt varme i folk her lenge. Gitteret foran den er en del av den store radarskjermen som tyskerne hadde på Hove på Tromøya.
Grua har holdt varme i folk her lenge. Gitteret foran den er en del av den store radarskjermen som tyskerne hadde på Hove på Tromøya. Foto: Kathrine Sørgård
Storfamiliens hage er et mye brukt samlingssted, også for venner av alle i familien. Sommerstid er det ofte rundt 10 personer på hytta hver dag. 
Storfamiliens hage er et mye brukt samlingssted, også for venner av alle i familien. Sommerstid er det ofte rundt 10 personer på hytta hver dag.  Foto: Privat
Den gamle steinbrygga er populær å bade i fra, og er satt i bedre stand og hellelagt. 
Den gamle steinbrygga er populær å bade i fra, og er satt i bedre stand og hellelagt.  Foto: Privat
Gjennom generasjoner: Steinbukta ligger rett utenfor Sandvigen Fyr, med utsikt til innseilingen til Arendal. Her en sommerdag for lenge siden. Foto: Privat
Gjennom generasjoner: Steinbukta ligger rett utenfor Sandvigen Fyr, med utsikt til innseilingen til Arendal. Her en sommerdag for lenge siden. Foto: Privat Foto: Privat
Kai koser seg i fjæra med lekeseilbåten sin i 1951. Det er noen år siden, nå.
Kai koser seg i fjæra med lekeseilbåten sin i 1951. Det er noen år siden, nå. Foto: Privat
Søstrene Benedicte og Cathrine er veldig glade i barndomshytta, som de deler med faren og sine egne familier. Herfra <br/>har de begge gode sommerminner. Foto: Privat
Søstrene Benedicte og Cathrine er veldig glade i barndomshytta, som de deler med faren og sine egne familier. Herfra
har de begge gode sommerminner. Foto: Privat
Foto: Privat

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hytteliv nr 07 2021

Steinvika er et gammelt fiskesmåbruk fra 1700-tallet.  Det eldste huset til venstre, mens det gamle uthuset som er bygget om til hytte er til høyre. Frank, som er kokk, setter stor pris på den innholdsrike nyttehagen.
Steinvika er et gammelt fiskesmåbruk fra 1700-tallet.  Det eldste huset til venstre, mens det gamle uthuset som er bygget om til hytte er til høyre. Frank, som er kokk, setter stor pris på den innholdsrike nyttehagen. Foto: Kathrine Sørgård
Tømmerhuset fra 1700-tallet er behørig satt i stand av Kai og hans far gjennom årenes løp. Verandaen er en flott utkikkspost mot livet på sjøen
Tømmerhuset fra 1700-tallet er behørig satt i stand av Kai og hans far gjennom årenes løp. Verandaen er en flott utkikkspost mot livet på sjøen Foto: Kathrine Sørgård
Sjarmerende blanding av gamle møbler, og duggfrisk maritim stemning i spisestuen mellom stuen og kjøkkenet. Tapeten heter Ratt-i-rute. De gamle møblene er malt med hvit og blank maling. Skipet i maleriet var Kais farfar skipper på. Det fine brettet er et bruktkupp. Frem til 1968  ble alt av møbler rodd fra Arendal og til hytta.
Sjarmerende blanding av gamle møbler, og duggfrisk maritim stemning i spisestuen mellom stuen og kjøkkenet. Tapeten heter Ratt-i-rute. De gamle møblene er malt med hvit og blank maling. Skipet i maleriet var Kais farfar skipper på. Det fine brettet er et bruktkupp. Frem til 1968  ble alt av møbler rodd fra Arendal og til hytta. Foto: Kathrine Sørgård
Sjarmerende blanding av gamle møbler og duggfrisk, maritim stemning i spisestuen mellom stuen og kjøkkenet. Tapeten heter Ratt-i-rute. De gamle møblene er malt med hvit og blank maling. Skipet i maleriet var Kais farfar skipper på. Det fine brettet er et bruktkupp. Frem til 1968  ble alt av møbler rodd fra Arendal og til hytta.
Sjarmerende blanding av gamle møbler og duggfrisk, maritim stemning i spisestuen mellom stuen og kjøkkenet. Tapeten heter Ratt-i-rute. De gamle møblene er malt med hvit og blank maling. Skipet i maleriet var Kais farfar skipper på. Det fine brettet er et bruktkupp. Frem til 1968  ble alt av møbler rodd fra Arendal og til hytta. Foto: Kathrine Sørgård
Tapetet Ratt-i-rute kler det gamle porselenet som Kais kone Randi samlet på. Selv om mye av det er riktig gammelt, brukes det flittig.
Tapetet Ratt-i-rute kler det gamle porselenet som Kais kone Randi samlet på. Selv om mye av det er riktig gammelt, brukes det flittig. Foto: Kathrine Sørgård
Steinvika er et gammelt fiskesmåbruk fra 1700-tallet. Det eldste huset til venstre, mens det gamle uthuset som er bygget om til hytte er til høyre.
Steinvika er et gammelt fiskesmåbruk fra 1700-tallet. Det eldste huset til venstre, mens det gamle uthuset som er bygget om til hytte er til høyre. Foto: Kathrine Sørgård
Svale drømmer får man i andre etasje på tømmerhuset. Soverommene er enkelt og lyst innredet. Maleriet er signert Randi, Kais kone.
Svale drømmer får man i andre etasje på tømmerhuset. Soverommene er enkelt og lyst innredet. Maleriet er signert Randi, Kais kone. Foto: Kathrine Sørgård
Sjarmerende blanding av gamle møbler og maritim stemning i spisestuen mellom stuen og kjøkkenet. Tapetet heter Ratt-i-rute. Da den gamle skipskisten ble funnet i et vedskjul, ble den renovert etter alle kunstens regler. Initialene GLS og året 1883 kom frem, de er fra da Kais farfar Gunnar Larssen gikk til sjøs for første gang, 15 år gammel.
Sjarmerende blanding av gamle møbler og maritim stemning i spisestuen mellom stuen og kjøkkenet. Tapetet heter Ratt-i-rute. Da den gamle skipskisten ble funnet i et vedskjul, ble den renovert etter alle kunstens regler. Initialene GLS og året 1883 kom frem, de er fra da Kais farfar Gunnar Larssen gikk til sjøs for første gang, 15 år gammel. Foto: Kathrine Sørgård
Siden 1945 har båtlivet vært en stor del av sommeren ute i Steinvika. Forskjellen fra i 1977 da bilde ble tatt, er at i dag har alle redningsvester på. 
Siden 1945 har båtlivet vært en stor del av sommeren ute i Steinvika. Forskjellen fra i 1977 da bilde ble tatt, er at i dag har alle redningsvester på.  Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2021, og sist oppdatert 07/10 2021.

Les også