Eksteriør fargesetting

Huset ditt kan bli finere i tre farger

Mal huset i tre farger, for arkitekturens skyld.

TRE FARGER: Malermester Klaveness tror mange hus vil ta seg best ut i tre farger.
TRE FARGER: Malermester Klaveness tror mange hus vil ta seg best ut i tre farger. Foto: FOTO: Ifi.no
Publisert Oppdatert

Det er flere ting du bør tenke igjennom før du maler huset ditt. Malermester Ole Andreas Klaveness synes resultatet ofte blir best om du maler huset i tre ulike farger.

- Mange maler én farge på veggkledningen og en annen farge på resten av huset. Noen ganger er det på sin plass, men ofte kan det virke hardt og forstyrrende. Jeg tror mange hus tar seg bedre ut i tre farger, sier Klaveness.

- Når husets vegger er malt i en mørk eller sterk farge og omramminger, vindskier, rekkverk og dører er malt i hvitt, oppstår det en stor lys- og mørkhetskontrast, der det lyse ofte blir dominerende og prangende. Spar heller på hvitfargen til noen få, fine detaljer, råder Klaveness.

TO FARGER: Når du maler huset i en sterk fasadefarge kombinert med hvit staffasje, kan det hvite bli svært fremtredende og du får harde kontraster, sier Klaveness.
TO FARGER: Når du maler huset i en sterk fasadefarge kombinert med hvit staffasje, kan det hvite bli svært fremtredende og du får harde kontraster, sier Klaveness. Foto: FOTO: Ifi.no

- Hvis husets grunnmur i tillegg er malt hvit, kan det se ut som om huset svever i lufta. I stedet for at husets arkitektur fremheves, gjør fargevalget at man i stor grad ser en mørk kloss på en hvit kloss. Velger du derimot tre ulike farger, vil huset derimot få et mer nyansert uttrykk, sier Klaveness.

Har du et flott gammelt sveitserhus kan det fort miste litt av sjarmen med et uheldig fargevalg.

Trine Midtsem, prosjektleder ved Informasjonskontoret for farge og interiør, IFI, mener det er avgjørende hvilke tre farger du velger og hvor du maler de.

- Det er smart å tenke seg nøye om før man tar en beslutning, sier Midtsem.

- Hvis du er uheldig og velger for sterke farger som heller ikke passer sammen, kan du risikere at huset ditt minner om fargene fra et tivoli eller en tur til Legoland. En måte å unngå dette på, er å prøve deg fram med store oppstrøksprøver i ulike farger. Du kan også fargesette huset ditt i en fargevelger på maleprodusentenes hjemmeside. Det kan være greit å skrive ut de beste fargeforslagene dine og la de henge en stund på veggen, før du bestemmer deg, sier Midtsem.

Produsentenes fargekart med forslag til fargekombinasjoner kan også være en trygg vei å gå.

Farger kan brukes både for å fremheve og skjule former.

SVEVER: En hvitmalt grunnmur kan gi inntrykk av at huset svever og ikke er forankret i bakken.
SVEVER: En hvitmalt grunnmur kan gi inntrykk av at huset svever og ikke er forankret i bakken. Foto: FOTO: Jotun/ifi.no

- Det er utrolig hvor forskjellig et hus kan framstå med ulik fargesetting. Studier har vist at farger kan oppheve form. Har du et flott, gammelt hus, kan et fargevalg med stor lys- og mørkhetskontrast undergrave arkitekturen, sier Klaveness.

Bruker du flere ulike avdempede farger når du fargesetter huset. kan det derimot være med på å underbygge husets arkitektur og gi det et nyansert uttrykk.

- Akkurat som folk kler seg i sort for å skjule eller minske sine former, kan man sette farge på huset sitt for å oppnå ulike effekter. Er det noe flott du ønsker å fremheve, kan det være fint å male det i en kontrastfarge, sier Midtsem.

- Velger du å bruke en del hvitt på staffasjen, kan det være fint å unngå altfor sterke farger på fasaden, så unngår du harde overganger som tar fokuset vekk fra arkitekturen, sier Midtsem.

På bildet av det gule huset under, har malermester Klaveness digitalt fargesatt et ferdighus fra Nordbohus, slik han synes et klassisk hus kan fargesettes.

- Balkongen og grunnmuren er malt sotgrå for å gi huset og balkongpartiet noe solid å stå på, mens mindre flater som vindusrammer, verandadører, sprosser og den nedre vindskien er malt i hvitt. Hovedfargen på huset er en avdempet gulfarge, som ikke vekker for mye oppsikt i terrenget, sier Klaveness.

Generelt synes han at er det en god idé å velge farger som er balansert og avdempet når du skal male huset.

- Den norske naturen er preget av grønnyanser og jordfarger. Det kan være en god idé å la seg inspirere av disse fargetonene når man skal fargesette huset. Mange maler husene sine hvite, men mye bruk av hvitt gjør at huset kan fremstå som en kraftig kontrast til alt omkring, nesten som et fyrtårn i terrenget.

NYANSERT: Når huset er malt i tre avdempede farger som passer godt sammen, blir det mindre harde overganger og lettere å se husets arkitektur.
NYANSERT: Når huset er malt i tre avdempede farger som passer godt sammen, blir det mindre harde overganger og lettere å se husets arkitektur. Foto: FOTO: Nordbohus/Ifi.no

Det er ofte stor forskjell på inntrykket du får av en farge når du ser den på et fargekart i motsetning til når du ser den på en husvegg.

- De fleste farger blir mer intense når du maler de utover en stor vegg, derfor kan det lønne seg å fargelegge hele huset virtuelt i et tegneprogram før du maler huset på ordentlig.

- Malingsprodusentene Beckers, Jotun, Nordsjo, Flugger har fargevelgere på hjemmesiden sin. Her kan du både få et godt inntrykk av hvordan form og uttrykk endres med ulik fargesetting.

Det er viktig å ikke glemme fargen på grunnmuren. Den har nemlig mye å si for hvordan huset fungerer i terrenget.

- Grå og brune nyanser gjør seg godt på grunnmuren og gir huset en naturlig forankring i bakken, sier Klaveness.

Under ser du et eksempel på vellykket fargesetting i følge malermesteren.

NATURINSPIRERT: Norsk natur er preget av grønnnyanser og jordfarger. Lar du deg inspirere av naturen rundt huset ditt, slipper du at det ser ut som et fyrtårn i terrenget.
NATURINSPIRERT: Norsk natur er preget av grønnnyanser og jordfarger. Lar du deg inspirere av naturen rundt huset ditt, slipper du at det ser ut som et fyrtårn i terrenget. Foto: FOTO: Beckers/ifi.no

- Rekkehusene er malt ulike nyanserte jordfarger, grunnmuren er steinsatt og glir naturlig inn i terrenget. Den kunne like gjerne vært gråmalt i samme grånyanse som steinene. Vindskiene er i samme farge som veggkledningen. Det hadde ikke sett like bra ut om de var malt i en fremtredende farge. Gulfargen er brukt på mindre områder, som et friskt innslag, avslutter Klaveness.

Les også:

Slik får du hytte på terrassen

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Møbeltabbene alle gjør

VELLYKKET FARGESETTING: Steinsatt grunnmur og nyanserte jordfarger gjør at disse rekkehusene fungerer godt i terrenget.
VELLYKKET FARGESETTING: Steinsatt grunnmur og nyanserte jordfarger gjør at disse rekkehusene fungerer godt i terrenget. Foto: FOTO: Ifi.no

Drømmematerialet snekkeren hater

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning