Test av beskjæringssakser

De beste kutter suverent uten at du trenger å ta i

Tre av de 14 beskjæringssaksene i vår test er gode nok til en sekser på terningen.

HVILKEN SAKS ER BEST: Vi har testet 14 beskjæringssakser som egner seg til de fleste klippeoppgaver i hagen.
HVILKEN SAKS ER BEST: Vi har testet 14 beskjæringssakser som egner seg til de fleste klippeoppgaver i hagen. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen:

Testpanelet har bestått av Tommy Tønsberg, gartner, hagebokforfatter og tidligere redaktør av Norsk Hagetidend, Kenneth Ingebretsen, gartner og hageblogger, og Bjørnhild Fjeld, hagebokforfatter og ivrig hageentusiast. Tommy og Kenneth driver hagenettbutikken Gardenliving.no.

De 14 beskjæringssaksene representerer et utvalg av de saksene som er til salgs i norske hagesentre. Vi har testet nye sakser i praktisk bruk og vurdert brukervennlighet og teknisk kvalitet.

Uansett om du har en liten eller stor hage, vil du ha behov for en god håndsaks, også kalt sekatør, som du kan bruke til litt av hvert i hagen.

Du har kanskje noen rosebusker, bærbusker som skal beskjæres, og andre planter som det er fint å pusse og klippe litt på. Flere av plantene skal beskjæres fra tidlig på våren.

Brukervennlighet svært viktig

Det finnes mange ulike sorter beskjæringssakser å velge blant, og mange er tilpasset spesielle behov. Når vi har testet saksene har vi sett på brukervennligheten, både i forhold til hvor godt den ligger i hånda, og hvor godt den klipper på tynne og tykkere grener.

Det er ulikt hvor tykke grener saksene kan klippe - de beste duger bra til all vanlig beskjæring, for eksempel av hekker, rosebusker og frukttrær, også om grenene er relativt tykke

Vi har ikke testet holdbarheten over tid, dette er kun en test av brukervennligheten når saksene er nye.

Vi har dessuten lagt vekt på at saksene skal fungere for en vanlig hageeier, også for kvinner og eldre som ikke nødvendigvis er så «sterke i klypa». I tillegg har vi vurdert den tekniske kvaliteten – om saksene virker solide og holdbare, eller om det er noe annet som trekker opp eller ned.

Vi har vurdert beskjæringssaksene uavhengig av pris, men i ettertid ser vi at flere av de billigste saksene overrasker positivt. De dyreste modellene har gjerne en mer solid utførelse med metall og ekstrafunksjoner, men det gjør samtidig at vekten blir høyere og mange vil synes de er tyngre å bruke.

«Rulle-gir» gir mer kraft

De saksene som kom aller best ut i testen var PowerGear beskjæringssaksene fra Fiskars. Disse er ergonomisk utformet slik at du ikke trenger å bruke så mye kraft for å klippe av selv ganske tykke grener. Grepet «ruller» i hånden, det er kanskje litt uvant, men dette gjør at klippingen går lettere.

Du får rett og slett mer kraft uten å bruke mer krefter.

De to saksene fra Felco er også gode arbeidsredskaper. Disse røde saksene er mye brukt av profesjonelle gartnere, og det er ikke uten grunn. De ligger meget godt i hånden, er skarpe og har en utforming som gjør at du kan klippe mye uten å bli sliten.

Men, det er en ting som er viktig å huske på med Felco-saksene: De er ikke rustfrie, slik at hvis de blir liggende igjen ute, vil de ruste ganske fort. Er du flink og legger den tilbake i redskapsboden etter bruk, vil du ha en god beskjæringssaks i mange, mange år. Det går også an å skifte ut bladene på den.

Prøv før du kjøper

Testpanelets Kenneth Ingebretsen har jobbet mange år i hagesenter, og har hjulpet mange kunder med å finne riktig saks. Mange synes det er vanskelig å velge, er hans erfaring. Han mener det er svært viktig at du prøver saksen før du kjøper den.

– Be betjeningen om å åpne en pakke for deg, hvis de ikke har hengt ut sakser du kan prøve. Det viktigste er hvor godt den passer din hånd. Hvis den ligger feil, vil du kunne få vannblemmer og gnagsår.

Kvinner trenger gjerne en mindre saks enn menn, og de som ikke er så sterke i armene kan med fordel velge en lettere saks. 

Lett vekt er forresten et poeng for alle, i tillegg til at saksen ikke må være for tung å klemme inn. Hvis du må bruke mye krefter bare på selve saksen, vil du fort bli sliten.

Motskjær eller sideskjær?

Beskjæringssakser deles ofte i to grupper: Sakser med motskjær og sakser med sideskjær. Disse har litt ulike bruksegenskaper – men kan stort sett brukes til de samme oppgavene.

De saksene som har motskjær er nok litt bedre til å klippe tørre kvister og rosebusker, altså kvister/grener som er harde, men ganske tynne. Sakser med sideskjær vil ofte være best til tykkere grener. 

Noen velger å kjøpe to sakser: En rosesaks, og en saks til annen beskjæring. Skal du velge bare én saks, vil en saks med sideskjær være best til de fleste oppgavene.

Les også:

En av boksåpnerne i testen fikk vi ikke til å virke

Stor test av kokkekniver

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning