Tema: Uteliv

Tretti meter takhage

Når sommeren kommer, flytter eierne ut på den langstrakte takterrassen som åpner toppleiligheten mot hovedstaden og havutsikten.

Publisert Oppdatert

Livgivende trekasser

Trekassene med trær og busker er bygd på et basseng med dykkstein. Over steinene la jeg et lag fiberduk og fylte på med jord.Til slutt vannet jeg godt med hageslangen, forklarer Trond Kinn. Konstruksjonen gjør at kassene holder godt på vannet, så eierne kan reise på ferie uten å risikere at hagen visner i tørkeperioder. Jorden i kassene er ennå ikke skiftet ut, men Kinn fyller stadig på litt ekstra jord og gjødsler regelmessig.

- Da vi flyttet hit for noen år siden, var noe av det første vi gjorde å legge ekstra oljepapp på det nesten 30 meter lange terrassegulvet for å sikre oss mot lekkasje. Deretter la vi tregulv over og bygde opp blomsterbed i mange store og små trekasser, sier huseier Trond Kinn, butikksjef i den tradisjonsrike Oslo-forretningen Norway Designs. Eierne delte opp terrassearealet, møblerte i hvile- og spisesoner og arrangerte avskjerminger mot omgivelsene. Dermed oppleves heller ikke takhagen som lang eller kjedelig i formen.

Terrassen har to innganger, en fra entreen og en fra kjøkkenet. Møblene er arrangert i én hvilegruppe som vender mot sjøen, og en spiseavdeling organisert omkring et minimalistisk stålbord fra danske Bent Krogh. Til dette bordet har han satt lette stålstoler fra samme produsent, som ikke virker dominerende mot det elegante bordet.

- På den store terrassen spiser vi frokost og kvelds, mens middagen inntas på den noe mindre, på den andre siden av leiligheten. Den er svalere enn den store midt på dagen. Vi bor bokstavelig talt på disse terrassene om sommeren, forteller Kinn. Ellers preges takhagen av frodige busker, blomster og ulike krydderurter. De er nøye utvalgt, slik at det blir en stadig veksling i blomstringen gjennom hele sommeren. Her finnes eple-, kirsebær- og plommetrær, bringebær, jordbær, sukkererter, tomatplanter, stikkelsbær og rips.

Kinn forteller at resultatet har vært over all forventning. I år er hortensiaen ekstra fin, og ripsene modnes tre uker tidligere enn de gjør på bakkeplan.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning