Steinkast som lengdeenhet

Hva er «et steinkast»?

Se hva Bibelen og norske eiendomsmeglere sier.

STOR VASRIASJON: I dagens boligannonser varierer lengden på et steinkast fra 26 til 724 meter.
STOR VASRIASJON: I dagens boligannonser varierer lengden på et steinkast fra 26 til 724 meter. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

"Et steinkast unna sjøen" - hvor langt er det egentlig?

"Et steinkast" brukes gjentagende i boligannonser, men det er et mål som er vanskelig å forholde seg til. Begrepet sier noe om at avstanden ikke er stor, men noen ganger er et steinkast ganske langt, kan det vise seg i virkeligheten.

I følge Wikipedia var "et steinkast" et mye brukt lengdemål i norrøn tid. Per definisjon var et steinkast opprinnelig den lengden en voksen mann kunne kaste en nevestor stein, men uttrykket brukes i dag helst for å beskrive noe eller noen som er "et lite stykke unna".

En uviss lengde

- Et steinkast er jo et omtrentlig lengdemål - så langt som man kan kaste en stein. Og det vil jo variere fra person til person, forteller ordbokredaktør ved Institutt for nordistikk og litteraturvitskap NTNU, Tor Erik Jenstad.

Jenstad påpeker at det er vanskelig å tidfeste akkurat når det har oppstått, men at vi må regne med at det har vokst naturlig frem.

- Når det stadig er i bruk, er det vel fordi det innimellom er behov for å oppgi en litt uviss lengde av denne typen, i steden for å gi det mer eksakt i meter.

- Børseskudd og pilskudd er eksempler på andre omtrentlige mål brukt på denne måten, forteller ordbokredaktøren.

Steinkast i Bibelen

Jenstad opplyser om et relativt kjent "sitat" fra Bibelen, som indikerer at denne bruken med steinkast som lengdemål er temmelig gammel:

Lukas 22:41, der det heter: "Og han slet seg fra dem, omtrent så langt som et steinkast."

- Steinkast som lengdemål er også belagt i norrønt, forklarer Jenstad.

Målt til 60 meter

Nina Gram Garmann er postdoktor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier. Hun forteller til Bonytt.no om et forum på internett hvor en person hevder å ha utført et forsøk med hundre personer, og at et gjennomsnittlig steinkast var 60 meter.

- Hvorvidt det stemmer eller ikke, det vet jeg derimot ikke.

Fra 26 til 724 meter

Finn ligger det under "bolig til salgs" 256 annonser som inneholder ordet "steinkast". Her er det også en tydelig uenighet blant meglerne om hva et steinkast faktisk er.

Vi har sammenlignet en del av disse annonsene, og funnet store differanser når det kommer til bruken av begrepet.

I en av boligannonsene som ligger ute, reklameres det med at dette er en enebolig i kjede "et steinkast" fra vannet. De fleste av oss vil nok ikke ha problemer med å kaste fra boligen ned til vannet heller, da avstanden er beskjedne 26 meter.

Et vanskelig kast

ET REALISTISK STEINKAST: Med en avstand på 26 meter, er vel dette en lengde som er realistisk for de fleste å kaste.
ET REALISTISK STEINKAST: Med en avstand på 26 meter, er vel dette en lengde som er realistisk for de fleste å kaste. Foto: Skjermdump: FINN.NO

Litt mer vrient blir det å kaste lengden steinkastet i denne annonsen vil tilsi. Megler skriver følgende: "Flotte rekreasjonsområder med St. Hanshaugen et steinkast unna."

Her måles avstanden til cirka 122 meter.

"Et solid steinkast"

122 meter er derimot ingenting mot denne annonsen, hvor megler bruker begrepet "steinkast" for å beskrive avstanden mellom leiligheten (Teglverksgata 7A i Oslo) og Südøst (Trondheimsveien 5 i Oslo).

IKKE AKKURAT KASTEAVSTAND: Ikke noe i veien med kastearmen din om du klarer å kaste de 122 meterne det er fra denne boligen og til St. Hanshaugen.
IKKE AKKURAT KASTEAVSTAND: Ikke noe i veien med kastearmen din om du klarer å kaste de 122 meterne det er fra denne boligen og til St. Hanshaugen. Foto: Skjermdump: FINN.NO

Her er steinkastet 724 meter. Til sammenligning er verdensrekorden i å kaste en cricketball 128,6 meter.

I annonsen heter det også: "Olaf Ryes Plass, Birkelunden og Markveien med sine populære nisjeforretninger og gatecaféer ligger kun et steinkast unna."

Med litt under halvkilometeren til Markveien og vel 280 meter til Birkelunden vil vel disse utvilsomt komme i den kategorien man kaller "et solid steinkast"

Les også:

Dette søppelet ble det bygget hytte av

Planter du her blir det mindre luking

LANGT SKAL DET KASTES: Med en lengde på 724 meter er vel dette ""steinkastet"" av den mer solide sorten.
LANGT SKAL DET KASTES: Med en lengde på 724 meter er vel dette ""steinkastet"" av den mer solide sorten. Foto: Skjermdump: FINN.NO

Derfor får naboen oss til å klikke

Alt om bolig til salgs

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning