gjenbruk i hytte på rauland

I denne ferdighytta er nesten alt gjenbruk

Familien sparte penger på å innrede med bruktkjøp.

Åpen løsningKjøkken, spiseplass og stue er ett stort rom med direkte utgang til terrassen.
Åpen løsningKjøkken, spiseplass og stue er ett stort rom med direkte utgang til terrassen. Foto: Helge Eek
Publisert Oppdatert

Hyttefeltet på Rauland har vokst seg større og større de siste årene, og nå ligger hyttene tett helt nede ved hovedveien og videre oppover til toppen.

Snirklete, små veier binder fellesskapet sammen, det er kort vei rett ut til skiheisen, og det hele er omkranset av flott natur.

Tonje og familien hadde tidligere leid hytte hver gang de skulle på fjellet og de er alle glad i vintersport. Men drømmen om egen hytte var sterkt til stede, og gjerne i nærheten av en bakke.

– Vi har campingvogn også, og er vant til å bo tett. Så at hyttene her ligger som perler på en snor, så vi ikke på som noen hindring. I tillegg er det flere fra nærområdet vårt som har hytte her, og det er gøy for barna å ha venner å være sammen med, sier Tonje.

Smart gjenbruk

Det er kostbart å bygge ny hytte, og paret ønsket å se på hvordan de kunne spare inn noen tusenlapper. De kjøpte en ferdighytte, men det var bare skallet utvendig som sto klart.

Alt innvendig har de gjort selv, over flere helger gjennom et helt år.

På den måten har de hatt full kontroll på alle kostnader. Bare ved å velge andre gangs sortering på panel til hele hytta innvendig, har de spart veldig mye.

– Det er slike ting som kanskje ikke alle tenker på, men som er smarte grep, sier Hans Olav.

Snørikt. Det er store mengder snø på Rauland denne vinteren. Hytta ligger høyt i terrenget med en flott utsikt, men nå ser familien bare rett ut i snøen.
Snørikt. Det er store mengder snø på Rauland denne vinteren. Hytta ligger høyt i terrenget med en flott utsikt, men nå ser familien bare rett ut i snøen. Foto: Helge Eek
Moderne. Helheten i hytta er flott, og man får en følelse av luksus. Sannheten er at Tonje har vært veldig god til å 
kjøpe brukt, som salongbordet og trelysekronen over sofagruppen.
Moderne. Helheten i hytta er flott, og man får en følelse av luksus. Sannheten er at Tonje har vært veldig god til å kjøpe brukt, som salongbordet og trelysekronen over sofagruppen. Foto: Helge Eek
Rimeligere panel
Ved å velge andresortering da de kjøpte panel til hytta, sparte de veldig mange tusenlapper. Beisen er fra Bergene Holm, og familien har fått akkurat den fargen de ønsket seg. Ikke for mørk, og en mellomting mellom grå og brun.
Rimeligere panel Ved å velge andresortering da de kjøpte panel til hytta, sparte de veldig mange tusenlapper. Beisen er fra Bergene Holm, og familien har fått akkurat den fargen de ønsket seg. Ikke for mørk, og en mellomting mellom grå og brun. Foto: Helge Eek

– I tillegg ligger det veldig mye som er omtrent ubrukt ute på nettet. Det gjelder bare å ha tid til å sitte og lete.

Tonje har stor interesse for interiør. Innendørs man får følelsen av at alt er nytt, men sannheten er at dette er gjenbruk så langt det har latt seg gjøre.

Kjøkkenet er kjøpt nytt på Ikea fordi familien ikke fant noe gjenbrukskjøkken som passet inn, mens komfyren og mikrobølgeovnen er kjøpt brukt.

Det er også spisestuestolene, som hun fant nytt trekk til på Ikea. Og møbler er malt og beiset for å gi dem et nytt utseende.

