Interiør på hytta

Se den store forvandlingen på Blefjell

I stedet for å følge snekkerens råd om å rive hytta, iverksatte interiørarkitekt Ellen Ledsten en redningsaksjon for den værbitte bua fra 1950-tallet.

Bevarte den vel: Peis ble byttet til vedovn, ellers ble møblene gjenbrukt. Sofabenken har alltid stått der, men fikk et nytt trekk. Vinduene gir ekstra romfølelse slik at hytta føles lys og romslig.
Bevarte den vel: Peis ble byttet til vedovn, ellers ble møblene gjenbrukt. Sofabenken har alltid stått der, men fikk et nytt trekk. Vinduene gir ekstra romfølelse slik at hytta føles lys og romslig. Foto: Privat og Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

Blefjell ligger bare halvannen time unna Oslo med bil. En behagelig kjøreavstand for en familie på fire når de drar til fjells. Nettopp nærheten til hjemmet ble avgjørende for at Ellen Ledsten ikke ga seg da drømmestedet endelig var funnet. Selv med store utfordringer som dukket opp underveis, bestemte hun seg for å stå løpet ut.

Hytta var i grunnen mer for en koie å regne, her hadde en familie hatt tilhold siden 1950-tallet. Førsteinntrykket Ellen fikk for fem år siden var heller tamt.

- Hytta var trang med små glugger uten særlig utsyn, og den var upraktisk og kald. En enorm peis tok opp mye areal og resten besto for det meste av en gang og en vedbod. Først etter mange timer ved tegnebordet forsto vi at dette kunne bli vårt drømmested, forteller Ellen.

Liten og innholdsrik: På bare 52 m² har familien mye livskvalitet. Et nytt, stort vindu bringer fjellheimen inn i hytta.
Liten og innholdsrik: På bare 52 m² har familien mye livskvalitet. Et nytt, stort vindu bringer fjellheimen inn i hytta. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
Funksjonelt og oversiktlig: Kjøkkeninnredningen fra Boffi fungerer også som ryggstøtte mot sofabenken som alltid har vært der. En glassplate hindrer sprut fra matlagingen. Åpne hyller er valgt fremfor overskap for å gi en mer luftig følelse. Høyskapet kan trekkes ut, og rommer alt av tørrvarer.
Funksjonelt og oversiktlig: Kjøkkeninnredningen fra Boffi fungerer også som ryggstøtte mot sofabenken som alltid har vært der. En glassplate hindrer sprut fra matlagingen. Åpne hyller er valgt fremfor overskap for å gi en mer luftig følelse. Høyskapet kan trekkes ut, og rommer alt av tørrvarer. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Midtveis i rivearbeidet, oppdaget snekkeren at en av hovedbjelkene under hytta var knekt. På telefon foreslo han like gjerne å rive hele greia.

Men Ellen ville beholde den opprinnelige sjarmen.

- Heldigvis fant vi en løsning, så vi kunne ivareta atmosfæren og følelsen av at dette er bygg hvor noen har levd før, følelsen av hyttas historie. Løsningen ble å legge inn en ny, bærende bjelke og rette opp deler av gulvet som var sunket ned.

- Det er viktig å se omfanget av et slikt prosjekt og engasjere profesjonelle hvis det er mulig. Med små barn og begrenset tid kan det ta helt overhånd og bli et mareritt som man aldri blir helt ferdig med, råder Ellen.

Luftig allrom

Ny bjelke: Løsningen ble å legge inn en ny, bærende bjelke og rette opp deler av gulvet som var sunket ned.
Ny bjelke: Løsningen ble å legge inn en ny, bærende bjelke og rette opp deler av gulvet som var sunket ned. Foto: Foto: Privat
Lunt og lyst: Vinduet er plassert høyt over sofabenken for å danne en lun krok mot det store vinduet. Puten har Ellen strikket av restgarn. Geviret fulgte med hytta. Lampe, bord og matte fra Hay. Sofaen er trukket med linstoff.
Lunt og lyst: Vinduet er plassert høyt over sofabenken for å danne en lun krok mot det store vinduet. Puten har Ellen strikket av restgarn. Geviret fulgte med hytta. Lampe, bord og matte fra Hay. Sofaen er trukket med linstoff. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
I arv: Løsningen med dør ut fra kjøkkenet er et fint minne etter Ellens farmor. Den gir en god kontakt med det som skjer ute. Rullgardinen er sydd av et dobbelt lag med tynt linstoff.
I arv: Løsningen med dør ut fra kjøkkenet er et fint minne etter Ellens farmor. Den gir en god kontakt med det som skjer ute. Rullgardinen er sydd av et dobbelt lag med tynt linstoff. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Innvendig ble absolutt alt strippet ned og isolert på nytt. Boder, utedo og vindfang er innlemmet i hytta. Gulv og tak kunne heldigvis beholdes.

Små rom ble til et stort allrom ved å rive noen vegger. Her er kjøkkenet integrert som en naturlig del av stuen, hvor kjøkkenbenken også fungerer som rygg for den plassbygde sofabenken. En løsning som underbygger at hytta er et samlingssted.

- I grunnen trenger vi ikke så mye plass når vi er der. Koia var opprinnelig ganske så klaustrofobisk. Et større vindusformat ble viktig for kontakten med naturen utenfor. Faktisk er det enkle vinduet mer tidsriktig for hytta enn de små gluggene med skodder som var der fra før.

Gjorde mye selv

Selv om familien har brukt snekker til det mest avanserte arbeidet, har Ellen og Stig gjort mye selv. Ellens erfaring som møbelsnekker kom godt med.

Midtpunkt: En diger peis ble revet til fordel for en lettere konstruksjon. Peisen er fra Peishuset på Lilleaker. Pipa er ny. Vedholderen er laget av planker som lå ute.
Midtpunkt: En diger peis ble revet til fordel for en lettere konstruksjon. Peisen er fra Peishuset på Lilleaker. Pipa er ny. Vedholderen er laget av planker som lå ute. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
Innlemmet: Den gamle utedoen og en bod er forvandlet til et praktisk bad og en gang. Det er gjennomgående bruk av naturlige materialer som tåler slitasje og røff hyttebruk. Gammelt treverk er brukt på nytt. 
Naturstein på badet, lintekstiler og sink.
Innlemmet: Den gamle utedoen og en bod er forvandlet til et praktisk bad og en gang. Det er gjennomgående bruk av naturlige materialer som tåler slitasje og røff hyttebruk. Gammelt treverk er brukt på nytt. Naturstein på badet, lintekstiler og sink. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

- Gulvsliping og beising inne og ute klarte vi selv. Veggene har vi etterisolert, og med det skiftet panel og ytterdør. I den gamle uteboden har vi innlemmet et nytt bad.

Treverket som ble revet ut ble kappet opp til ved. Etter fem år holder lageret ennå. - En del av trematerialene ble satt ut i regn og vind ett års tid for å få slitt av gul lakk. Slik ble det en fin patina. Hyller og sittebenker er nå fine og grå.

Kjøkkenet er kompakt, tettpakket som en kram snøball. Likevel fungerer det svært godt, spesielt med døren ut til plattingen som skaper en direkte forbindelse med uteområdet. En løsning som Ellen selv husker fra sin barndom, og som hun ofte viderefører til interiørene hun tegner for andre.

Digitalfri sone

Familien står mye på ski, både bortover og nedover i en liten slalåmbakke like ved. Fra hytta går de ofte til den betjente fjellhytta Strutåsen, som er et naturlig samlingssted for turgåere på Blefjell. Om sommeren er det fjellturer og fisking som gjelder.

- Et godt liv på hytta er å være fri fra tv og Ipad. Her har vi en digitalfri sone. For oss som familie er det viktig å fri seg fra hverdagens mange forstyrrelser. Her skal det leses, prates og lages mat.

Gjenbruk: Stolene og geviret fulgte med hytta. Soverommene er pakket tett sammen for å gi mer plass til oppholdsrommet. Mørke nyanser underbygger en intim og lun atmosfære. Veggene er satt inn med Lady Sjøsand og ett lag med vannbasert beis.
Gjenbruk: Stolene og geviret fulgte med hytta. Soverommene er pakket tett sammen for å gi mer plass til oppholdsrommet. Mørke nyanser underbygger en intim og lun atmosfære. Veggene er satt inn med Lady Sjøsand og ett lag med vannbasert beis. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
Komprimert: Soverommet gir akkurat plass til en god dobbeltseng.
Komprimert: Soverommet gir akkurat plass til en god dobbeltseng. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
Barnevennlig: Et langstrakt vindu siler dagslys ned på gulvet hvor barna leker. Skapet glir nesten umerkelig inn med veggene. Soverommene er kompakte for å gi mer plass til oppholdsrommet. Matte fra Home & Cottage.
Barnevennlig: Et langstrakt vindu siler dagslys ned på gulvet hvor barna leker. Skapet glir nesten umerkelig inn med veggene. Soverommene er kompakte for å gi mer plass til oppholdsrommet. Matte fra Home & Cottage. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Når familien føler for det, kan de besøke venner som også har hytte i området. - Hytta er et luksusgode selv om den er liten, så her senker vi kravene. Det er litt deilig, akkurat det, sier Ellen, mens hun legger ved i ovnen og gjør klart til innrykk av fire overnattingsgjester.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning