Kjøpe jord til hagen

– Styr unna denne jorda

Styr unna billig jord i sekk. Det beste er å kompostere selv.

FORLOKKENDE TILBUD: Hagejord selges billig på hagesentrene rundt omkring i landet.
FORLOKKENDE TILBUD: Hagejord selges billig på hagesentrene rundt omkring i landet. Foto: FOTO: Niklas Hart
Sist oppdatert

Ti sekker for kun 299 kroner! Det kan være fristende å slå til. Det virker som om du får mye for pengene. En hel stasjonsvogn full med jord!

Ifølge gartner og selvtitulert plantemann Morten Bragdø skal du ikke gi etter for fristelsen.

- Dropp det. Bare gå forbi. Det er én type jord du skal ha, og det er kompostjord. Den beste lager du selv i en binge. Har du ikke anledning til selv å kompostere, kan du kjøpe ferdigkompostert jord, sier Bragdø til Klikk Bolig.

- Hva er galt med det du får i sekk?

- Hvis du leser bakpå disse sekkene står det kanskje bio- og øko-ett-eller-annet. Men det er gjerne opptil nitti prosent torv som er tilsatt noen næringsstoffer. Det er myrull som skal ha torv, ikke hagen din.

- Hvorfor brukes det da så mye torv i kjøpejorda?

- På grunn av logistikken. Fordi torv er billig å fremskaffe og lett å frakte. Derfor.

- Kan man ikke bare gjødsle for å tilføre plantene den næringen de trenger?

- Naboene blir kanskje imponert over at plantene har vokst, men det er som å stå og beundre en kroppsbygger som går på anabole steroider. Begynner du med kunstgjødsel, blir plantene avhengige, de blir som narkomane. Det du skal bruke er god jord som inneholder masser av mikroorganismer - det er de som skal sørge for at plantene tar til seg næring fra jorda. Da får du friske planter som dessuten er mer motstandsdyktige mot sykdommer.

- Trenger man noe mer enn kompostjord?

I noen tilfeller kan du blande i litt sand samt økologisk lupingjødsel for proteinenes skyld.

LAVESTE KVALITET: Den billigste og dårligste jorda du kan kjøpe på et hagesenter kalles for hagejord
LAVESTE KVALITET: Den billigste og dårligste jorda du kan kjøpe på et hagesenter kalles for hagejord Foto: FOTO: Niklas Hart

- Utopisk, mener bransjen

Hageland er en av landets største tilbydere av jord til private hageeiere. Over femti hagesentre er tilknyttet kjeden. Innkjøpssjef Knut Tveit mener at rådene fra Randesund Planteskole er urealistiske.

- I et ideelt samfunn hadde kanskje alle husstander en hage der de tok vare på all mat og hageavfall, varmkomposterte dette og utnyttet komposten til egen hage. Slik er det ikke. For at hageeieren skal ha glede av å holde på i hage, veranda og krukker, er det en selvfølge at han eller hun skal kunne få det vekstmediet og den gjødsla man trenger for å få planter til å trives, sier Tveit til Klikk Bolig.

Samtidig støtter Tveit rådet om å unngå den billigste jorda. Foreløpig tilbyr ikke kjeden hagejord i det hele tatt.

- Vi har vurdert å ha en egen hagejord, men har konkludert med at vi ikke kan stå inne for en lavere kvalitet enn den plantejorden vi tilbyr i dag. Dette produktet er en gjødslet og kalket jord som vi anbefaler til påfyll i bed, kasser og krukker. Til planting i krukker og verandakasser anbefaler vi å bruke krukkejord som er en blandingsjord av kompostert hageavfall og omdannet veksttorv, tilsatt langtidsgjødsel.

Tilbyr det kundene vil ha

På Plantasjen, som er Skandianavias største hagekjede, selger de denne våren ti sekker hagejord til 299 kroner.

- Det finnes alltid kunder som ser mest på prisen. Det finns rett og slett en stor etterspørsel etter hagejord, sier administrerende direktør Rolf Baisgård i Plantasjen Norge til Klikk Bolig.

Plantejorden er bedre gjødslet, men selv hagejorden er egnet til å forbedre jorden i hagen, mener Baisgård.

Plantasjesjefen synes også det er urealistisk å basere seg på kompost.

- Selvsagt skal helst alle som har egen hage gjøre kompost av hageavfall og eventuelt matavfall. Det finnes dog ingen motsetning i å anvende egen kompost og jord i sekker. Kompost kan benyttes som jordforbedring i blomsterbed og landskap, men kompostmengden rekker ofte ikke til. Derfor er kjøpt jord et veldig bra alternativ. Jord i sekk er jo klart til bruk.

Det høye innholdet av torv i kjøpejorden har ikke bare med logistikk å gjøre, men handler også om kvalitetssikring, ifølge Plantasjen.

- Torv finnes i store mengder i Skandinavia, er fri for ugress og sykdommer, har overlegne fysiske og kjemiske egenskaper som kan tilpasses til ulike formål. Kompost er ofte ulempelig om den ikke spes med torv. Først når komposten blandes med torv får den en passende struktur, hevder Baisgård.

Jordforsker forsvarer billigjorda

På Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås forskes det på jord. Én av dem som har gravd dypest i materien er seniorforsker Trond Knapp Haraldsen. Han mener det er kurant å kjøpe de billigste sekkene dersom man blander dem med kugjødselkompost.

IKKE LIKE BRA SOM KOMPOST: Plantejorden er bedre - og dyrere - enn hagejorden, men ikke like bra som kompostert jord.
IKKE LIKE BRA SOM KOMPOST: Plantejorden er bedre - og dyrere - enn hagejorden, men ikke like bra som kompostert jord. Foto: FOTO: Niklas Hart

- Plantejord blanda med kugjødselkompost blir noe à la blomsterjord. Da har jorda næring som frigjøres utover i vekstsesongen. Det kan bli veldig bra, og er noe jeg har god erfaring med selv, sier jordforskeren til Klikk Bolig.

- Ville du selv brukt hagejord til å forbedre jorden i din egen hage?

- Ja, denne kan fint blandes inn i den gamle jorda slik at denne smuldrer bedre. Det vil forbedre jorda i kjøkkenhage og bed. Men jeg ville ikke brukt den i en blomsterkrukke. Der må det bedre jord til.

Les også:

Derfor bør du beskjære om sommeren

Quiz: Hvor grønne er fingrene dine?

Her er de beste materialene til terrassegulvet

Hjelp til barnebursdag: Arranger frokost!

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også