Har du hørt om gerilja-gardening?

Her bryter de loven - med blomster

Du visste kanskje ikke at du kunne bryte loven med å plante blomster?

GRØNNE AKTIVISTER: Det finnes globale nettverk av gerilja-gartnere - som alle kjemper for en penere og grønnere verden.
GRØNNE AKTIVISTER: Det finnes globale nettverk av gerilja-gartnere - som alle kjemper for en penere og grønnere verden. Foto: FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org
Publisert Oppdatert

Det grønnes i både lier og hager om dagen, og flere og flere av oss bruker atter en gang ettermiddager og helger på å plante, luke og trimme, og gleder oss til å nyte fruktene av et blomstrende og grønt uterom i sommermånedene.

Mens enkelte ikke klarer å unngå nybegynnertabbene i hagen, er det noen som tar hage-interessen enda litt lengre - faktisk så langt som til helt på andre siden av loven.

Gerilja-gardening

Gerilja-gardening som begrep refererer ifølge Wikipedia til konseptet med å drive hagearbeid på en tomt eller et område som du ikke eier eller har lovlig rett til å bruke. Som regel dreier dette seg om områder som forlatte urbane tomter eller andre byområder som ikke passes på eller vedlikeholdes av noen.

Gerilja-gartnerne, som aktivistene kalles, bruker så tomtene og områdene til å plante enten grønnsaker eller planter og blomster som ikke skal gjøre annet enn å se pene ut og forskjønne området.

LANG HISTORIE: Å ta seg til rette og lage hager og grønne lunger av oversette og neglisjerte tomter er ikke noe nytt fenomen.
LANG HISTORIE: Å ta seg til rette og lage hager og grønne lunger av oversette og neglisjerte tomter er ikke noe nytt fenomen. Foto: FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org
EN BEDRE VERDEN: Gerilja-gartnerne er motiverte av både politiske, estetiske og sosiale årsaker.
EN BEDRE VERDEN: Gerilja-gartnerne er motiverte av både politiske, estetiske og sosiale årsaker. Foto: FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

Gartnerne og det de gjør har hatt betydning for eiendomsrettigheter og tomtereform flere steder, spesielt når det gjelder ubrukte urbane tomter og andre oversette "lommer" av storbyen.

GERILJA-GARTNER: Richard Reynolds er en ivrig pådriver av ideen bak gerilja-gardening.
GERILJA-GARTNER: Richard Reynolds er en ivrig pådriver av ideen bak gerilja-gardening. Foto: FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

- Mange er motiverte av politiske årsaker, og ønsker å promotere en revurdering av eierett og ansvar over tomter og områder, forklarer Richard Reynolds, mannen bak Guerillagardening.org, til Klikk Bolig.

- Årsaken kan være et ønske om å beskytte eller redde områder fra det man ser på som neglisjering eller misbruk, og rett og slett gi tomtene ny mening og nye bruksområder.

Lang historie

Gerilja-gardening er som idé og aktivitet ikke noe nytt. Allerede tidlig på 1970-tallet eksisterte det en organisasjon som kalte seg Green Guerrilla Group i New York.

Ett av deres mest kjente "oppdrag" var å forandre en ubrukt og forvokst privat tomt til en grønn plett og by-hage, som ble et populært sted å besøke for folk i nabolaget som lenge hadde ønsket seg en grønn lunge. I dag tas hagen fortsatt vare på av frivillige, men er nå også offisielt beskyttet som grøntområde av park- og anleggsetaten.

Reynolds forklarer at å drive med ulovlig hagevirksomhet faktisk strekker seg enda lengre tilbake i tid.

- Allerede på 1700-tallet i England finnes det historiske tekster som dokumenterer mennesker som anla hager på tomter de ikke disponerte eller eide, forklarer Reynolds.

Global bevegelse

IKKE SÅ BLOMSTRENDE AKKURAT: Det er steder som dette gerilja-gartnerene ofte tar på seg å pynte opp.
IKKE SÅ BLOMSTRENDE AKKURAT: Det er steder som dette gerilja-gartnerene ofte tar på seg å pynte opp. Foto: FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org
SOLSIKKENS DAG: Innen gerilja-gardening har solsikken en helt egen dag.
SOLSIKKENS DAG: Innen gerilja-gardening har solsikken en helt egen dag. Foto: FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

Reynolds forklarer at begrepet gerilja-gardening og aktivitetene han og organisasjonen bedriver har fått mye oppmerksomhet både i media og sosiale medier de siste årene. Selv startet han GuerrillaGardening.org i 2004, da som en blogg for å dokumentere hans solo-gerilja-aktiviteter utenfor en nedslitte og kommunal boligblokk i bydelen Elephant and Castle i London.

