Pusset opp gammel hytte

Nina: - Wow, for et potensial! Per Ove: - Nei, nei, nei!!

Hytta var nærmest et skur da den ble kjøpt i 2010.

FØR: Slik så hytta ut før oppussingen startet.
FØR: Slik så hytta ut før oppussingen startet. Foto: Privat
Sist oppdatert

Forvandlingen har skjedd til over flere år. I dag er hytta fra slutten av 1800-tallet en fusjon av flere tidsepoker.

– Hytta var i en forferdelig stand. I dag hadde vi nok revet og begynt på nytt, forteller Nina Lovise Langeland.

FINE OVERGANGER: Stuen er hyttas eldste del, mens kjøkkenet ble bygget på 60-tallet. Kjøkkenveggen er satt inn med mørk voks, i fargen Antikk eik, for å nærme seg fargen til de originale tømmerveggene i stua.
FINE OVERGANGER: Stuen er hyttas eldste del, mens kjøkkenet ble bygget på 60-tallet. Kjøkkenveggen er satt inn med mørk voks, i fargen Antikk eik, for å nærme seg fargen til de originale tømmerveggene i stua. Foto: Kathrine Sørgård
I TOPP STAND: Det som nærmest var et slitent skur er nå blitt en fullverdig helårshytte i topp stand. Utallige dugnadstimer er lagt ned for å virkeliggjøre hytte­drømmen.
I TOPP STAND: Det som nærmest var et slitent skur er nå blitt en fullverdig helårshytte i topp stand. Utallige dugnadstimer er lagt ned for å virkeliggjøre hytte­drømmen. Foto: Kathrine Sørgård

Dog, helt sikker er hun ikke, for det er mye ved det gamle hun liker.

Hytta som fristed

I en bakke i Skånevik, ved bunnen av høye fjell og nær innløpet til Åkrafjorden, ligger hytta som er halve livet til Nina Lovise og mannen hennes Per Ove Langeland.

– Vi kjøpte hytta i 2010 mens jeg var student. Den ble et fristed som Per Ove og jeg rømte til for å være sammen.

Da var hytta nærmest et skur. Det var vel derfor vi kunne ta oss råd til den, smiler Nina.

Selv om hun den gang utbrøt: Wow, for et potensial, tenkte Per Ove: Nei, nei, nei!

Heldigvis lot han seg overtale.

Les også: Heidi kjøpte hytte på impuls mens hun ventet på middagen

Hytte fra 1800-tallet

I dag er hytta en fusjon av flere tidsperioder. Den eldste delen ble flyttet hit på 1800-tallet, deretter ble den bygget på under det glade 60-tallet, mens annekset er fra 80-tallet. Å sette den i stand har vært litt av en prosess.

– Når vi ser tilbake på hvor mange år og hvor mye tøff jobbing det har vært, må jeg le litt. Vi må jo være sprø. Vinduer og kledning ble skiftet på én og én vegg, år for år, og innvendig har vi pusset opp litt etter litt.

Gulvet på kjøkkenet ble skiftet ut, mens de klarte å redde det originale i stua. Venner og familie har bidratt med mange dugnadstimer og er selvskrevne hyttegjester.

Møtt av nedslående syn

Da de var nesten ferdig, reiste Per Ove til hytta for å sikre blikktaket før den varslede orkanen Nina i oktober 2015.

– Jeg lurte på hvorfor det var elv i gangstien opp til hytta. Det viste seg at hovedkranen var sprengt, og inni hytta sto en to meter høy vannsøyle. De gamle tømmerveggene vi er så glad i var helt våte, forteller han.

