Oppussing av kjøkken

Fem kjøkken før og etter oppussing

Fem hyttekjøkken har blitt flunkende nye med oppussing.

FØR OG ETTER: Det var unødvendig å bytte ut det robuste kjøkkenet fra Norema. Eierne valgte heller å fornye det med maling, fliser og nye gardiner. FOTO: Privat og Per Erik Jæger
FØR OG ETTER: Det var unødvendig å bytte ut det robuste kjøkkenet fra Norema. Eierne valgte heller å fornye det med maling, fliser og nye gardiner. FOTO: Privat og Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Et av de mest populære rommene å fornye er kjøkkenet. Med noen grep kan loslitte kjøkken bli til moderne og funksjonelle bruks- og oppholdsrom.

Oppussing av kjøkken kan fort bli svært kostnadskrevende. Har du derimot kjøpt ny kjøkkeninnredning i hjemmet ditt, kan den gamle innredningen få nytt liv på hytta.

Puss opp den gamle kjøkkeninnredningen

Det er sjelden skrogene på kjøkkenet som er slitt, og ofte holder det å male de gamle frontene. Med riktig fremgangsmåte og gode produkter kan en gammel kjøkkeninnredning bli som ny.

Er du ikke av den nevenyttige typen kan du få et billakkeringsverksted til å spraymale kjøkkenet ditt for deg. Ønsker du å bytte ut hele kjøkkenfronten er det flere aktører på markedet som tilbyr dette.

Det er enklere å bytte benkeplate enn du gjerne tror.

Bla deg videre så får du se hvordan vi har pusset opp fem ulike hyttekjøkken.

Beholdt det gamle kjøkkenet

Denne hytta på Langholmen i Kragerø fikk en real overhaling da hytteeierne hadde sett seg lei på de gule furuveggene.

Resultatet er at hytta er blitt en blågrå sommerdrøm med duse pasteller og fornyede, gamle detaljer. Fargene henter opp alle tonene fra området rundt.

Hytteeierne valgte å beholde det gamle Norema-kjøkkenet i furu, og heller fornye kjøkkenet med maling. Kjøkkenet ble spraymalt i to ulike farger på overskap og underskap. Dette foreslo interiørdesigner Siv Brenne for å lette inntrykket og skape en kontrast. Benkeplaten slipte de og behandlet med olje.

Nytt kjøkken i skogshytta

Det siste året har interiøret fått en skikkelig oppussing.

Nå fremstår det som helt nytt; lyst og innbydende med artige løsninger og gjennomgående innslag av gjenbruk.

TV-hjørne ble kjøkken

Interiørarkitekt Inger Ystgaard og familien kjøpte hytta på Tjøme i 1990. De var fornøyde med kjøkkenet som de bygget året etter, men da sønnene i familien vokste opp til å bli matglade unge menn, ble det for lite og upraktisk.

Dermed valgte familien å gi kjøkkenet en helt ny plass i hytta. De byttet ut stuens tv-hjørne, som tidligere var det gamle gutterommet, med et nytt Ikea-kjøkken.

– Plutselig hadde vi et skikkelig drømmekjøkken. Her kan flere jobbe sammen, det er lyst og trivelig med utsikt til vannet og det er mulig kommunisere med resten av stuen, sier Inger Ystgaard. 

Nytt med maling

Kjøkkenet til disse hytteeierne var fra 2001, og de ønsket å beholde de grønne kjøkkendørene. De syntes at fargen sto fint til sofaen i stuen. Det ble et godt utgangspunkt for interiørdesigner Tove Seberg.

- Dessuten ligger hytta ved skogen, så det ble naturlig å tenke grønt, forklarer Tove.

Male og omstrukturere

Det ble bestemt at gang, stue og deler av kjøkkenet skulle males lyse, mens noen av møblene skulle få nytt trekk.

- Hytteeierne ønsket et løft, uten å forandre for mye. Da var det fint å kunne ta utgangspunkt i møblene og tingene de selv hadde, og fornye med tekstiler og maling.

På en hytte er det gjerne mange funksjoner på liten plass. Her er kjøkken, stue og spisestue sammen i åpen løsning. Da gjelder det å finne linjene i rommet og skape ro i interiøret. De mørke, grønne fargene på skapene ble derfor flyttet ned, mens de lyse, lette fargene ble løftet opp ved å male skapdørene i samme farge som veggen.

Mer oppbevaring

De supplerte også med mer oppbevaring på kjøkkenet. Skapene som sto over ble malt lyse, og senket i benkehøyde for å danne ensartede linjer.

Helt ny planløsning

Da denne hytta i Hemsedal skulle pusses opp endte kjøkkenet opp med å få en helt ny planløsning. Der kjøkkeninnredningen sto tidligere er det nå en koselig spiseavdeling med en stor sittebenk og spisebord.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning