HYTTEMARKED og hyttesalg

Gode utsikter for hyttesalg, men disse hyttene er vanskeligere å selge

Selv om aktiviteten har gått kraftig ned siden rekordomsetningen under pandemien, er det bra trøkk i dagens hyttemarked, mener eksperter.

HYTTEMARKED: Selv om ikke dagens hyttemarked er som en skyfri himmel, er det håp for den som vil selge eller kjøpe. Eksperter spår jevn og grei aktivitet gjennom 2023.
HYTTEMARKED: Selv om ikke dagens hyttemarked er som en skyfri himmel, er det håp for den som vil selge eller kjøpe. Eksperter spår jevn og grei aktivitet gjennom 2023. Foto: Julie G. Lunde
Publisert

– Det er interessant å observere at aktiviteten er god, og det til tross for økte renter, høye strømpriser og inflasjon, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Fasiten for fjoråret ble en nedgang i antall solgte hytter, men oppgang i pris: Hytteprisene steg med 10,1 prosent. Så snittprisen for en hytte i Norge har steget til 2 965 980 kroner.

For inneværende år venter Lauridsen et roligere hyttemarked enn under pandemien, men likevel en jevn og grei aktivitet.

Han ser ingen grunn til at prisene skal falle.

– Omsetningen i årets første seks uker er litt høyere enn i 2022. Dette indikerer en stabil utvikling i hyttemarkedet fremover.

– Økt tilførsel av nyere hytter til brukthyttemarkedet vil også innebære at snittprisene i seg selv blir høyere, fordi kvaliteten på nyere hytter er høyere enn eldre hytter.

Snittprisen for en hytte i Norge var 2 965 980 kroner i 2022.

Fjellhyttene (ligger i fjellkommuner), hadde en gjennomsnittspris på 3 133 581 kroner i 2022, en økning på 9,1 prosent fra 2021.

Sjøhyttene (ligger mindre enn 2000 meter fra kysten og mindre enn 300 meter over havet), hadde en gjennomsnittspris på 3 576 812 kroner, en økning på 12,8 prosent fra 2021.

Innlandshyttene (ligger mer enn 2000 meter fra kysten, men ikke i en fjellkommune), kostet i snitt 1 610 663 kroner, en økning på 7,5 prosent fra 2021.

Kilde: Eiendom Norge

Se mer

Litt lavere prisvekst

Prisveksten vil nok bli noe svakere i år enn den var i fjor, tror Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforening.

Hovedforklaringen er at det blir lavere etterspørsel etter hytter som følge av stigende renter og høyere strømutgifter.

Men heller ikke han tror på prisfall slik at hyttene mister verdi – for interessen for hytter er der, både på
fjellet, i innlandet og ved sjøen.

– Det selges en god del hytter fortsatt, men potensielle kjøpere er nok litt mer tilbakeholdne, all den tid det er usikkerhet knyttet til renteutviklingen.

– I mange tilfeller blir det en forhandlingssituasjon mellom kjøper og selger for å komme i mål med kjøpesummen, kommenterer Geving.

Les også: Da familien så en avløpskum på tomta, fikk de en god idé

Attraktive sjøhytter

Tore Solberg hos EiendomsMegler 1, er optimistisk på
vegne av sjøhyttemarkedet.

Han har solgt hytter i Vestfold og omegn i over 40 år, og har god tro på at markedet skal flyte bra, også i år. Det er fordi sjøhyttene er et knapphetsgode.

– I motsetning til fjell- og innlandshytter som det bygges tusenvis av – og som det er mangfoldig av til salgs allerede, bygges det knapt nye sjøhytter, og i hvert fall ikke med god beliggenhet.

– Så eksisterende sjøhytter med riktig beliggenhet vil antagelig fortsette å være populære, og kanskje til og med stige i verdi i løpet av året, sier Solberg.

Mai og juni er de månedene flest sjøhytter legges ut til salgs.

– Dermed selges det som regel også flest sjøhytter i denne perioden, men det betyr ikke nødvendigvis at det er da man får best betalt for hytta. Det kan like godt være i august, når det er litt færre objekter å velge mellom, sier han.

HYTTEMARKED: Til tross for økte renter, høye strømpriser og inflasjon, melder eksperter på hyttemarkedet at det både er bevegelse og interesse i markedet.
HYTTEMARKED: Til tross for økte renter, høye strømpriser og inflasjon, melder eksperter på hyttemarkedet at det både er bevegelse og interesse i markedet. Foto: Christine Gulbrandsen

Tilbake til 2019 på fjellet

– Vi har ikke merket at det har vært noen skred av hytter til salgs fordi man av økonomiske årsaker ikke har klart å beholde dem, sier Bente Holen Bergseng, eiendoms- megler for Eiendomsmegler 1 Lillehammer.

Hun formidler fjellhytter i områdene rundt Hafjell og Sjusjøen, og forteller at hyttemarkedet er roligere enn det har vært de siste to-tre vintrene. Men det er langt fra bomstopp.

– Det er både bevegelse og interesse i markedet, og vi er på mange måter tilbake der vi var i 2018–2019.

Men det som er litt annerledes nå sammenlignet med da, er det økte kostnadsbildet på strøm. For mange er dette et stort usikkerhetsmoment.

Det betyr at folk er litt mer avventende og at det tar litt lengre tid å få solgt hyttene.

– Men vi har hatt folk på visning hver helg i år, og det har vært grei omsetning av hytter. Noen objekter går under pris-antydning, mens andre går på – eller over, sier Bergseng.

Det er interesse i alle prisklasser, selv om de så langt har solgt flest hytter for mellom to og fem millioner kroner.

Les også (+): Vi har hatt hytte med torvtak i 20 år. Nå har mosen tatt fullstendig overhånd. Hva gjør vi?

I 2022 ble det solgt 5989 hytter i Norge, noe som er 30 prosent færre enn i 2021. Sammenlignet med 2019, året før pandemien, er 2022-omsetningen 5 prosent lavere.

Gjennomsnittlig kjøpesum for en hytte var på 2,9 millioner kroner i fjerde kvartal 2022. Det er en økning på 21 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2021. Den store økningen i gjennomsnittspris betyr ikke at det har vært en så stor prisøkning, men heller at det har vært størst nedgang i salget av de rimeligste hyttene.

Det tok i snitt 50 dager å selge en fritidsbolig i fjor.

Kilde: SSB, Eiendom Norge

Se mer
Det har vært folk på visning hver helg i år, og grei omsetning av hytter, ifølge eiendomsmegler Bente Holen Bergseng hos Eiendomsmegler 1 Lillehammer.
Det har vært folk på visning hver helg i år, og grei omsetning av hytter, ifølge eiendomsmegler Bente Holen Bergseng hos Eiendomsmegler 1 Lillehammer. Foto: Privat

Vanskeligere å selge enkle hytter

Noen geografiske forskjeller er det, ifølge eiendomsmegler Bergseng: I de store pressområdene, som Hafjell og Sjusjøen, er det enklere å selge hytte enn i litt mer grisgrendte strøk.

Til nå har det også vært lettere å selge hytter i god stand – og med moderne fasiliteter som innlagt strøm, vann og kloakk.

De enkleste hyttene uten disse fasilitetene og med behov for større eller mindre renoveringsarbeid, har det vært tyngre å selge.

– Vi har ikke på noen måte opplevd en økning i etterspørselen etter hytter uten strøm eller vann. Om det er noen trend, så er det i så fall det vi har sett før: Folk ønsker hytter som er i bra stand og som har lite vedlikeholdsbehov, sier Bergseng.




Denne saken ble første gang publisert 30/05 2023.

Les også