FØR OVERSVØMMELSEN: Her er stua med det originale gulvet intakt. Dessverre gikk gulvene tapt på grunn av oversvømmelsen, men tømmerveggene sto det hele av. I etterkant er vinduene skiftet ut.
FØR OVERSVØMMELSEN: Her er stua med det originale gulvet intakt. Dessverre gikk gulvene tapt på grunn av oversvømmelsen, men tømmerveggene sto det hele av. I etterkant er vinduene skiftet ut. Foto: Privat
FONTENE: Hovedkranen var sprengt og vannstrålen stod oppover veggen.
FONTENE: Hovedkranen var sprengt og vannstrålen stod oppover veggen. Foto: Privat

Alle timene med jobbing for å ta vare på det vakre gulvet fra 1800-tallet passerte i revy, men det var bare å gyve løs igjen. Denne gangen ble pipe og trapp revet og badet utvidet. Kjøkken og tak ble skiftet ut.

– Vi måtte ribbe hytta helt. Ut med nye vegger og ny isolasjon. Snakk om å ta 200 skritt i feil retning, sukker Nina.

Det eneste positive var at de nå kunne forbedre grunnarbeidet og endre på flere løsninger, som det gamle og skakke kjøkkenet.

– Tidligere var det liksom helt i orden at toalettet lå i spiskammeret på kjøkkenet, ler Nina.

PLASSBESPARENDE: Sambatrappen er perfekt for små hytter, synes Nina. I tillegg er den rimelig. For å skape en fin helhet, er den i samme farge som kjøkkeninnredningen.
PLASSBESPARENDE: Sambatrappen er perfekt for små hytter, synes Nina. I tillegg er den rimelig. For å skape en fin helhet, er den i samme farge som kjøkkeninnredningen. Foto: Kathrine Sørgård
BARNAS SFÆRE: Bak den gamle, originale døren ligger barnas lille lekestue. Herfra er det trapp opp til et hemmelig rom. Sofaen er fra en gjenbruksbutikk på Stord. En dag musene hadde spist hull på armlenet, var grensen nådd for hvor koselig Nina syntes det var med et gammelt, uisolert kjøkken.
BARNAS SFÆRE: Bak den gamle, originale døren ligger barnas lille lekestue. Herfra er det trapp opp til et hemmelig rom. Sofaen er fra en gjenbruksbutikk på Stord. En dag musene hadde spist hull på armlenet, var grensen nådd for hvor koselig Nina syntes det var med et gammelt, uisolert kjøkken. Foto: Kathrine Sørgård

De tenkte at det var slik en hytte skulle være.

– Dessverre mistet vi det originale tregulvet, men heldigvis tørket de gamle tømmerveggene. I månedsvis ventet vi i spenning for å se om vi kunne berge dem. Nå kan vi endelig nyte hyttas gamle sjel.

På loftet er den gamle takkonstruksjonen hentet frem, men underveis dukket det opp en overraskelse.

– Vi fant et hemmelig rom under taket, hvor vi har laget en liten hems med vindu i taket. Her har datteren vår den vakreste stjerneutsikt, forteller Nina.

Les også: Topp moderne hytte - men to ting mangler

GJENBRUK: Stuebordet er laget av en gammel dør funnet under hytta. Føttene på bordet er fra det gamle bjelkelaget som før holdt det gamle stuegulvet fra 1800-tallet oppe.
GJENBRUK: Stuebordet er laget av en gammel dør funnet under hytta. Føttene på bordet er fra det gamle bjelkelaget som før holdt det gamle stuegulvet fra 1800-tallet oppe. Foto: Kathrine Sørgård
KJØKKEN:
KJØKKEN: Foto: Kathrine Sørgård
HYTTEKAFÉ: På hytta er alt tilrettelagt for å servere kun den aller beste kaffen. Kaffemaskinen av merket Rancilio Silvia er bygget inn av Per Ove, som har laget en løsning for å kunne trekke den ut.
HYTTEKAFÉ: På hytta er alt tilrettelagt for å servere kun den aller beste kaffen. Kaffemaskinen av merket Rancilio Silvia er bygget inn av Per Ove, som har laget en løsning for å kunne trekke den ut. Foto: Kathrine Sørgård

Lever ut drømmen

Hytte i Skånevik

Hyttetype: Gammelt hus

Byggeår: Slutten av 1800-tallet og ca. 1965.

