Test av vannspredere

Perfekt vanning med de beste

To av de 13 vannsprederne i testen er helt perfekte - på hver sin måte!

BEST I TEST:  Vannsprederen Gardena Comfort Aquazoom er enkel å stille inn til å vanne et så stort eller lite område av hagen som du ønsker. Vi har kåret den til best i test. FOTO: Tore Fjeld
BEST I TEST: Vannsprederen Gardena Comfort Aquazoom er enkel å stille inn til å vanne et så stort eller lite område av hagen som du ønsker. Vi har kåret den til best i test. FOTO: Tore Fjeld Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen av 13 ulike vannspredere er utført av testjournalistene Tore Fjeld og Bjørnhild Fjeld. De er også hagebokforfattere og har gitt ut boken Hageguiden - nybegynnerens vei til grønne gleder, samt at de driver hagebloggen spirea.no.

Vannsprederne er testet og vurdert ut fra brukervennlighet og funksjonalitet, vanningsegenskaper samt byggekvalitet på produktet.

Terningkast er gitt ut fra en helhetsvurdering av alle testkriteriene samlet. Vannsprederne er ikke testet over en lengre periode kvalitet, her har vi vurdert produktene ut fra hvordan de fremstår når de er helt nye. 

Produktene som er brukt i testen er utlånt av produsentene. 

I den verste sommervarmen er det veldig praktisk å ha en vannspreder som kan gi planter og plen nødvendig tilførsel av vann. Det finnes et utall ulike modeller på markedet, men hvilken er egentlig best? Dette har vi testet.

OBS: En stor fordel med vannspredere og annet tilbehør til vanning, er at alle merker kan brukes om hverandre. Koblinger, slanger og vannspredere følger alle samme standard med hann- og hunnkoblinger. Så selv om du har vannslange av ett bestemt merke, trenger ikke vannsprederen å være fra det samme merket.

Over 400 kroner

Våre to favoritter blant de 13 vannspreder-modellene vi har prøvd ut, er også de dyreste, Gardena Comfort Aquazoom 350/2 og Hozelock Aquastorm 2986.

Dette er produsentenes toppmodeller innen vanning av private hager, og de har veiledende pris på henholdsvis 445 og 595 kroner.

Du lurer sikkert på om det virkelig er nødvendig å betale så mye for en vannspreder, når det også finnes vannspredere å få kjøpt til under hundrelappen.

Du får det du betaler for

Vi mener du i stor grad får det du betaler for når det gjelder vannspredere. Vanner du mye, og ønsker én spreder som fungerer til ulike behov, er begge de to testvinnerne meget gode produkter.

Dette handler først og fremst om funksjonalitet, men også om kvaliteten på vanningen. Hozelock Aquastorm 2986 har for eksempel en egen dusj-funksjon i tillegg til vanlig sprederstråle, slik at du kan bruke den samme sprederen til nysådde frø som du bruker til plenen.

Gardena Comfort Aquazoom 350/2 skiller seg først og fremst ut fordi den er testens beste når det gjelder mulighet for å justere vanningsarealet. Her kan du for eksempel justere sektorbredden slik at du kan tilpasse vanningen til det området som trenger vann.

Viktige egenskaper

Når du skal kjøpe vannspreder, er det viktig å tenke litt over hva du først og fremst skal bruke den til. Har du en stor plen og bed med store, robuste planter, er det viktigste at sprederen har god rekkevidde og at den vanner jevnt over hele området.

Har du derimot kjøkkenhage med små, sarte planter, er det viktigere med en skånsom vannstråle enn at rekkevidden er veldig stor.

Til nysådde frø bør du vanne med en fin dusj, hvis ikke risikerer du at de rett og slett flyter vekk. Småplanter er heller ikke så glade i hardt regn, eller hard vannsprederstråle. Det samme gjelder planter med blomster - for hard vanning kan gjøre at blomstene blir stygge.

En vannspreder er gjerne noe du ønsker skal vare i noen år, og den må tåle å ligge ute i forskjellig vær og vind, siden mange ikke tar inn sprederen mellom hver vanning. Derfor har vi også vurdert produktene ut fra byggekvaliteten, samt at vi har sett på hvor stabilt vannsprederen ligger på bakken.

- Du kan vanne selv om det regner!

Du lurer kanskje på når du egentlig skal sette på sprederen, slik at det er best mulig for plantene og vannforbruket?

Det kommer naturligvis an på hvilke planter det er snakk om, men generelt bør du ikke sette på sprederen når det full sol. Dette gir mye fordamping og gjør at du bruker unødvendig mye vann. 

Vann heller i overskyet vær, gjerne også i regnvær dersom det kun er snakk om en liten skur. Husk at fem minutter med regn ikke er nok til å gi plantene en rotbløyte! Det er best å vanne på kvelden etter at sola har gått ned.

Heller mye enn hyppig

La også sprederen stå på en stund, en tommelfingerregel er at du bør vanne i hvert fall tilsvarende 20 millimeter nedbør hver gang. Det er bedre å vanne mye en sjelden gang, enn "skvettvanning" stadig vekk. Vann så lenge at plantene får en skikkelig rotbløyte.

Husk også at vanning er spesielt viktig samme sesong som plantene er satt i jorda, slik at røttene får etablert seg godt på voksestedet. Når plantene er godt etablert er det vanligvis ikke nødvendig å bruke vannspreder, så fremt det ikke er en lang tørkeperiode på sommeren.

Les også:

Her er den perfekte naboen som vanner for deg i ferien

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning