Oppussing av sveitserhus

Sveitserhuset ble trendy bolig

Oppussing endte med egen møbelkolleksjon.

LYSPUNKTER. Kvinnen i huset, maler Cecilie Aksdal har dekorert stuveggen med glitrende perlemorsskjell. Modulsofa fra Bolia.
LYSPUNKTER. Kvinnen i huset, maler Cecilie Aksdal har dekorert stuveggen med glitrende perlemorsskjell. Modulsofa fra Bolia. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
Sist oppdatert
ORIGINAL TREVILLA. Sveitserstilhuset fra ca. 1900 er en av flere funksjonærboliger for det tidligere oljeraffineriet på Steilene.
ORIGINAL TREVILLA. Sveitserstilhuset fra ca. 1900 er en av flere funksjonærboliger for det tidligere oljeraffineriet på Steilene. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
TRO MOT STILEN. Utbygget foran stuen er satt i stand med stor pietet for husets originale sveitserstil.
TRO MOT STILEN. Utbygget foran stuen er satt i stand med stor pietet for husets originale sveitserstil. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
SMAKFULL. Møbelklassikeren "Scandia" kler det rustikke, gamle langbordet på en utmerket måte.
SMAKFULL. Møbelklassikeren "Scandia" kler det rustikke, gamle langbordet på en utmerket måte. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
SKAPER GLEDE. Cecilie maler bilder  og hun har hatt sin første utstilling i Galleri Albin Art.
SKAPER GLEDE. Cecilie maler bilder og hun har hatt sin første utstilling i Galleri Albin Art. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli

Etter å ha bodd urbant på Grunerløkka i flere år falt eierparet Cecilie Aksdal og Harald Haaland pladask for den landlige atmosfæren på Nesodden, bare tjuefem minutter med båt fra hovedstaden.

Landlig prakt

De oppdaget plutselig at dette sveitserstilhuset i Alværnbukta var til salgs. Etter å ha opplevd stillheten, atmosfæren og bade- og båtmulighetene i den maleriske bukta kjøpte de boligen, selv om den var i en sørgelig forfatning.

Målbevist arbeid

Harald sto for den pitetestfulle istandsettingen av hus og hage, mens Cecilie tok føringen innvendig.

Deres viktigste, strategisk grep var å flytte kjøkkenet fra vest til østsiden av huset og samtidig åpne opp slik at store deler av første etasje henvender seg dramatisk mot den blinkende sjøen.

Spekket med sjarm

- Et sveitserstilhus ved sjøen skal være hvitt, både innvendig utvendig, mener både Cecilie og Harald.

Og hva er hemmeligheten bak familiens originale innredningsstil?

- Magien ligger i måten vi samarbeider på. Vi har en arbeidsprosess der vi først utveksler til dels sterke meninger, og så kompromisser vi oss frem til løsninger som vi begge kan leve med, forteller paret.

Hårfin balanse

- Utfordringen er å finne den hårfine balansen mellom de ulike møbelelementene vi har, sier paret.

Noe er kjøpt på impuls, noe er nytt, og ting som drivveden til Cecilies designarbeider er funnet i fjæra.

- Etter hvert er vi blitt ganske flinke til å finne de gjenstandene og fargene som passer sammen, sier duoen.

Rundinger og firkanter

Dette er også grunnen til at alle rom i huset nå består av en miks av runde og firkantete former. De runde, myke er som oftest Cecilies, de stramme, renlinjete møblene er oftest Haralds valg.

Nøytral ramme

Ellers er parets oppskrift å først lage en nøytral, lys og lett grunnfarge som en helthelig ramme for innredningen.

Og her i huset var hvitt et enkelt og selvfølgelig valg.

Også fordi denne valøren reflekterer det intense lyse fra sjøen på en fantastisk måte inne i huset.

Interiøret får også karakter ved at en del av møblene er anskaffet eller laget med tanke på boligens maritime beliggenhet.

Mangelvare

Nesten alle gamle hus som dette er dårlig utrustet med oppbevaringsplass; skap, boder og hyller, for det vi i dag har av klær og sportsutstyr.

Og etter noen år med tingene sine spredt utover i huset i "pappkasser" måtte paret i Alværnbukta gjøre noe drastisk med dette problemet.

Egenproduserte møbler

Svaret ble å lage egne møbler. Sammen med interiørarkitektfirmaet Metropolis i Oslo fikk eierne designet og produsert alle de møbeltyper de trengte.

En ekstra utfordring var alle de skjeve vinklene i huset som vanskeliggjorde møbleringen. Dette løste Harald og Cecilie ved skreddersøm av enkelte av sine skapmodeller.

Hel ved

- Målet vårt var å få tegnet og produsert femten, seksten store skap til en fornuftig pris, forteller Harald.

Han undersøkte produksjonsmulighetene i Polen og fikk napp, og nå pryder familiens egne skapmøbler i hvitoljet, massiv eik rommene i begge etasjer.

SJØPANORAMA. Fra stuen er det utsikt over store deler av indre Oslofjord.
SJØPANORAMA. Fra stuen er det utsikt over store deler av indre Oslofjord. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
COMPACT LIVING. Det lille gjesterommet utnytter plassen maksimalt. Ny, komplett innredning fra Plank interiørdesign med dobbeltseng, oppbevaring i begge ender og store skuffer under sengen.
COMPACT LIVING. Det lille gjesterommet utnytter plassen maksimalt. Ny, komplett innredning fra Plank interiørdesign med dobbeltseng, oppbevaring i begge ender og store skuffer under sengen. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
ETNISK INNSLAG. Filmrommet i annen etasje prydes av marokkanske møbler.
ETNISK INNSLAG. Filmrommet i annen etasje prydes av marokkanske møbler. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
PLASK I HAGEN. På den nyanlagte terrassen anla eierne et barnebasseng med himmelblå mosaikk. Lekkert!
PLASK I HAGEN. På den nyanlagte terrassen anla eierne et barnebasseng med himmelblå mosaikk. Lekkert! Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli

Stup i det

- Plaskebassenget er nok min vesle baby, sier Harald, og forteller at Cecilie nok mente at det å lage et vedfyrt saltvannsbasseng, en slags badestamp ute på terrassen var å bevege seg på litt for dypt vann.

Men Harald ga seg ikke, og familien kan nå nyte badetemperaturer på komfortable 38 grader året rundt.

Les også:

Ekstrem forvandling av gammel villa

Lett å lage møbler av gammelt materiale

Dyre møbler er bliigst i lengden

To møbler blir ett

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også