JULEGLEDE TIL FJELLS

Da hytta sto ferdig, var den så fin at de døpte den Kongssetra

Stjerneklare kvelder setter julestemningen på frittliggende Ølnesseter lengst sør i Valdres. På klare dager ser man fra terrassen store deler av Østlandet herfra.

FAMILIEHYGGE: Kaffe og lefser med ribberull og multer smaker nydelig i friluft ved tømmerhytta. Fra venstre: Rune, Odd Georg, Marit og Marianne. Runes sønn Endre foran.
FAMILIEHYGGE: Kaffe og lefser med ribberull og multer smaker nydelig i friluft ved tømmerhytta. Fra venstre: Rune, Odd Georg, Marit og Marianne. Runes sønn Endre foran. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Når vi svinger inn på tunet, ser vi tvers gjennom hytta. Ytterdøren med rødmalte karmer er en fin kontrast til tømmerveggene.

Denne desemberdagen står det et frodig juletre i gangen og funkler i den lave vintersola.

Marianne Myhre og Rune Antonsen ønsker varmt velkommen til hytta som de så gjerne feirer jul i.

Tomten kjøpte de sammen mens de var kjærester. Og da hytta sto klar, giftet de seg her midtsommers.

Da klang det stemningsfullt fra klokka på taket, slik det også gjør på julaften når Rune ringer jula inn.

– Å investere i en slik klokke handler om å skape minneverdige øyeblikk, forteller Rune. Hytta er blitt så flott at Mariannes mor kaller den for Kongssetra. Uten at hytta er så påkostet som den først kan oppleves som.

Byggeår: 2016

Størrelse: 200 m²

Utvendig kledning: Tømmer

Tak: Torv

Rominndeling: 1 etg.: Vindfang, entre, skibod, 3 soverom, 2 bad, stue og kjøkken. 2 etg.: 2 soverom, mellomstue, toalett.

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

Sted: Ølnesseter.

Høyde over havet: 940 m

Kommune: Sør-Aurdal

Fylke: Innlandet

Se mer

– Vi sto for prosjekteringen selv, så dette er langt fra en nøkkelferdig hytte. Vi brukte lang tid på å bygge for å få råd til den, men så er jo dette også en investering for livet, forteller Rune.

Mens de sparte opp nok egenkapital til å bygge, gjorde de også mange gode kjøp til gunstige priser. Den flotte peisen fikk de til en rimelig pris en god stund før hytteveggene ble reist.

TØMMERHYTTE: En tradisjonell tømmerhytte med fine detaljer var det som passet Marianne og Rune best da de endelig kunne bygge hytte sammen. Klokken fem på julaften ringes jula inn med klokka på taket.
TØMMERHYTTE: En tradisjonell tømmerhytte med fine detaljer var det som passet Marianne og Rune best da de endelig kunne bygge hytte sammen. Klokken fem på julaften ringes jula inn med klokka på taket. Foto: Rune Antonsen

Å ha god tid viste seg å bli en økonomisk fordel, selv om de nok var litt utålmodige etter å gå i gang. De fikk tid til å lete etter gode kjøp.

Gleden var stor da de i 2016 kunne ta fatt på selve hytta etter noen års planlegging.

I byggeprosessen sto de sammen kledd i varmedresser i 10 minusgrader med hodelykter på, mens de oljet tømmeret i skumring og vintermørke.

Det de kunne gjøre selv, gjorde de selv. For å forsvare de løpende utgiftene, leier de den tidvis ut.

Les også: Kjersti (19) flyttet spontant til et lite småbruk alene: Bruker kun stearinlys og lever uten internett og TV

Et samlingssted

– Hytta har vi bygget fordi vi er en stor familie. For oss er det viktig og fint at hytta er et samlingssted for oss alle. Vi er blitt enige om å feire jul sammen her i de årene som er et oddetall, forteller Rune.

– Skulle det komme noen nye kjærester til i familien, er det første jeg spør dem er om det greit med oddetallsjuler for dem, sier Marianne med et lunt smil.

JULESTEMNING: Mariannes mor Marit og hennes kjæreste Odd Georg setter julestemningen med gitarspill og sang.
JULESTEMNING: Mariannes mor Marit og hennes kjæreste Odd Georg setter julestemningen med gitarspill og sang. Foto: Kathrine Sørgård

I oddetallsjulene samles gjerne Mariannes bror og hans kone og deres tre barn til jul på hytta, sammen med Mariannes sønn og Runes sønn og datter. Nyttår kommer det ofte venner på besøk.

For Marianne var det viktig å innrede hytta med møbler som har fulgt henne lenge. I kriker og kroker er det mange fine minner etter hennes far Roar, som døde i 2008.

Alle soverom har sine navn, og «Hundekjøreren» er oppkalt etter Mariannes far.

KJØKKEN PÅ HJUL: Marianne er fornøyd med kjøkkenøya som har hjul, så den kan trilles ut i rommet. Det er spesielt kjekt når man dekker på til buffet.
KJØKKEN PÅ HJUL: Marianne er fornøyd med kjøkkenøya som har hjul, så den kan trilles ut i rommet. Det er spesielt kjekt når man dekker på til buffet. Foto: Kathrine Sørgård

Spisebordet som familien samles rundt på julaften annethvert år, har tilhørt Mariannes bror.

– Mine barn og hans barn har vokst opp rundt dette bordet. Det er viktigere for meg å beholde det enn å sette inn et bord i mer moderne stil, forteller hun.

Døren som henger til pynt på veggen i entreen, skulle de egentlig lage bord av før de fikk familiebordet av Mariannes bror. Hjemme har det et bord laget av et gammelt låvegulv.

– Noe av julepynten på treet er gammel. Vi begge svært glade i julen, så jeg samler på nostalgisk julepynt, forteller Marianne.

– Det fine med hytta er at vi fortsatt bygger historie, vår felles familiehistorie, også for fremtidige generasjoner.

Les også (+): Et slitent soverom på hytta ble til nytt, flott gjesterom

GJENBRUK: Lysekronen for levende lys er laget av en gammel kirkeport. Den har tilhørt Mariannes foreldre. Runes sønn Endre, slapper litt av mellom gode måltider og lange skiturer.
GJENBRUK: Lysekronen for levende lys er laget av en gammel kirkeport. Den har tilhørt Mariannes foreldre. Runes sønn Endre, slapper litt av mellom gode måltider og lange skiturer.
GODE MINNER: Gode minner er knyttet til spisebordet som gir plass til mange under julemiddagen. Det har tilhørt Mariannes bror, og begges barn har tilbrakt mye tid rundt bordet, som er behandlet med grønnsåpe.
GODE MINNER: Gode minner er knyttet til spisebordet som gir plass til mange under julemiddagen. Det har tilhørt Mariannes bror, og begges barn har tilbrakt mye tid rundt bordet, som er behandlet med grønnsåpe.
JULETRE: Juletreet funkler i den lave vintersola som gjennomlyser hytta. Fargerike kelimtepper gir en lunhet til hytta, og er en fin kontrast til gløden i tømmeret.
JULETRE: Juletreet funkler i den lave vintersola som gjennomlyser hytta. Fargerike kelimtepper gir en lunhet til hytta, og er en fin kontrast til gløden i tømmeret. Foto: Kathrine Sørgård
PEIS: Den flotte peisen er plassert mellom vinduene, det er en løsning paret er svært glade i.
PEIS: Den flotte peisen er plassert mellom vinduene, det er en løsning paret er svært glade i. Foto: Kathrine Sørgård
KUNST: Maleriet over den flotte rosemalte kisten er kjøpt av Rune på en jobbreise utenlands.
KUNST: Maleriet over den flotte rosemalte kisten er kjøpt av Rune på en jobbreise utenlands. Foto: Kathrine Sørgård
KOSEROM: I oppstua ovenfor kjøkkenet er det plass til et koserom hvor man kan trekke seg litt unna. Her det også to sjarmerende, små soverom, et lite bad og en praktisk bod. Den gamle skuvsenga er god å slappe av i.
KOSEROM: I oppstua ovenfor kjøkkenet er det plass til et koserom hvor man kan trekke seg litt unna. Her det også to sjarmerende, små soverom, et lite bad og en praktisk bod. Den gamle skuvsenga er god å slappe av i.
SOVEROM: Alle soverom har et smalt vindu helt ned til gulvet. Det gir utsikt til haren som plutselig hopper forbi, uten å gi for mye innsyn. Sengen er finsnekret av Os Trekultur.
SOVEROM: Alle soverom har et smalt vindu helt ned til gulvet. Det gir utsikt til haren som plutselig hopper forbi, uten å gi for mye innsyn. Sengen er finsnekret av Os Trekultur.
FARGER: Marianne er glad i farger, den lyse grønne fargen er en fin kontrasten til tømmeret.
FARGER: Marianne er glad i farger, den lyse grønne fargen er en fin kontrasten til tømmeret. Foto: Kathrine Sørgård
GOD UTSIKT: På slike klare dager ser man helt til Tryvann. Hytta ligger på Ølnesseter, lengst sør i Valdres. Sommerstid forvandles taket til en blomstereng. På torvtaket er det sådd en blanding som Bioforsk har samlet inn.
GOD UTSIKT: På slike klare dager ser man helt til Tryvann. Hytta ligger på Ølnesseter, lengst sør i Valdres. Sommerstid forvandles taket til en blomstereng. På torvtaket er det sådd en blanding som Bioforsk har samlet inn. Foto: Kathrine Sørgård
SKIGLEDE: Rune er en habil skiløper, og har stor glede av å oppleve landskapet lengst sør i Valdres. Foto: Privat
SKIGLEDE: Rune er en habil skiløper, og har stor glede av å oppleve landskapet lengst sør i Valdres. Foto: Privat Foto: Privat
VINTERIDYLL: Skigleden er om mulig blitt forsterket for familien etter at det ble hytte på Ølnesseter. Foto: Rune Antonsen
VINTERIDYLL: Skigleden er om mulig blitt forsterket for familien etter at det ble hytte på Ølnesseter. Foto: Rune Antonsen Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2022, og sist oppdatert 21/12 2022.

Les også