Smarte løsninger for terrasse

Terrassen du aldri trenger å forlate

Eieren ofret en halv etasje for å få uteplass. Det har han aldri angret på.

BEHAGELIG UTEPLASS. Terrassen har plass til både salong og utekjøkken. Utemøblene "Bubble Club", design Philippe Starck, kan stå ute hele året, men skyves likevel under tak om vinteren.
BEHAGELIG UTEPLASS. Terrassen har plass til både salong og utekjøkken. Utemøblene "Bubble Club", design Philippe Starck, kan stå ute hele året, men skyves likevel under tak om vinteren. Foto: FOTO: Helge Eek
Publisert Oppdatert
SVINGTRAPP. Fra husets kjøkkeninngang er det kort vei opp trappen til terrassen. Overbygget sørger for at man går tørrskodd i uansett vær.
SVINGTRAPP. Fra husets kjøkkeninngang er det kort vei opp trappen til terrassen. Overbygget sørger for at man går tørrskodd i uansett vær. Foto: FOTO: Helge Eek
GJESTFRITT. Det lange bordet og benken er bygd av en snekker. 14 stykker kan benke seg rundt spisebordet. Bordet er lagd av samme planker som ligger på gulvet. De røffe bordbeina er smidd sammen av H-bjelker i stål.
GJESTFRITT. Det lange bordet og benken er bygd av en snekker. 14 stykker kan benke seg rundt spisebordet. Bordet er lagd av samme planker som ligger på gulvet. De røffe bordbeina er smidd sammen av H-bjelker i stål. Foto: FOTO: Helge Eek

Det gamle huset på tomten ble bygd helt om. Glenn Smith og familiens høyeste ønske var en takterrasse med utekjøkken og sitteplasser.

God bieffekt

Arkitekten, Thorvald Bernhard, foreslo å kutte en halv etasje av det eksisterende huset, mest fordi det ikke passet til nyfunkisstilen han hadde i tankene i forbindelse med ombyggingen.

- Som en bieffekt fikk han en perfekt plassering for takterrassen. Tilbygget ble likevel så stort at vi ikke savner den halve etasjen, sier Glenn Smith.

Høy favoritt

Den 90 kvadratmeter store terrassen ble fort familiens favorittsted. Ikke på grunn av utsikten, men av mangelen på innsyn.

- Vi har både hage og terrasse nede, men det bruker vi nesten ikke. Her oppe er det usjenert og ingenting som skygger for sola med mindre vi ønsker det. Vi la stor vekt på utformingen allerede i planleggingsfasen, og tenkte godt gjennom hva vi ønsket oss og hvordan vi ville bruke terrassen, forteller eieren til Bonytt.no.

Under tak

Oppe på taket er det sol hele dagen. Ingen liker å klage på sol, men det blir fort behov for litt svalende skygge på varme dager.

Derfor er det bygget tak over en del av terrassen, som også strekker seg ut over inngangen nede.

På den måten kan beboerne gå tørrskodde fra terrassen og inn hvis det skulle komme en regnskur.

- Vi har spisebord med plass til 14 stykker under tak. Bare temperaturen er god nok, kan vi sitte ute selv om det regner, sier beboeren.

Praktisk utekjøkken

En vindeltrapp fra kjøkkeninngangen er eneste tilgang til terrassen. Med kjøkkenkrok, kjøleskap, sofahjørne og spisebord behøver familien ikke forlate terrassen en fin sommerdag.

Men for å slippe å dra møblene opp og ned etter sesongene, har han sørget for møbler som tåler å stå ute hele året.

Han bare drar dem inn under tak og venter på at vårsola skal gjøre klart for en ny sesong på taket.

UTEKJØKKEN. Kjøkkenkroken har kjøleskap, elektriske kokeplater, kaldt og varmt vann. Her er det også  lagd praktisk plass til kjøkkenredskapene.
UTEKJØKKEN. Kjøkkenkroken har kjøleskap, elektriske kokeplater, kaldt og varmt vann. Her er det også lagd praktisk plass til kjøkkenredskapene. Foto: FOTO: Helge Eek
SOLRIKT. Her er det plass for å sitte under parasollen eller nyte varmen på solsengen. Pottene i bakgrunnen har eieren snekret selv og kledd dem med sink.
SOLRIKT. Her er det plass for å sitte under parasollen eller nyte varmen på solsengen. Pottene i bakgrunnen har eieren snekret selv og kledd dem med sink. Foto: FOTO: Helge Eek
VEDLIKEHOLDSFRITT. Matrialbruken er gjennomført med treverk og stål. Vegger og lerk er kledd med sibirsk lerk, mens gulvet har trykkimpregnert og vedlikeholdsfri terrasseplank.
VEDLIKEHOLDSFRITT. Matrialbruken er gjennomført med treverk og stål. Vegger og lerk er kledd med sibirsk lerk, mens gulvet har trykkimpregnert og vedlikeholdsfri terrasseplank. Foto: FOTO: Helge Eek
GLUGGE. Vinduet i nordveggen slipper lyset inn. Det smale vinduet hindrer innsyn og gjør spiseplassen til en usjenert krok.
GLUGGE. Vinduet i nordveggen slipper lyset inn. Det smale vinduet hindrer innsyn og gjør spiseplassen til en usjenert krok. Foto: FOTO: Helge Eek

Les også:

Tips til lettstelt hage

Interiørdesignerens sommerparadis

Tøft tilbygg i Asker

Inspirerende bilder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning