HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Jeg vurderer å grave ut et kjellerhull med tilgang fra en lem i gulvet på fjellhytta. Hva må til for at denne kjelleren skal bli frostfri?

– Jeg vurderer også å grave ned en vanntank. Hva må til for å hindre at vannet fryser? Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer på begge spørsmålene.

Pluss ikon
MULIG LØSNING: Riktig gjort kan dette bli en kjeller som holder 2–5 grader hele året, skriver Hyttelivs ekspert.
MULIG LØSNING: Riktig gjort kan dette bli en kjeller som holder 2–5 grader hele året, skriver Hyttelivs ekspert. Foto: ILLUSTRASJON: Øivind Lie-Jacobsen
Publisert

Spørsmål:

Vi har hytte i Ringsakerfjellet, ca. 800 moh., ikke strøm og vann. Hytta er bygget på tre langsgående vinger. Under midten er det høyde opp mot 1 meter.

Jeg vurderer å grave ut/mure et kjellerhull med tilgang fra en lem i gulvet. Hva må til for at denne kjelleren skal bli frostfri? Jeg vurderer også å grave ned en vanntank. Hva må til for å hindre at vannet fryser?

Lars W.

Svar:

Det som skal til, er å bruke varmen fra grunnen slik at rommet holdes frostfritt. Samme prinsipp som en jordkjeller. Det gjøres ved å grave seg ned til ønsket dybde og lage vegger og tak som isoleres godt. Gulvet skal ikke isoleres.

Riktig gjort kan dette bli en kjeller som holder 2–5 grader hele året. Først og fremst er det viktig at det er godt drenert under hytta, slik at dette blir en kjeller og ikke en brønn. Veggene rundt kan mures i Leca, med isoblokk i den delen som er over bakken (se illustrasjon).

I gulvet kan det legges en fuktsperre med eksempelvis grus på toppen. Legg markisolasjon ut fra veggene, ca. 30 cm under bakken. Markisolasjonen trekkes 120 cm ut fra muren. Da hindrer man at telen slår ned.

Taket/luken må også isoleres godt. Bruk trykkfast isopor. Det er også viktig at luken er helt tett når den er igjen. Sett inn to ventiler. De skal ha en minimal åpning sommer og vinter, litt større høst og vår. En vanntank må graves helt ned og dekkes med masse for at den ikke skal fryse.

Hvor dypt, varierer med lokale forhold. En lokal entreprenør vil kunne gi et eksakt svar på dette. Tanken må være beregnet for nedgraving, og er det fuktig grunn kan det hende den må barduneres fast, ellers risikerer du at den flyter opp.

Bruk fyllmasse rundt tanken, grus eller løs Leca: 20 cm under, 40 cm på sidene og 10 cm på toppen. Dekk med den oppgravde massen. Eventuelt kan et lag med trykkfast isolasjon legges over tanken for å isolere ekstra.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2022.

Les også