Dette er gressklipperne du skal velge

Viking, Bosch og Honda utmerker seg i gressklipper-tester

Dårligst ut kommer Partner og Flymo.

TEST AV GRESSKLIPPERE: Gjennom flere år har det svenske Råd & Røn testet gressklippere. Forbrukerrådet har sammenfattet disse testene og kommet frem til hvilke merker som er best.
TEST AV GRESSKLIPPERE: Gjennom flere år har det svenske Råd & Røn testet gressklippere. Forbrukerrådet har sammenfattet disse testene og kommet frem til hvilke merker som er best. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Bosch
Publisert Oppdatert

img Del på FacebookFyker du rundt i hagen på slep etter en brunstig gressklipper, eller driver du og sliter i en gammel klipper, som krever mange drag i snoren for å starte? Dersom du tilhører den siste kategorien og tenker på å kjøpe ny gressklipper, har Forbrukerrådet gjort vurderingsjobben for deg.

Basert på tester i det svenske forbrukermagasinet Råd & Røn har de kommet frem til en rangering av de beste merkene.

Tre merker pleier å gjøre det bra i gressklippertest

"Råd & Rön har nemlig siden 2007 publisert testresultater for hele 80 gressklippermodeller. Vi har analysert testresultatene og har fokusert på merkene som er testet tre eller flere ganger", skriver Forbrukerrådet.

Les hele testen hos Forbrukerrådet.

På bakgrunn av dette kommer Forbrukerrådet frem til at Viking er det beste merket, med Bosch og Honda rett etter.

- Jeg er ikke veldig overrasket over at nettopp Viking, Bosch og Honda oppnår gode resultater, både sammenlagt og når vi utelukkende fokuserer på klippeevne. Det som er overraskende, er hvor gode disse tre merkene faktisk er. Resultatene tilsier at de befinner seg i en egen divisjon, sier produkttest-ansvarlig hos Forbrukerrådet, Jogrim Aabakken, til klikk.no.

Flymo og Partner tatt ut av markedet

Og naturlig nok er det tilfredshet å spore på toppen av rangeringen.

- Vi er veldig glade over at Viking som merke vant denne store testen, og vi opplever at testen er særlig verdifull fordi den er gjort over en så lang periode som seks år, uttaler markedssjef i Andreas Stihl AS, Pål Virik Nilsen, til klikk.no.

- Viking er eid av Stihl-gruppen i Tyskland, som bygger hele sin produksjon på verdiene innovasjon, kvalitet og design, utdyper han.

I bunnen av rangeringen ligger Flymo og Partner.

Aabakken forteller at disse merkene ikke lenger markedsføres i det norske markedet.

- Ifølge svenske Husqvarna, som eier Partner, markedsføres ikke lenger varemerket Partner. Også Flymo, som har samme eier, er trukket ut av en rekke markeder, men selges fortsatt i Storbritannia, utdyper han.

TESTVINNER: Viking, produsert av det tyske selskapet Stihl, topper Forbrukerrådets sammenstilling av tester av gressklippere.
TESTVINNER: Viking, produsert av det tyske selskapet Stihl, topper Forbrukerrådets sammenstilling av tester av gressklippere. Foto: FOTO: Thomas von Salomon/Viking
TEST AV GRESSKLIPPERE: Ifølge Forbrukerrådet skiller de tre merkene, Viking, Bosch og Honda seg ut i testene Råd & Røn har gjennomført. Bosch kommer på andreplass.
TEST AV GRESSKLIPPERE: Ifølge Forbrukerrådet skiller de tre merkene, Viking, Bosch og Honda seg ut i testene Råd & Røn har gjennomført. Bosch kommer på andreplass. Foto: FOTO: Bosch

Sveveklippere gjør det dårlig

Om testene

Det er testet 80 modeller og 17 merker. Forbrukerrådet har tatt utgangspunkt i 72 modeller fra de 10 merkene som er testet tre ganger eller mer.

Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som gjennomfører noen av verdens grundigste forbrukertester.

Følgende testkriterier er brukt (karakterens vekting i parentes):

Klippeevne: Teller 50 % av totalkarakteren:

  • Klipperesultat standardgressplen
  • Tidsforbruk standardgressplen
  • Langt gress
  • Vått gress
  • Tykt gress
  • Klippe i helling
  • Klipping langs kanter

Brukervennlighet: Teller 25 % av totalkarakteren:

  • Innstilling av klippehøyde
  • Oppbevaring
  • Vedlikehold

Kilde: Forbrukerrådet

Testen viser også at sveveklippere gjør det relativt dårlig.

- De gjør det dårlig både på klippeevne og i totalvurderingen, uttaler Aabakken.

- Det samme gjelder sylinderklippere, noe som overrasker meg. Jeg ble riktignok ikke overrasket over sylinderklipperne leverer dårlig klippeevne når gresset er langt, vått og til dels tykt. Men jeg ble overrasket over at de også gjør det dårlig på standardgressplener. Sylinderklipperen har mange tilhengere fordi den faktisk «klipper» plenen, i motsetning til rotorklippere som jo «kutter» gresset. Men disse grundige testene viser altså at de testede rotorklipperne leverer bedre klipperesultater enn de testede sylinderklipperne, legger han til.

Klippeevne

I utgangspunktet er klipperne rangerte etter en totalvurdering, basert blant annet på klippeevne, brukervennlighet, energiforbruk og støynivå. Forbrukerrådet valgte å lage en tilleggsrangering, basert kun på klippeevne.

"Dette er fordi klippeevnen tross alt er en gressklippers viktigste egenskap", skriver de, og fortsetter: "Også når klippeevne er utgangspunktet, er det de samme tre merkene som peker seg ut: Viking, Honda og Bosch".

Viking gjør det også best på klippeevnen, mens Bosch og Honda bytter plass.

Bensin på topp, hånddrevet på bunn

Forbrukerrådet har også gjort en vurdering av teknologien til gressklipperne. "Men hvilken teknologi bør vi satse på", spør de. "Bensin, strøm, batteri eller hånddrevet?".

"Vel, det kommer an på hva som er viktigst for deg, kun klippeevnen eller hele totalpakken", er svaret.

Og dersom man vektlegger klippeevnen mest, viser det seg at det er bensinklipperne som topper. Deretter kommer elektriske ledningsklippere, og så batteriklippere. Nederst kommer de hånddrevne klipperne.

TEST AV GRESSKLIPPERE: Honda kom på tredjeplass i sesten, totalt sett, men rykket opp én plass når det gjaldt klippeevne, som Forbrukerrådet mente var ett av de viktigste testkriteriene.
TEST AV GRESSKLIPPERE: Honda kom på tredjeplass i sesten, totalt sett, men rykket opp én plass når det gjaldt klippeevne, som Forbrukerrådet mente var ett av de viktigste testkriteriene. Foto: FOTO: Sophie Carles/Honda

Med utgangspunkt i totalkarakteren, er det batteriklipperne som kommer aller best ut. Forbrukerrådet poengeterer at man bør være oppmerksom på at batteriklippere har begrenset batterikapasitet og derfor ikke egner seg for større hager.

Konklusjonen er at det totalt sett likevel ikke skiller vesentlig mellom batteri-, bensin-, og elektriske klippere. Dårligst ut kommer imidlertid de hånddrevne sylinderklipperne.

Forbrukerrådet er imidlertid tydelige på at det er variasjoner innenfor de ulike teknologivalgene. "For eksempel oppnår elektriske klippere med både bio- og oppsamlingsfunksjon hele 72,8 poeng. Elektriske klippere som kun har oppsamlingsfunksjon oppnår 65,7 poeng, mens de elektriske sveveklipperne kun oppnår 52,7 poeng", skriver de og legger til at batteridrevne oppsamlingsklippere oppnår langt bedre resultater (72,5) enn batteridrevne sylinderklippere (55,0).

Les også:

Slik legger du gressplen

Slik klipper du gresset

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning