Utestue

Nå kan du bygge én etasjes bygg på hele 50 kvadratmeter

Og det uten å søke.

KOSELIG: På den gamle trappa er det hyggelig å ta morgenkaffen mens hun planlegger dagens gjøremål i hagen.
KOSELIG: På den gamle trappa er det hyggelig å ta morgenkaffen mens hun planlegger dagens gjøremål i hagen. Foto: FOTO: Helge Eek
Publisert Oppdatert
UTESTUE: Birgit har skapt seg en koselig liten perle i hagen, som både er vakker å se på og beroligende å sette seg ned i.
UTESTUE: Birgit har skapt seg en koselig liten perle i hagen, som både er vakker å se på og beroligende å sette seg ned i. Foto: FOTO: Helge Eek

Forenklingen av byggereglene, som ble innført i år, innebærer at du kan bygge mer uten å søke.

Mens du tidligere kun hadde lov til å sette opp en bod på inntil 15 kvadratmeter uten å søke, kan du nå bygge én etasjes bygg på hele 50 kvadratmeter.

Men husk for all del at det en rekke andre hensyn å ta før du går i gang.

Utestuer som denne, derimot, er det ikke noe problem å sette opp så lenge du har plass. Hos de fleste store byggevarekjeder finner du enkle byggesett til både boder og utestuer.

På den måten kan man sitte ute langt utover høsten. Noen bruker faktisk utestuen hele året.

Med gamle vinduer og rustikk panel kan du gi den ditt eget personlige preg. Magasinet Lev Landlig forteller hvordan det kan gøres.

Utnytt plassen

Birgit Rønning i Eidsberg har lagd en skillevegg i sin, så hun får utnyttet plassen maksimalt. I det største rommet har hun innredet en koselig liten stue med bord, stoler og mange herlige detaljer.

På den andre siden av veggen har hun god bodplass til hageredskaper og sykler.

Hun har vært så heldig å få en gammel låvedør av naboen og vinduene hun har satt inn er de hun måtte bytte ut i hovedhuset. Sammen med den gamle, værbitte panelen hun også måtte bytte ut, gir utestua oss inntrykk av å ha levd et langt liv.

Om du ikke er så heldig å ha et gammelt hus du kan bruke panel og vinduer fra, så følg med på Finn.no. Det hender noen gir bort gamle dører og byggematerialer, som gir utestuen det koselige, nostalgiske preget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alt er gjenbruk

HYGGE: Birgit Rønning satte inn en skillevegg, og har dermed både fått både stue og bod. All innredning er gjenbruk.
HYGGE: Birgit Rønning satte inn en skillevegg, og har dermed både fått både stue og bod. All innredning er gjenbruk. Foto: FOTO: Helge Eek

Birgit har ikke isolert sin bod, siden den kun brukes i sommerhalvåret. Hun syns det er koselig å tenne masse lys, ta med seg strikketøyet og pakke seg inn i et varmt pledd. Det er også god plass til venninnekvelder med god mat rundt det lille bordet.

Alt hun har innredet med er gjenbruk og selve utestuen har hun satt opp i samarbeid med datteren sin. Her er det bare fantasien som setter grenser for hvordan du vil designe din egen utestue.

De landlige detaljene:

● Sett en gammel trapp inntil en vegg, og la pottene med urter kose seg i solveggen.

● Mal utestua i tradisjonell rød Jotun gårdsmaling, fargekode 154, slik de gjorde det i gamle dager.

● Heng opp gamle blondekapper i vinduene. De finner man ofte på loppis.

● Gamle sinkbaljer og bøtter er fint å plante i og gjør seg godt som pynt foran utestua og i hagen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen