HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Er det trygt å kjøpe brukte batterier til solcelleanlegg?

Finnes det en metode for å sjekke tilstanden på batteriene? spør hytteeier. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Kan man kjøpe brukte batterier til solcelleanlegg? Eksperten har gode råd.
Kan man kjøpe brukte batterier til solcelleanlegg? Eksperten har gode råd. Foto: Foto: Produsentbilde, Sunwind
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi oppgraderer solcelleanlegget vårt, og ser at det er en del brukte batteribanker til salgs. Er det trygt å kjøpe brukte batterier? Finnes det en metode for å sjekke tilstanden på batteriene?

M.M.O.

Svar:

Det er fullt mulig å gjøre noen gode kjøp på brukte batterier. AGM-batterier beregnet på solcelleanlegg er det du bør se etter. Et batteri har et gitt antall ladesykluser. Dette er oppgitt i spesifikasjonene for batteriet, og mange ladesykluser er ofte et tegn på kvalitet. Med riktig pleie kan levetiden gjerne overstige 10–15 år avhengig av batteritype.

Levetiden til et batteri er nært knyttet til hvor dyp hver utlading er. Batteriet kan bli ødelagt om det tappes helt ut. Et utladet batteri er også mer utsatt for frost. Generelt er anbefalingen at maksimalt 70 % av kapasiteten på vanlige batterier brukes i sommerhalvåret, og 50 % i vinterhalvåret.

Tilstanden på batteriet kan sjekkes ved å måle spenningen i fulladet tilstand. Koble til en belastning som trekker 15-20W, og mål batteriets hvilespenning. Nye batterier har en spenning på cirka 12.7V. Alt mellom 12,3 og 12,8V indikerer at batteriene i god form. Hvis du ser at spenningen faller raskt, tyder mye på at det er et defekt batteri.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2022, og sist oppdatert 12/04 2022.

Les også