HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi skal lage ny platting ved sjøhytta vår. Hvor finner vi trevirke som bør brukes ved sjøen?

Hytteeier lurer på hvor man kan finne trevirke som er beregnet til bruk ved sjøen. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
PLATTING VED SJØEN: Det er viktig å sørge for god lufting under terrassen, sier Klikks ekspert.
PLATTING VED SJØEN: Det er viktig å sørge for god lufting under terrassen, sier Klikks ekspert. Foto: Jea­nette Bæk­ke­vold
Publisert

Spørsmål:

Vi har hytte ved sjøen, og vi skal rive den gamle tre­plat­tin­gen og sette opp en ny. Vi skal bruke impreg­nert tre­virke, og er blitt tipset om å bruke en egen vari­ant som er bereg­net på bruk ved sjøen.

Jeg finner ikke den når jeg sjek­ker hos byg­ge­va­re­bu­tik­ken. Hvor får jeg tak i dette?

B. M.

Svar:

Det finnes, men er ikke til­gjen­ge­lig for pri­vate, og er ikke egnet til ditt bruk. Dette brukes til bryg­ger, og kun de delene som står i vannet.

Van­lige klas­ser for privat­bru­kere er A og AB. Klasse A er ment for bruk i jord­kon­takt og i fersk­vann. Det er som regel AB du finner i byg­ge­va­re­bu­tik­kene. Klasse AB er ment for bruk over bakken og vil fun­gere fint til din ter­rasse.

Vær ekstra nøye med å unngå vann­feller, og sørg for god luf­ting under ter­ras­sen. Bruk en så god sor­te­ring som mulig. Det betyr ret­tere bord og mindre kvist. Norsk­pro­du­serte bord er oftere sor­tert bedre enn de som er pro­du­sert i utlan­det. Disse har et Norsk Stan­dard-stem­pel.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2022.

Les også