HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi må la varmen stå på hele tiden og får store strømregninger på hytta. Noe må gjøres, men hva?

Hytteeieren får enorme strømregninger og vurderer å installere varmepumpe. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen mene det kan være en god idé, men har også flere gode tips.

Pluss ikon
Hytteeier fortviler over skrekkelige strømregninger. Kan varmepumpe være løsningen?
Hytteeier fortviler over skrekkelige strømregninger. Kan varmepumpe være løsningen? Foto: Foto: Morten Holm / SCANPIX
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en liten hytte med innlagt strøm og vann. Problemet er at den har et høyt strømforbruk. Den brukes nesten hver helg, så vi lar varmen stå på hele tiden.

Med de høye strømprisene om vinteren ser vi at vi må gjøre noe, og har vurdert varmepumpe. Hytta er fra 60-tallet, ca. 50 m², og det er neppe mer enn 7 cm isolasjon i veggene.

K. L.

Svar:

Det smarteste hadde vært å etterisolere hytta. I kombinasjon med god vindtetting, hadde det gitt et solid utslag på strømregningen. Ellers er det noen enkle tiltak dere kan gjøre for å kunne senke temperaturen i hytta når dere ikke er der. Ferdige varmekabler med støpsel i enden kommer i ulike lengder, og er ganske rimelige i innkjøp. De kan legges rundt det som ikke tåler frost, som for eksempel vannrør og vannpumpe. Gjerne i kombinasjon med isolasjon. Oppvaskmaskin er litt mer komplisert, siden den ikke kan tømmes helt for vann. Da er det en løsning å isolere ekstra rundt maskinen, og sette den på en elektrisk varmematte.

I tillegg kan dere holde litt høyere temperatur i ett rom, slik at det som ikke tåler frost kan plasseres der inne. Da kan dere senke temperaturen ellers i hytta. Det er lurt å velge badet, særlig om det står en bereder der. En form for hyttestyring er også lurt. Da kan derefølge med på temperaturen i hvert rom hjemmefra. Ellers er varmepumpe en smart investering, særlig når dere bruker hytta mye. På eldre varmepumper kan du ikke sette termostaten lavere enn 16 grader. Det er for høyt om du bare skal holde litt lunk i hytta. Nyere modeller kommer med det som kalles hytte-modus, 6 til 10 grader.

Annet smart ekstrautstyr er fjernstyring. Da kan du sitte hjemme og fjernstyre varmepumpen med smarttelefonen. Du må ta noen spesielle hensyn når du monterer utedelen på en hytte, først og fremst fordi du ikke er der hver dag slik at du kan følge med. Derfor må utedelen monteres slik at den er mest mulig skjermet mot vær og vind, gjerne montert i en egen kasse.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2022, og sist oppdatert 12/04 2022.

Les også