Mobilt bredbånd

Slik sjekker du bredbåndsdekningen

Ingen kabel? Ikke noe problem! Bredbånd er enklere og billigere enn noen gang før – hvis du velger riktig.

IKKE FIBER: Storskog i Nord-Troms, der Ellen Rydningen har hytte, har ikke kablet internett. Men bredbånd kan hun få likevel, på grunn av 4G-nettet.
IKKE FIBER: Storskog i Nord-Troms, der Ellen Rydningen har hytte, har ikke kablet internett. Men bredbånd kan hun få likevel, på grunn av 4G-nettet. Foto: Privat
Sist oppdatert

Ellen Rydningen (41) og Morten Rogni (43) valgte å bygge ny hytte på gamlemåten. Hytta på rundt 75 kvadratmeter ligger ved Storfjord i Nord-Troms, i en dalbunn med høye fjell rundt.

Den har hverken strøm eller innlagt vann. I et område som dette kan man se langt etter fibernett og høyhastighetsløsninger for nettilgang.

– Her hadde vi ikke ordentlig mobildekning før Telenor bygget ut i 2015. Men nå er det utmerket 4G-dekning, forteller Ellen.

Selv om hytta er strømløs, ønsker hun og Morten tilgang på bredbånd. Så langt har dette vært løst ved å bruke mobildata­kvoten i de vanlige abonnementene. Men det går fort unna dersom det blir noen timer tv eller film.

– Skal vi være noen uker på hytta, blir det snaut med den vanlige mobildata-kvoten, sier Ellen. Er det for eksempel et mesterskap i håndball, går dataene fort unna, for det skal hun ha med seg.

Enklere valg

Hva slags bredbånd du vil ha på hytta, avhenger særlig av tre faktorer: hyttas geografiske beliggenhet, bruksbehovet og tilgjengelig teknologi. Har du en parabolantenne på taket, kan du undersøke mulighetene din leverandør tilbyr.

I noen nybygde hyttestrøk kan det være strukket fiberkabler eller annen tilkoblings­teknologi. Det kan være mange grunner til å ønske en fastnett-løsning, som smarthusteknologi som krever nett-­tilknytning eller stor familie som er mye på hytta.

Men er det sikkert at bruksbehovet er stort nok til å forsvare et bredbåndsabonnement på linje med det du har hjemme?

– Ikke helt nettfri

Frem til for få år siden var man avhengig av nettilgang via kobber­ledningene i telefonnettet eller nytrukne fiberkabler. Men hastigheten i de nyeste oppgraderingene av mobilnettene er mer enn god nok til de fleste bruksbehov, så lenge dekningen er god nok.

4G-nettet gir opptil 100 megabit per sekund (Mbps) nedlastet hastighet – som tilsvarer et godt fast bredbånd. 4G+ kan gi opptil 220 Mbps.

Utfordringen er at når du bruker mye data, bruker du raskt opp kvoten i et vanlig mobilabonnement. Må du da betale for ekstra data, blir det fort svindyrt.

– Man sitter ikke og glaner på nett på hytta. Men det er 2018, og vi bruker jo nett i hverdagen. Der hytta ligger er det ikke noe å få inn av parabol eller noe sånt. Vi ønsker å lese nyheter, bruke litt sosiale medier, og kanskje av og til se et tv-program som ikke er på NRK, og da trenger vi nett, sier Ellen Rydningen.

Les også: Arkitekttegnet hytte med lys og luft

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd består av en ruter med sim-kort, som i prinsippet kan brukes overalt, for eksempel i bilen eller på hytta. Abonnementet består av en bestemt datamengde, for eksempel 20, 50 eller 100 GB.

På denne måten får du bredbåndstilgang, selv om hytta ligger for seg selv og langt unna nærmeste telefonledning eller fiberkabel. Og siden du har betalt for en definert datamengde i et eget abonnement, slipper du å bruke av det ordinære mobilabonnementet ditt.

– Mobilt bredbånd er aktuelt, men abonnementene er dyre. Ideelt sett burde vært mulig å kjøpe en pott man kunne fordelt utover året, sier Rydningen.

400-600 kroner måneden

Noen av abonnementene kan enkelt aktiveres og deaktiveres, og er uten binding. Andre har bindingstid mot rabattert pris. Prisene ligger normalt på 400–600 kroner i måneden for 50/100 GB, og enkelte tilbyr enda større datamengder.

Merk at forskjellen på 50 og 100 GB i abonnementene er ganske liten (rundt 150 kroner). Men skulle du først gå for 50 GB og så trenge mer, vil det ofte koste betydelig mer enn å kjøpe 100 GB i utgangspunktet.

Løsningen som Ellen etterlyser, en datapott som man kan bruke av periodevis gjennom hytteåret, finnes foreløpig ikke. Likevel vil mobilt bredbånd via en ruter sannsynligvis være det klart rimeligste bredbåndsalternativet, sammenlignet med mobildata fra telefonen og fastnett – særlig dersom du velger et abonnement uten binding.

Slik sjekker du dekningen - Terrenget avgjør, ikke kartet:

Eksperten. Sjekk dekningskartet, oppfordrer Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.
Eksperten. Sjekk dekningskartet, oppfordrer Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor. Foto: Privat

De fleste store hytteområder i Norge har nå god 4G-dekning, fremholder Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Unntakene er områder som ligger i rand­sonene mellom ulike basestasjoner, og særlig hvis terrenget er vanskelig. Det er stor etterspørsel etter bredbånd også for hytter som ikke har strøm, hevder Amundsen.

På nettsidene til Telia og Telenor finner du dekningskart som sier noe om hvor god dekning det er i området ditt. I Norge er det disse to samt Ice.Net som driver de tre mobil­nettverkene som muliggjør bruk av mobilt bredbånd.

Sjekk dekningen

– Men kartene er basert på data fra Statens kartverk, og det er ikke alltid kartet stemmer helt med terrenget. Særlig høyden på trær, dersom det er skog, kan påvirke dekningen, forteller Bjørn Amundsen. – Når det står god dekning på kartene, betyr det at det er god mobildekning utendørs. Meget god dekning betyr at det er veldig god dekning også innendørs. Hvis du er i tvil, kan du sjekke dekningen selv.

Om dekningen ikke er god nok inne, foreslår han å kjøpe inn en kraftig ruter med ekstern antenne som kan monteres utendørs.

– Gå opp på hyttetaket eller finn det høyeste punktet. Så dreier du antennen til det punktet der du får inn 4G-signalet best. Har du ikke strøm, kan du kjøpe inn en batteridrevet ruter – se i så fall etter en ruter som kan tilkobles et 12-volts batteri, tipser dekningssjefen.

Les også: I denne ferdighytta er nesten alt gjenbruk

Hvor mye data trenger du?

Hvordan skal du beregne hvor mye data du trenger?

Det er avhengig av bruken, og hvor mange som skal bruke nettet. Her er noen rettesnorer, som du kan bruke når du beregner antatt nettbruk. Ta gjerne litt i – det koster fort ergerlig mye ekstra å måtte kjøpe ekstra data:

- Film og tv i HD-kvalitet: 3 GB i timen.

- Film og tv i lavere kvalitet: ca. 1–1,5 GB i timen.

- Spotify: 30–50 MB i timen, avhengig av lydkvaliteten.

- Radio: 60–90 MB per time.

- Facebook med en del video i feeden: 420 MB i timen.

- FaceTime: 200 MB i timen.

Kilder: Telenor, Dinside

Mobilt bredbånd

På nettsiden mobiltelefoni.no/mobilt-bredbånd kan du sammenligne ulike hvilke tilbud på mobilt bredbånd. Husk at til hyttebruk er det en stor fordel med et abonnement som ikke har bindingstid.

God ruter. Mobilt bredbånd krever en dedikert ruter, som brukes utelukkende til å gi tilgang til nettet via 4G/4G+-nettet. Det kan være smart å betale litt ekstra for en virkelig god ruter, siden det kan gi deg bedre og mer stabil nettforbindelse.
God ruter. Mobilt bredbånd krever en dedikert ruter, som brukes utelukkende til å gi tilgang til nettet via 4G/4G+-nettet. Det kan være smart å betale litt ekstra for en virkelig god ruter, siden det kan gi deg bedre og mer stabil nettforbindelse. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 11/03 2019, og sist oppdatert 14/03 2019.

Les også