Hage i august

Ti tips til hagen i august

Selv om sommeren snart er på hell trenger hagen vedlikehold før høsten.

HAGE OM HØSTEN: Plant blomsterløken og flytt på plantene. Dette bør du gjøre i hagen nå.
HAGE OM HØSTEN: Plant blomsterløken og flytt på plantene. Dette bør du gjøre i hagen nå. Foto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Ferien er over for mange i august, men det betyr ikke at det er helt slutt på sommeren.

Hagen står fortsatt i full blomst, og det er viktig med vedlikehold og stell før høsten kommer.

Tid for å plante

- August er en god måned for å anlegge eller fornye gressplenen , klippe hekken og plante stauder, forteller Tonje Bergh fra Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Mens juli er feriemåneden, er august måneden der en må få kontroll på ugresset og rydde opp. August er den siste sommermåneden og det er viktig å nyte de siste sommerdagene til det fulle.

Hans-Petter Foss, daglig leder ved Hageland understreker at august er en mellomperiode, som kan være en fin tid for å plante.

- Det er en super tid for å plante, siden det er så vått ute og det kommer en del nedbør i august.

Anlegge plen og planting av busker og trær

August er en fin tid for å anlegge ny gressplen, siden nylagt plen trenger jevn vanning og ikke må tørke ut. I slutten av august kan det være mye regn og den verste sommervarmen begynner å gi seg.

Fra midt i august er det greit å plante vintergrønne busker og trær, slik at de får tid til å utvikle et godt rotnett innen frosten kommer.

Vedlikehold

Plenen skal klippes og vannes jevnlig i august, og den kan gjødsles for siste gang i år. Tilsett 2-4 kg fullgjødsel per 100 m2. Gjødslingen bør skje i forbindelse med regn eller vanning og det er viktig å ikke vanne i fult sollys.

Om det er huller i plenen, eller den ikke er like pen overalt, er det mulig å strø nye gressfrø på disse stedene.

Hekken kan fremdeles klippes og gran- og nåletrær kan beskjæres. Andre vintergrønne busker og trær kan også beskjæres og klippes. Tidlig blomstrende stauder kan deles.

Høst inn alt av grønnsaker, frukter og bær etter hvert som de modner.

Plomme- og kirsebærtrær tåler en lett beskjæring etter de har båret frukt. Hos rips og solbær kan de eldste greinene kuttes nede ved jorden.

Planter og blomster

Stueplanter som har stått ute om sommeren, kan nå tas inn. Hagen ser kanskje ut som et villniss etter ferien, og dette er den riktige tiden for å rydde opp. Luk litt ugress og fjern visnede blomster.

Døde planter og blomster kan byttes ut og krukkene kan fornyes med nye blomster som forlenger sommeren. Planter som lavendel, ildtopp og potteroser er fine på denne tiden.

Krydder kan også høstes nå og du kan enten fryse eller tørke det. Om du tørker det, kan du lage ulike krydderblandinger der du selv velger krydder og blandingsforhold.

Gode tilbud

- Dessuten er det mange gode tilbud på hagesentrene i august, avslutter hans Petter Foss. Sensommeren kan være tiden for å gjøre god plantekjøp.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning