Møbelmesse i Köln

Hvilestolene klare for Europa

Norske møbelprodusenter satser mer på eksport. Særlig har gode komfortable hvilestoler vært viktige norske eksportprodukter.

Sist oppdatert
MODERNE: Spinnakerstolen har sterke referanser til det maritime element, som også går igjen i produsentens øvrige produksjon. Hødnebø.
MODERNE: Spinnakerstolen har sterke referanser til det maritime element, som også går igjen i produsentens øvrige produksjon. Hødnebø. Foto: FOTO: Produsenten

Norsk møbelindustri

Norsk møbel- og innredningsindustri består av til sammen 450 bedrifter, som produserer møbler for mer enn 13 mrd kr. Av produksjonen ble 29 prosent eksportert (ca. 3,3 mrd kr i 2007). Litt over 1/3-del av industrien befinner seg i Møre-regionen, og er ellers spredt jevnt utover Sør-Norge. Bedriftene er i hovedsak små og mellomstore, men det finnes også noen større konsern.

Insidenorway

Prosjektet insidenorway.no og den ene fellesstanden har fått plass på det prestisjefylte området som er forbeholdt de førende designere og produsenter på den internasjonale arena for møbelmote. Her søker en særlig å sette fokus på god norsk møbeldesign. Tre mindre norske møbelbedrifter; Furnart, fjordfiesta og Naturellement stiller ut sine møbler sammen. Utstillerne på fellesområdet håper gjennom mønstringen å kapre plass i et nisjemarked i Tyskland og de øvrige landene i Europa. De to større møbelbedriftene Stordal og Hødnebø stiller sammen i messens område for moderne stoppmøbler og har begge tatt fatt på veien mot en bedre distribusjon i Europa.

Når den internasjonale møbelmessen åpner i Köln mandag 19. januar, er flere norske utstillere på plass. Møbelbransjen har registrert en eksport i 2008 på høyde med rekordåret 2007, til tross for økonomisk nedgang i mange markeder mot siste del av året.

Særlig har gode møbler for hjemmekino - TV-titting og komfortable hvilestoler vært viktige norske eksportprodukter.

Les også: Lekre lenestoler

Under årets messe i Køln er flere mindre og mellomstore norske møbelprodusenter representert gjennom prosjektet insidenorway.no.

Eksport

Norsk møbelindustri eksporterte i 2008 for 3,3 miliarder kroner. Hvilestoler står for nærmere 40 prosent av møbeleksporten. Møbelkjempen Ekornes' Stressless er den suverent mest kjente - og kjøpte - møbelmodellen.

Les også: Se opp for møbelkupp

Med mønstringen under Kølnmessen håper aktørene i norsk møbelindustri å kjempe seg inn på det europeiske markedet med god design og avanserte produkter.

De viktigste kjennetegn ved norske møbler er komfort og ergonomi, funksjonsinnhold og høy kvalitet. I tillegg til de to norske fellesstandene under insidenorway.no-paraplyen har produsentene Ekornes, Variér, samt Svanemadrassen sine egne paviljonger.

Les også:

Naken-lampe noe for stua?

Facebook øker selvtilliten

Kilde: Møbelrådet

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også