Det enkle hyttelivet på Værøy

På Værøy nyter de rå natur og det enkle hyttelivet

For å komme seg på hytta er det sjøveien som gjelder.

NYTT LIV: Dagens eiere gjorde en stor innsats for å ta vare på den forlatte og forfalne Rødstua fra 1915 da de overtok den i 2010.
NYTT LIV: Dagens eiere gjorde en stor innsats for å ta vare på den forlatte og forfalne Rødstua fra 1915 da de overtok den i 2010. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Langt til havs, ute i Vestfjorden ligger Værøy – som et Lofoten i miniatyr. Ned fra de sterkt eroderte fjellene brer det seg grønne flater mot havet. Stedvis stuper landmassen dramatisk ned mot dypet.

For å komme ut til det enda mer øde Mostad, er det sjøveien og det enkle hytteliv som gjelder. For dem som tar bena fatt under fjellene, venter det et heftig møte mellom fjell og hav i bratt og stedvis ulendt terreng. Langs denne røffe stien bar Mostadfolket sine kjære i kister til kirkegården på nordsiden av øya, også vinterstid.

Overtok familiegården

Med tiden ble Mostad lagt øde – husene ble overlatt til vær og vind, noe Elisabeths far Haakon Fagertun syntes var veldig trist. Han fikk kjøpe den forfalne Pettergården som en gang tilhørte hans bestefar. Og med på kjøpet kom tomta til Rødstua, som Elisabeth i dag eier sammen med mannen Børre. Selv om også den holdt på å ramle sammen, så de bare muligheter. Da de fikk overta skrøpeligheten, sto jubelen bokstavelig talt gjennom taket. For det måtte tettes!

- Her var det vannskader fra pipa, og størknet olje på gamle tregulv fra oljefat. Mange timer gikk med til skraping, sliping og pussing før male­spannene kunne åpnes, forteller Elisabeth.

Huset ble kledd i ny drakt, i gammel stil. Bordkledning og vinduer er holdt i original stil, ny pipe er murt og bislaget er bygget opp på nytt. At de fikk reddet trehuset, handlet også om innstilling mener de. - Vi tenkte at dette blir en kjempejobb, men det klarer vi! Børre liker heldigvis å ha noe å gjøre, derfor er han livredd for å bli helt ferdig. For ham er et godt liv på hytta å skape noe, forteller Elisabeth med et smil.

Datteren Victoria kjenner også huset inn og ut – hun har vært med som håndlanger hele veien. Alle turene med fullastet båt er det nesten uvirkelig å tenke på nå, synes familien. Spesielt når badestampen tas i bruk, og roen senker seg.

- Ungene elsker tilværelsen på Mostad. Her savner de ikke tv eller nettbrett. De leker i fjæra, snekrer og maler småbåter, leter etter krabbe, finner fugleegg, plukker blåbær, spiller spill de finner i skuffen og bare koser seg. Vi lever og trives med de nære ting, her på den nest ytterste øya i Lofoten. Vi vandrer i fjell og på sletteland, går en tur i fjæra eller drar ut med båten. Det vi virkelig gleder oss til, er ikke jul eller påske; det er til at Mostad-sesongen starter!

HØRER TIL: Den gamle ovnen varmer raskt opp alle rom – ovnsrøret går opp gjennom et soverom og varmer dermed opp loftet også.
HØRER TIL: Den gamle ovnen varmer raskt opp alle rom – ovnsrøret går opp gjennom et soverom og varmer dermed opp loftet også. Foto: Kathrine Sørgård
ET NORDHAVSPARADIS: Værøy er et fantastisk stykke Norge. Stien til Mostad slynger seg langs fjell og fjære, helt opp til fjellplatået. Sandstranden rett nedenfor nås kun med båt.
ET NORDHAVSPARADIS: Værøy er et fantastisk stykke Norge. Stien til Mostad slynger seg langs fjell og fjære, helt opp til fjellplatået. Sandstranden rett nedenfor nås kun med båt. Foto: Kathrine Sørgård
PUSTER UT: Veronica har vokst opp med oppussingen av hytta, hun har hjulpet pappa Børre med både maling og snekring. Hun liker å sette seg ned på trappa og se utover havet.
PUSTER UT: Veronica har vokst opp med oppussingen av hytta, hun har hjulpet pappa Børre med både maling og snekring. Hun liker å sette seg ned på trappa og se utover havet. Foto: Kathrine Sørgård
SLITEN SJARM: De gamle dørene var værbitte og slitte etter å blitt brutt opp av tilreisende. Med flikking og maling har de kommet til heder og verdighet igjen.
SLITEN SJARM: De gamle dørene var værbitte og slitte etter å blitt brutt opp av tilreisende. Med flikking og maling har de kommet til heder og verdighet igjen. Foto: Kathrine Sørgård
DAGSENG: Skuvsenga som er hentet fra familiegården Pettergården er perfekt for en middagslur.
DAGSENG: Skuvsenga som er hentet fra familiegården Pettergården er perfekt for en middagslur. Foto: Kathrine Sørgård
GOD OG GAMMEL: Det gamle spiskammerset fikk være med videre, hyllene måtte bare rettes opp. Den gammeldagse løsningen brukes flittig i dag.
GOD OG GAMMEL: Det gamle spiskammerset fikk være med videre, hyllene måtte bare rettes opp. Den gammeldagse løsningen brukes flittig i dag. Foto: Kathrine Sørgård
NOSTALGI: Underskapet utgjorde en gang et helt kjøkken. Selv om tidene har endret seg, holdes interiøret fortsatt enkelt.
NOSTALGI: Underskapet utgjorde en gang et helt kjøkken. Selv om tidene har endret seg, holdes interiøret fortsatt enkelt. Foto: Kathrine Sørgård

Samles på kjøkkenet

Stuen på baksiden mot fjellet brukes sjelden. Kjøkkenet, derimot! - På tross av lite plass, er kjøkkenet en koselig samlingsplass med en fantastisk utsikt til stranden, havet, Værøyfjellene og horisonten. Her har vi hatt mange gode stunder med familie og venner og god mat.

Siden det ikke er strøm i Mostad, går det i oljelamper, lykter og stearinlys. Mobilene må brukes med omhu, for skal de lades, må aggregatet startes. - Fyr i ovnen og tente lys, mens vindkulene får hytta til å riste - det er hytteliv det!

Men levende lys er en kilde til bekymring på et slikt avsidesliggende sted. - Et tørt, gammelt trehus trenger ikke mye gnist før det flammer opp - så den eneste regelen vi har er; slukk lysene, sier Elisabeth.

At kjærligheten til stedet er så stor, gjør at de sjøvante øyværingene noen ganger trosser kulingen for å komme seg til Mostad. - En uværshelg her kan nesten ikke beskrives. Da kan det brøle fra fjellveggen. En gang var det så mye vind at vi sleit med å få tatt tampene av båten. Men vi kom oss av gårde, og angret ikke et sekund på at vi dro.

BAD MED UTSIKT:
Victoria nyter et bad i badestampen, som vender mot havet. Vedovnen sørger for oppvarmet sjøvann til stampen, for hele Mostad er strømløst.
BAD MED UTSIKT: Victoria nyter et bad i badestampen, som vender mot havet. Vedovnen sørger for oppvarmet sjøvann til stampen, for hele Mostad er strømløst. Foto: Kathrine Sørgård
TANTE MARIES KJOLE: På loftet henger en svart kjole som er etter den første eieren av Rødstua, Elisabeths grandtante Marie.
TANTE MARIES KJOLE: På loftet henger en svart kjole som er etter den første eieren av Rødstua, Elisabeths grandtante Marie. Foto: Kathrine Sørgård
FAMILIESTED: Elisabeths foreldre Nancy og Håkon eier nabohytta, den tidligere Pettergården der bestefaren vokste opp. Her samles ofte hele familien rundt spisebordet.
FAMILIESTED: Elisabeths foreldre Nancy og Håkon eier nabohytta, den tidligere Pettergården der bestefaren vokste opp. Her samles ofte hele familien rundt spisebordet. Foto: Kathrine Sørgård
KVELDSSTEMNING: Familien gleder seg hele vinteren til å komme til Mostad. Annekset til høyre er et oppholdsrom med et enkelt campingkjøkken og hems med gode madrasser.
KVELDSSTEMNING: Familien gleder seg hele vinteren til å komme til Mostad. Annekset til høyre er et oppholdsrom med et enkelt campingkjøkken og hems med gode madrasser. Foto: Kathrine Sørgård
PÅ VEI: Når stranden Puin’sanden åpenbarer seg fra veien mot Mostad, er målet kommet betraktelig nærmere. Bakenfor fjellet er Sørland, sletten hvor de fleste på Værøy bor.
PÅ VEI: Når stranden Puin’sanden åpenbarer seg fra veien mot Mostad, er målet kommet betraktelig nærmere. Bakenfor fjellet er Sørland, sletten hvor de fleste på Værøy bor. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2017, og sist oppdatert 16/06 2017.

Les også