Størrelse: 50 m² + loft som er for lavt til å regnes som areal + anneks 14 m².

Utvendig kledning: Gran perlestaff satt inn med jernvitriol.

Tak: Decra takpanner i aluminium.

Rominndeling: 1. etasje: Entré, bad, kjøkken og stue, samt soverom. 2. etasje/loft: Tre soverom og et lite "mellomrom".

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

Selv om det har vært mange søvnløse netter, er det fint å tenke på at de har hatt hytte mens ungene var små, og at den er skapt sammen med dem.

– Tenk, vi ga nesten opp. I dag har vi en liten, rimelig og helt unik hytte på den koseligste plassen vi vet om. Vi er så takknemlige og stolte, smiler Nina.

Familien trasker ofte den lille kilometeren inn til Skånevik sentrum.

– Vi tar gjerne et morgenbad på Peparen, en liten øy i sentrum, uansett årstid. Og så handler vi nystekte boller på Larsen bakeri. I Skånevik har vi alt; sjø, fjell, bakeri, butikker, hotell, pub, konserter og festivaler og sandstrand.

De liker også å vandre i fjellet og på stiene bak hytta, eller fiske etter ørret i elva som suser forbi hytta.

– Sommerstid har vi mye besøk, på det meste har vi vært 18 her. Da lå det folk på gulvet i alle rom!

Les også: For mye furu, tenkte eieren, og kjøpte litervis med hvitmaling

DET GAMLE LOFTET: For en forskjell! Plater og panel er nå fjernet til fordel for det røffe tømmeret og eksponering av bærebjelker.
DET GAMLE LOFTET: For en forskjell! Plater og panel er nå fjernet til fordel for det røffe tømmeret og eksponering av bærebjelker. Foto: Privat
GRØNT ER SKJØNT: Det grønne i skogen utenfor og i tekstilene kommer ekstra godt frem mot det røffe, gylne panelet. Her er de originale tømmerveggene og taket hentet frem.
GRØNT ER SKJØNT: Det grønne i skogen utenfor og i tekstilene kommer ekstra godt frem mot det røffe, gylne panelet. Her er de originale tømmerveggene og taket hentet frem. Foto: Kathrine Sørgård
GJENBRUK: Nattbordet er laget av gammelt tømmer fra hytte­veggene, som ble saget bort da det ble åpnet opp mellom kjøkken og stue.
GJENBRUK: Nattbordet er laget av gammelt tømmer fra hytte­veggene, som ble saget bort da det ble åpnet opp mellom kjøkken og stue. Foto: Kathrine Sørgård
HEMMELIG ROM: Under oppussingen dukket plutselig dette rommet opp. Her står vi i den bratte trappen og ser mot det som er en slags hems. Herfra er det fin utsikt mot stjernehimmelen. Veggene er fra 1800-tallet.
HEMMELIG ROM: Under oppussingen dukket plutselig dette rommet opp. Her står vi i den bratte trappen og ser mot det som er en slags hems. Herfra er det fin utsikt mot stjernehimmelen. Veggene er fra 1800-tallet. Foto: Kathrine Sørgård
GLEDER SRÈG TIL SOMMEREN: Livet er best ute! Derfor er det satt opp telt som gjør at man slipper å springe inn om det plutselig skulle komme en regnskur. Per Ove er en mester i svelesteking.
GLEDER SRÈG TIL SOMMEREN: Livet er best ute! Derfor er det satt opp telt som gjør at man slipper å springe inn om det plutselig skulle komme en regnskur. Per Ove er en mester i svelesteking. Foto: Kathrine Sørgård
SOMMERSVELER: Om sommeren smaker hjemmebaksten med bær til som en fest.
SOMMERSVELER: Om sommeren smaker hjemmebaksten med bær til som en fest. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2019, og sist oppdatert 23/10 2019.

Les også