– Vi leier ut hytta mye når vi ikke bruker den selv, derfor unnlater vi å ha altfor mange personlige ting her, sier Tonje. Erfaringene med utleie har hittil bare vært positivt. Paret leier ut til voksne mennesker, og synes det er fint at hytta er i bruk når de ikke er der selv.

Dus palett. Varme grå og brune nyanser er brukt på både flisegulv og trevegger. Det gir et ekstra lunt og innbydende uttrykk.
Dus palett. Varme grå og brune nyanser er brukt på både flisegulv og trevegger. Det gir et ekstra lunt og innbydende uttrykk. Foto: Helge Eek
Dus palett. Varme grå og brune nyanser er brukt på både flisegulv og trevegger. Det gir et ekstra lunt og innbydende uttrykk.
Dus palett. Varme grå og brune nyanser er brukt på både flisegulv og trevegger. Det gir et ekstra lunt og innbydende uttrykk. Foto: Helge Eek

Tid til hygge

Interiørglad. Tonje legger ned mye tid for at alt skal være samstemt og i harmoni. Hun syns det er morsommere å dekke bordet fint enn å lage maten.
Interiørglad. Tonje legger ned mye tid for at alt skal være samstemt og i harmoni. Hun syns det er morsommere å dekke bordet fint enn å lage maten. Foto: Helge Eek

Det var en stor jobb som ventet familien da de kjøpte hytta helt uferdig inne, men nå har de fått den akkurat slik de vil. De er nok blitt ekstra glad i hytta også, etter alle timene med jobb de har lagt ned.

– Det ble et felles prosjekt, og vi snekret og beiset begge to. Det morsomste var selvsagt innredningen til slutt, sier hun med et smil.

På gulvet i første etasje valgte de store fliser.

– Vi visste hele tiden at vi skulle leie ut, og da er det greit med slitesterke materialer. Her går jo alle inn med skiutstyr, og underlaget må tåle en trøkk, sier Hans Olav.

Når familien er inne, koser de seg med spill og bøker.

– Jeg har ikke hatt tid til å lese bøker på flere år, men nå som jeg har hytte, har jeg tid, sier Tonje.

Ellers tilbringer de mye tid utendørs. Barna står slalåm, mens foreldrene helst går turer på langrenn. Her kan de bare spenne på seg skiene rett utenfor døra, enten de vil stå nedover eller bortover.

Les også: Arkitekttegnet hytte på fjellet med masse lys og luft

Favoritt på menyen. Noe familien alltid har på hytta er pinnebrød. Oppskriften har Tonje skrevet fint på siden av kjøleskapet. Tavlemaling kan man bruke overalt.
Favoritt på menyen. Noe familien alltid har på hytta er pinnebrød. Oppskriften har Tonje skrevet fint på siden av kjøleskapet. Tavlemaling kan man bruke overalt. Foto: Helge Eek
Kjøkkenet er kjøpt nytt på Ikea fordi familien ikke fant noe gjenbrukskjøkken som passet inn, mens komfyren og mikrobølgeovnen er kjøpt brukt.
Kjøkkenet er kjøpt nytt på Ikea fordi familien ikke fant noe gjenbrukskjøkken som passet inn, mens komfyren og mikrobølgeovnen er kjøpt brukt. Foto: Helge Eek
Stilig spiseplass. Bordet er dekket med rustikt servise og tøyservietter. Både sittebenken og stolene er bruktfunn.
Stilig spiseplass. Bordet er dekket med rustikt servise og tøyservietter. Både sittebenken og stolene er bruktfunn. Foto: Helge Eek
Åpen løsning. Kjøkken, spiseplass og stue er ett stort rom med direkte utgang til terrassen.
Åpen løsning. Kjøkken, spiseplass og stue er ett stort rom med direkte utgang til terrassen. Foto: Helge Eek
Kompromiss. Noen detaljer i interiøret må mannen få bestemme også, og gevirene er det Hans Olav som har valgt. Tonje liker hotellfølelsene flere store puter gir.
Kompromiss. Noen detaljer i interiøret må mannen få bestemme også, og gevirene er det Hans Olav som har valgt. Tonje liker hotellfølelsene flere store puter gir. Foto: Helge Eek
Kassevis
Sko flyter som regel rundt i gangen, og 
på hytta blir det ekstra mye med ski og slalåmutstyr. Derfor har familien brukt plassen under trappa til å feste flere trekasser sammen. Der er det plass til mange par, og det ser ryddig ut med én gang.
Kassevis Sko flyter som regel rundt i gangen, og på hytta blir det ekstra mye med ski og slalåmutstyr. Derfor har familien brukt plassen under trappa til å feste flere trekasser sammen. Der er det plass til mange par, og det ser ryddig ut med én gang. Foto: Helge Eek
Gjestetoalett. På det lille toalettrommet i andre etasje hadde Tonje sett seg ut dette gulvet, som ligner på fliser. Det er klikklaminat og kan også brukes på våtrom.
Gjestetoalett. På det lille toalettrommet i andre etasje hadde Tonje sett seg ut dette gulvet, som ligner på fliser. Det er klikklaminat og kan også brukes på våtrom. Foto: Helge Eek
Gutterom. Dette er gutterommet til sønnen i huset, og han har vært med på å innrede. Vimpelrekken har han sydd helt selv. Nattbordene har Tonje kjøpt rimelig på Jula, og spraylakkert selv.
Gutterom. Dette er gutterommet til sønnen i huset, og han har vært med på å innrede. Vimpelrekken har han sydd helt selv. Nattbordene har Tonje kjøpt rimelig på Jula, og spraylakkert selv. Foto: Helge Eek
Plassbygd. Tonje ønsket seg plassbygde senger på det ene soverommet, og her har hun vært med å snekret selv. I og med at hytta blir leid ut en del, så har de lagd seg en boks i enden av hver seng. Der putter de sine egne dyner, også legger de fram utleiedynene til gjestene.
Plassbygd. Tonje ønsket seg plassbygde senger på det ene soverommet, og her har hun vært med å snekret selv. I og med at hytta blir leid ut en del, så har de lagd seg en boks i enden av hver seng. Der putter de sine egne dyner, også legger de fram utleiedynene til gjestene. Foto: Helge Eek
Duse jordfarger. Fargene går i gjennom hele hytta i de samme tonene, med dempede jordfarger. Tonje har vært flink til å handle brukt og rimelig, og har gjort mange smarte valg.
Duse jordfarger. Fargene går i gjennom hele hytta i de samme tonene, med dempede jordfarger. Tonje har vært flink til å handle brukt og rimelig, og har gjort mange smarte valg. Foto: Helge Eek
Lysere. I andre etasje ønsket Tonje en lysere beis, siden det ikke er så mange vinduer der. Her oppe er det to soverom med en loftstue imellom, og det er barna sitt område. Bordet og sofaen er bruktfunn.
Lysere. I andre etasje ønsket Tonje en lysere beis, siden det ikke er så mange vinduer der. Her oppe er det to soverom med en loftstue imellom, og det er barna sitt område. Bordet og sofaen er bruktfunn. Foto: Helge Eek
Utekos. Selv om det er veldig mye snø rundt hytta, har familien gravd frem verandaen og laget en koselig plass med bålpanne. Når sola står høyt, er det lunt og godt der.
Utekos. Selv om det er veldig mye snø rundt hytta, har familien gravd frem verandaen og laget en koselig plass med bålpanne. Når sola står høyt, er det lunt og godt der. Foto: Helge Eek

– Vi er blitt veldig glad i denne hytta alle sammen, sier Tonje.

Vil du se mer fra denne hytta, kan du følge Tonje på Instagram @toisak .

Vakkert landskap. Familien har flott utsikt mot fjellene fra hytta.
Vakkert landskap. Familien har flott utsikt mot fjellene fra hytta. Foto: Helge Eek

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning