Unngå at juletreet drysser

Har du hørt om hodepinetablett-trikset?

Ni tips for å unngå at juletreet drysser.

HODEPINETABLETTER: Ved å knuse hodepinetabletter i vannet til juletreet, gir du treet samme behandling som snittblomster får - og det vil holde seg fint lengre. FOTO: Trine Jensen
HODEPINETABLETTER: Ved å knuse hodepinetabletter i vannet til juletreet, gir du treet samme behandling som snittblomster får - og det vil holde seg fint lengre. FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

I disse dager er det mange som er ute på juletrehandel, og spenningen er alltid stor for å se om årets tre kan bli både flottere, grønnere og vare enda lengre enn fjorårets.

Men hvordan kan du egentlig sørge for at juletreet holder seg fint julen gjennom og ikke begynner å drysse allerede før du har fått det på fot?

Her er tipsene som redder deg fra å måtte plukke barnåler ut av støvsuger og gulvteppe til langt frempå vårparten:

1. Sjekk når treet er felt

Om du ikke skal hugge treet selv er det første du bør gjøre når du er ute og kjøper juletre å spørre når treet var felt.

- Trær som selges rundt omkring er ofte felt for mange uker sider, forklarer gartner Hilde Poppe hos Plantasjen til Klikk Bolig.

- Du bør spørre selger om han vet nøyaktig når treet var felt, for vil du at juletreet skal vare julen gjennom uten å begynne å drysse, bør treet være felt tidligst i midten av november.

IKKE GI VARMESJOKK: Husk på at treet ditt er vant til å være ute. Man må akklimatisere før det tas inn i stuevarmen. FOTO: Trine Jensen
IKKE GI VARMESJOKK: Husk på at treet ditt er vant til å være ute. Man må akklimatisere før det tas inn i stuevarmen. FOTO: Trine Jensen

Har du selv hugget treet kan du derimot sove rolig om natten og være ganske så sikker på at du ikke trenger å bekymre deg for barnåler før det har gått minst 14 dager.

- Et tre du har felt selv og tatt med hjem, kan fint stå inne i to uker uten å miste mange barnåler, bekrefter havefaglig leder Jesper Carl Corfitzen i det danske Haveselskabet.

- Du gjør det ekstra lett for deg selv om du plasserer treet på et såkalt juletreteppe, for da kan du bare plukke nålene opp med fingrene om det mot formodning skulle falle noen av.

Corfitzen mener det også er viktig å spørre seg for hvordan treet ble oppbevart etter hugst.

- Jeg vil påstå at dette er nesten like viktig som når treet ble hugget, forklarer eksperten til Klikk Bolig.

- Juletrær kan holde seg fine bemerkelsesverdig lenge om de oppbevares i en temperatur på under  syv grader.

2. Ta barnåltesten

Du burde ikke betale for juletreet eller vurdere å ta det med deg hjem før du har tatt følgende test:

- Dra fingrene gjennom barnålene, forklarer Poppe.

- Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.

3. Sjekk barnålene inne ved stammen

Poppe minner om at du heller ikke skal ta alt for god fisk om treet ser skjønt og grønt ut ytterst i baret.

- Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.

4. La treet stå kjølig

Har du sikret deg årets tre og fått det med deg hjem, er det noen ting du burde passe på selv før du får det på fot i stuen.

- La juletreet stå så kjølig som mulig - helst ute - inntil et par dager før det skal inn i stuen, forklarer gartner og innkjøpsansvarlig Kari Brekke hos Mestergrønn.

- Et par døgn før treet skal på fot og pyntes, bør du sette det til akklimatisering i en garasje kjeller - eller et annet kjølig sted,  så slipper alle treets livsfunksjoner å sjokkvåkne opp av vinterdvalen og til stuetemperatur. Et slikt sjokk vil kunne få juletreet ditt til å både sture og drysse.

Poppe er enig.

- Absolutt, treet skal ikke ha varmesjokk, og vil holde seg pent mye lengre om det får tid til å akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

TA BARNÅLTESTEN: Sjekk hvor godt barnålene sitter fast før du kjøper. FOTO: Trine Jensen
TA BARNÅLTESTEN: Sjekk hvor godt barnålene sitter fast før du kjøper. FOTO: Trine Jensen

5. Unngå varmekilder

Juletrær som er vant til å stå ute i vinterskogen liker ikke varme.

- Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, advarer Poppe.

- Som for eksempel en varmeovn eller en peis, da dette absolutt kan gjøre at treet drysser raskere.

6. Lag ny snittflate

For å gi juletreet ditt bedre vannopptak - som igjen vil gjøre at det drysser mindre - bør du sage av noen centimeter nederst på stammen før du setter det på fot.

- Dette er for at en ny frisk snittflate lett kan trekke vann, forklarer Brekke.

- Skyll gjerne også over med vann opp til 70 grader, det åpner ledningsvevet i basis, og unngår at kvaen størkner og tetter det igjen. Kvaen kan blokkere vannopptaket i ledningsvevet. Får ikke treet rikelig med vann, vil det drysse.

7. Kjøp en stor nok juletrefot

For å få gitt juletreet nok vann, kan det være smart å se etter en juletrefot som rommer så mye vann som mulig.

- Et stort tre i tørr varm stueluft krever mye vann, mye mer enn de fleste tror, forklarer Brekke.

- Når et tre ikke får vann, slipper nålene - og det drysser.

Poppe er enig - og mener man burde ta med seg juletrefoten når man skal ut å handle juletre.

- Finn et juletre som passer foten, forklarer gartneren.

- Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen.

8. Vann i bøtter og spann

Her er ekspertene skjønt enige: Vann juletreet masse. Og ofte.

-  Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger nålene på gulvet før man vet ordet av det, advarer Poppe.

- Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.

Man bør dog være litt varsom med vann som er for kaldt.

- Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann, forklarer Brekke.

- For varmt eller kaldt vil igjen bidra til at treet raskere begynner å drysse og miste barnåler.

9. Gi juletreet hodepinetabletter

Corfitzen har et spesielt tips til de som har kjøpt juletre av sorten Rødgran, Omorika eller Blågran.

- Med disse grantypene kan du med fordel knuse 1-2 hodepinetabletter i vannet du gir til juletreet, forklarer hage- og planteeksperten.

- Dette hjelper treet til å holde lengre på barnålene. Det er acetylsalicylsyren i tabletter som Dispiril, Aspirin og Globoid som hjelper treet med å suge opp vann over lengre tid, og gjør på mange måter samme jobben som det pulveret man ofte får med om du kjøper ferske snittblomster.

Corfitzen forklarer at et beste er om du får tak i dette i form av brusetabletter.

- Man skal faktisk behandle juletreet som en bukett ferske blomster, og bruke samme prinsipper, forklarer eksperten.

- Nettopp derfor burde du også senke stuetemperaturen om natten mens juletreet står der. Gjør du dette, vil du garantert få lengre ut av treet uten at det begynner å drysse.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning