eie hytte sammen

Slik deler kompisene hytte uten krangel

Barndomsvennene Kenneth og Glenn har delt mye. Og da hyttetomta til Kenneth og familien viste seg å være veldig stor, bestemte de seg for også å dele på hytta.

ROMSLIG ALLROM: Hytta har felles oppholdsrom, mens hver av familiene har soverom og bad i hver sin etasje. På kjøkkenet er det åpent og luftig, og med god plass til kokkelering. Barna samles rundt kjøkkenøya når de har lyst på noe godt!
ROMSLIG ALLROM: Hytta har felles oppholdsrom, mens hver av familiene har soverom og bad i hver sin etasje. På kjøkkenet er det åpent og luftig, og med god plass til kokkelering. Barna samles rundt kjøkkenøya når de har lyst på noe godt! Foto: Helge Eek
Publisert

Da den en av de to barndomsvennene skulle kjøpe seg hyttetomt, tilbød han kompisen å bygge et anneks på tomten, fordi den var så stor.

Men kompisen og kona fant ikke et anneks som passet.

Barndomsvennene Kenneth og Glenn bestemte seg derfor for å bygge en felles hytte.

Det kunne de gjøre fordi familiene kjente hverandre godt og fordi valget var gjennomtenkt ned til minste detalj.

Må kjenne hverandre

BARNDOMSVENNER: Kenneth og Glenn angrer ikke på at de valgte å kjøpe hytte sammen.
BARNDOMSVENNER: Kenneth og Glenn angrer ikke på at de valgte å kjøpe hytte sammen. Foto: Helge Eek

– Hvis man skal kjøpe hytte sammen med andre, er det viktig at man kjenner hverandre veldig godt, og at man har reist på ferier sammen tidligere, sier Lisa, Kenneths kone.

At barna har god kjemi, er også viktig.

– Vi hadde aldri gjort dette om det var gnisninger barna imellom. Dette skal jo være en hyggelig plass å reise til for både små og store.

Nå er det ikke slik at de er sammen på hytta hele tiden. I kontrakten står det at de skal ha hytta annenhver helg og annenhver jul. I vinterferien og i påsken er de som regel der sammen, også i helger ellers i året.

SAMLINGSSTEDET: Den flotte hytta med oppstugu er blitt trivelig rekreasjonssted for to skiglade familier.
SAMLINGSSTEDET: Den flotte hytta med oppstugu er blitt trivelig rekreasjonssted for to skiglade familier. Foto: Helge Eek

– Dette bare snakker vi om underveis, sier Kenneth.

– Og det har ikke vært noe problem hittil. Det er nok sengeplasser til at alle kan være her samtidig og ha med andre venner eller familie, om vi ønsker det.

Les også: En vedkurv i julegave endte med egen hytte på Hafjell

Middagen er avtalt

De har en etasje hver med soverom og bad. Nede er det også stor gang, og åpen kjøkkenløsning med romslig stue.

Matinnkjøp har heller ikke bydd på problemer. De har en løs avtale om at de lager middag annenhver dag når de er der samtidig. Ellers kjøper de bare med seg det de har lyst på og trenger.

LUN STEMNING: Spisestuebordet kjøpte de brukt og beiset i samme nyanse som veggfargen. Lisa er i full gang med vaffelstekingen.
LUN STEMNING: Spisestuebordet kjøpte de brukt og beiset i samme nyanse som veggfargen. Lisa er i full gang med vaffelstekingen. Foto: Helge Eek
PÅ RETT HYLLE: Plassbygde hyller til ved og spill er praktisk og fint. Inne i hyllene har de dekorert med gamle avissider.
PÅ RETT HYLLE: Plassbygde hyller til ved og spill er praktisk og fint. Inne i hyllene har de dekorert med gamle avissider. Foto: Helge Eek
GOD VARME: Å plassere peisen midt i rommet på denne måten, gjør at varmen brer seg bedre enn om den står i et hjørne. Det er brukt samme stein på peisen, som på motsatt fondvegg.
GOD VARME: Å plassere peisen midt i rommet på denne måten, gjør at varmen brer seg bedre enn om den står i et hjørne. Det er brukt samme stein på peisen, som på motsatt fondvegg. Foto: Helge Eek

Valget om å bygge hytte sammen, var ifølge familiene nøye gjennomtenkt, og de har snakket om alt som kan skape irritasjon på forhånd.

Dette er hytta

  • Hyttetype: Familiehytta, Hafjell
  • Byggeår: 2016
  • Størrelse: 170 m2
  • Utvendig: Villmarkspanel i Trebitt og Seterbrun
  • Tak: Svart takshingel
  • Rominndeling: 1. etasje: åpen løsning med kjøkken og stue, gang, bad, 3 soverom.
  • 2. etasje: loftstue, toalettrom, 2 soverom, kontor.
  • Fasiliteter: Strøm, innlagt vann, varmekabler, Internett, tv.

De har til og med skrevet kontrakter for at alt skal gå riktig for seg.

– Jeg er nøye med å ha slike ting i orden, selv om ikke alt blir overholdt i praksis. Men da har vi det i hvert fall på papiret, hvis noe skulle oppstå. Uenig­het kan det bli selv i de beste vennskap, sier Glenn, som sammen med kona Lise grep muligheten til å kjøpe hytte sammen med sitt vennepar.

Les også: Dette må du passe på når du skal kjøpe hytte

Utfyller hverandre

BLÅTIMEN: Soverommet til Lisa og Kenneth ligger i første etasje og er malt i en beroligende blå farge.
BLÅTIMEN: Soverommet til Lisa og Kenneth ligger i første etasje og er malt i en beroligende blå farge. Foto: Helge Eek
SØTE DRØMMER: Foreldresoverommet i andre etasje er innredet i lyse farger og med en spennende miks av tekstiler. Spotbelysningen i taket gjør at lamper ikke tar opp plassen i rommet.
SØTE DRØMMER: Foreldresoverommet i andre etasje er innredet i lyse farger og med en spennende miks av tekstiler. Spotbelysningen i taket gjør at lamper ikke tar opp plassen i rommet. Foto: Helge Eek
KONTRASTER: Det romslige badet inneholder både varme og kalde farger i form av betong, bronse og treverk. Gulvflisene er fra Right Price Tiles.
KONTRASTER: Det romslige badet inneholder både varme og kalde farger i form av betong, bronse og treverk. Gulvflisene er fra Right Price Tiles. Foto: Helge Eek

– Dette fungerer nok så fint fordi vi er såpass forskjellige. Vi utfyller hverandre. Interiørinteressen er det jeg og Lise som har, og de fleste ideene vi kom med, var de andre enig i, sier Lisa med et smil.

Det meste på hytta er gjenbruk, og det er nesten bare sofaen de kjøpte ny. Ellers er det flere ting de har arvet eller kjøpt brukt.

Når vi titter ut av stuevinduet, ser vi skiløypene en meter fra hytteveggen, og det er noe familiene setter stor pris på.

Her kan de største barna spenne på seg skiene og gå rett ut i løypa på egen hånd. Alle løypene fører tilbake til hytta igjen, og det er et veldig rolig og trygt område.

Slik lykkes dere med å eie hytte sammen

  • Reis gjerne på ferier i forkant, slik at dere erfarer hvordan dere fungerer sammen i en feriesituasjon.
  • Barna bør også ha god kjemi.
  • Snakk nøye gjennom alt som kan skape irritasjon.
  • Sett opp en kontrakt for hvordan hytta skal brukes.

Kilde: Kenneth, Glenn, Lisa og Lise

– Her kjenner de fleste hverandre, og det er roligere forhold enn i bakken nede i Trysil. På nyttårsaften møtes alle hytteeierne til gløgg og pepperkaker. Så får alle en fakkel hver, og så står de sammen ned slalåmbakken, sier Glenn.

– Det er et nydelig syn i vintermørket. Vi er veldig glade for at vi valgte å bygge hytte nettopp her!

Les også: Fant hytte: Nina: - Wow, for et potensial! Per Ove: - Nei, nei, nei!!

GAMLE SKI: Gjør som disse to familiene og lag deg en tøff utestol av gamle ski. Mange har flere par gamle ski, som ingen bruker, stående i boden.
GAMLE SKI: Gjør som disse to familiene og lag deg en tøff utestol av gamle ski. Mange har flere par gamle ski, som ingen bruker, stående i boden. Foto: Helge Eek
KREATIVT OPPHENG: Kenneth har laget oppheng til luer og skjerf av halvparten av en stor tyrirot. Den andre halvdelen har han laget stuelampe av.
KREATIVT OPPHENG: Kenneth har laget oppheng til luer og skjerf av halvparten av en stor tyrirot. Den andre halvdelen har han laget stuelampe av. Foto: Helge Eek
KILER I MAGEN: Å suse nedover en zipline i full fart er moro for store og små.
KILER I MAGEN: Å suse nedover en zipline i full fart er moro for store og små. Foto: Helge Eek
SAMLING RUNDT BÅLPANNEN: Familiene forteller at de er mye mer ute når de er på hytta enn når de er hjemme. Også flere av måltidene inntas utendørs.
SAMLING RUNDT BÅLPANNEN: Familiene forteller at de er mye mer ute når de er på hytta enn når de er hjemme. Også flere av måltidene inntas utendørs. Foto: Helge Eek

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2020.

Les også