- På denne tiden var motivasjonen min såre enkel, forklarer Reynolds.

- Jeg var bare en frustrert gartner som ville gjøre nabolaget litt penere.

Men hans ideer og aktiviteter skulle snart bre om seg.

- Bloggen og nettsiden fikk snart oppmerksomhet, først av andre gerilja-gartnere og aktivister rundt om i verden, og så av både av lokal og internasjonal media og sosiale medier, forklarer gartneren.

- Det som i utgangspunktet startet som en veldig lokal hobby og blogg om hva jeg drev på med i mitt nabolag i London, har nå vokst til å bli et helt nettverk av gerilja-gartnere rundt om i verden, og et forum hvor vi deler og støtter hverandre i globale aktiviteter.

Reynolds, som har forfattet boken On Guerrilla Gardening, reiser nå mye rundt i verden og forteller og forklarer hva gerilja-gardening for interesserte og ivrige tilhørere.

- Dette er og forblir både min hobby og min lidenskap, forklarer aktivisten, som understreker at det i løpet av de siste årene har dukket opp mange ulike grupper som alle hevder at det de driver med er gerilja-gardening - uten at det strengt tatt dreier seg om det samme.

- Begrepet har blitt litt strukket de siste årene, forklarer Reynolds.

- Noen bruker det til å beskrive all hage-virksomhet som foregår utenfor din egen private hage, selv det som foregår fullt lovlig og med tillatelse. Mens andre igjen er strenge på at konseptet gerilja-gardening dreier seg om aktivisme som er sosialt, estetisk og politisk betinget, og hvor det å grave opp eller lage hagen er en direkte protest mot landeieren eller bruken av tomten slik den står i dag.

Jobber om natten

Gerilja-gartnere kommer ifølge Reynolds i mange utgaver, helt fra den entusiastiske hobbygartneren som så ivrig vil dele sin hageglede at han strekker seg over både tomtegrensen og loven, til den svært politisk motiverte gerilja-gartneren som gjør det han gjør i et direkte forsøk på å provosere frem en forandring eller lovendring.

GRØNNE LUNGER: Gerilja-gartnerene tar på seg å pynte gater, veikanter og andre småtomter i byen.
GRØNNE LUNGER: Gerilja-gartnerene tar på seg å pynte gater, veikanter og andre småtomter i byen. Foto: FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org
EGEN DAG: 1.mai er feirer flere tusen gerilja-gartnere verden over Solsikkens Dag. Blomsten er blitt et symbol for aktivistene.
EGEN DAG: 1.mai er feirer flere tusen gerilja-gartnere verden over Solsikkens Dag. Blomsten er blitt et symbol for aktivistene. Foto: FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

- Det har mange steder vokst til å bli en form for aktivisme, forklarer Reynolds.

SPRE BUDSKAPET: Her kan du kaste blomster-bomber - bokstavelig talt.
SPRE BUDSKAPET: Her kan du kaste blomster-bomber - bokstavelig talt. Foto: FOTO: Produsenten

- Mange grupper jobber om natten, mer eller mindre i skjul eller hemmlighet. Da sår de nye blomster- eller grønnsakshager eller vedlikeholder de som allerede er laget.

Reynolds forklarer at også flere og flere bedriver sine ulovlige aktiviteter i fullt dagslys.

- Da blir de jo sett av lokalsamfunnet, forklarer entusiasten.

- Og folk kan se med egne øyne den effekten det de gjør har på området.

Verdensomspennende blomster-soldater

Gerilja-gartnere er i operasjon i over 30 land på verdensbasis - og det er bare de som er dokumenterte.

- I 1996 laget en gruppe på mer enn 1000 gerilja-gartnere som kaller seg Økologiske Igangsættere hagen Have på en nat i København, forklarer Reynolds.

- En ubrukt tomt midt på Nørrebro ble i løpet av én eneste natt forandret til en vakker hage.

Har en egen dag

1. Mai har for gerilja-gartnere på verdensbasis blitt kjent som International Sunflower Guerrilla Gardening Day.

- Da er det blitt en tradisjon at man planter solsikker i nabolaget sitt, forklarer Reynolds.

MINI-HAGE: Er du i London og er heldig, kan det hende du snubler over en av disse mini-hagene.
MINI-HAGE: Er du i London og er heldig, kan det hende du snubler over en av disse mini-hagene. Foto: FOTO: thepotholegardener.com/
I MINI-FORMAT: Steve Wheen er mannen bak bloggen Thepotholegardener.com.
I MINI-FORMAT: Steve Wheen er mannen bak bloggen Thepotholegardener.com. Foto: FOTO: thepotholegardener.com/

- Samt planter og pynter med denne blomsten på offentlige steder som rundt trær som er plantet i bybildet, i oversette og nedgrodde blomsterbed og langs veier og gater i byen.

Tradisjonen stammer fra 2007, da en gruppe gerilka-gartnere i Brüssel som kaller seg The Brussels Farmers plantet solsikker over store deler av byen, og erklærte dagen som Journée Internationale de la Guérilla Tournesol.

- Over 1700 gerilja-gartnere deltar i markeringer av denne dagen på verdensbasis, forklarer Reynolds.

Lager morsomme mini-hager

Gerilja-gardening kan også ta en litt annen retning. For britiske Steve Wheen var det et ønske om å presse myndigheter til å gjøre noe med de slitte og svært hullete gatene i øst-London som fikk han til å starte bloggen Thepotholegardener.com.

- Ingen liker vel å se at veiskatten de betaler så tydelig ikke blir brukt til det den egentlig skal brukes til, forklarer Wheen til avisen Guardian.

- Og det var disse vei-hullene og sprekkene som gjorde at jeg fikk idéen til både mini-hagene og bloggen for å dokumentere disse.

Gatekunstneren begynte å lage små mini-hager og morsomme "landskaper" i sprekker og hull i veien over hele øst-London. Hullene fylte han med jord og planter og blomster, før han så brukte små mini-møbler og pynt til å dekorere med.

- Jeg lar pynten og "landskapene" stå lenge nok til at jeg får tatt en bilde for å dokumentere, forklarer Wheen.

- Så fjerner jeg disse, og lar bare jord og blomster være igjen.

Gerilja-gartneren ser på seg selv som en radikal aktivist - om enn på en miniatyrskala.

LITT PENERE: Slik planter denne bloggeren og aktivisten små mini-hager for å fylle hull i veien.
LITT PENERE: Slik planter denne bloggeren og aktivisten små mini-hager for å fylle hull i veien. Foto: FOTO: thepotholegardener.com/

- Min frusterasjon var født over tilstanden på veiene når jeg skulle sykle til jobb, og ikke minst mangelen på grønne områder i nærmiljøet, forklarer Wheen.

- Min misjon med bloggen ble på mange måter å få folk til å tenke over hvor de bor, og hvordan miljøet rundt er. Jeg ville inspirere folk til å gjøre litt kommunalt gartnerarbeid og hjelpe lokalsamfunnet til å bli et grønnere og bedre sted.

"Hagene" til Wheen måler som regel bare beskjedne 20 cm2 og har ofte detaljer som hagestoler, bøker, tørkestativ eller piknikkurver.

- Det ser ut som om noen bittesmå mennesker bare har forlatt hagen for å gå å ta en telefon eller noe, forklarer gatekunstneren.

- Jeg tror de får folk til å stoppe opp og smile.

Og Wheens aktiviteter har ikke gått folk hus forbi.

- Jeg har til og med fått muligheten til å lage en mini-hage sammen med Hertuginne Camilla, forklarer aktivisten på bloggen sin.

- Og ikke bare var hun både morsom og hyggelig, men hun lovet i tillegg at neste gang vil skal lage en hage sammen, så skal hun ta med seg Charles også.

Les også:

Slik overlever hagen ferien

Slik får du grønnere plen enn naboen

Unngå disse hagetabbene

Drømmer du om ny stil hjemme? Her finnes du tusenvis av flotte interiørbilder

YNDET FOTOMOTIV: Turister og lokalbefolkning synes alle det er morsomt å snuble over en av Wheens søte små hager.
YNDET FOTOMOTIV: Turister og lokalbefolkning synes alle det er morsomt å snuble over en av Wheens søte små hager. Foto: FOTO: thepotholegardener.com/

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning