Tabbelisten over ting du ikke skal gjøre i hagen er lang. Å sette ut sommerblomstene mens det ennå er nattefrost er en gjenganger på listen.

De mest utålmodige av oss har allerede i begynnelsen av mai satt ut sommerblomster i krukker, kasser og bedd.

Men etter et par netter ved frysepunktet, henger margerittene og pelargoniaene med hodet, og bladverket er blitt brunt og slapt.

Det lukter av høst, selv om det er vår.

Hva nå? Finnes det håp for forfrosne sommerblomster?

- Ja, mener Erling Fløistad, forsker ved planteklinikken ved Bioforsk Plantehelse.

Margeritter med frostskader

FROSSEN SOMMERBLOMST: Margerittene har tatt skade av å stå ute en kald natt, men alt håp er ikke ute. © Foto: Niklas Hart

- Det er mange blomster som likevel kan overleve selv om noe av planten er svidd av frost. Du bør gi blomstene et par dager på å komme seg før du drar til plantesenteret for å kjøpe nye, sier Fløistad til bonytt.no.

Få blomstene inn

Førstehjelpsøvelsen går ut på å ta plantene inn om natten, slik at du i det minste unngår nye runder med frost. Dersom blomstene befinner seg i et bed, kan du dekke dem til med en fiberduk om natten for å minimere risikoen for ytterligere kuldeangrep.

- Hvordan ser du om planten er død eller levende?

- I løpet av et par dager vil de delene av planten som er skadd av frosten visne helt. Om det da er levende deler igjen på planten, kan den etter hvert sette nye skudd og blomstre på nytt. Hvor lang tid dette tar avhenger både av planteslag og været i tida framover.

Frostskadede margeritter

REKONVALESENS I VINDUSKARMEN: For at det skal være håp, må margerittene skånes for lave temperaturer den nærmeste tiden. © Foto: Niklas Hart

Også plussgrader kan være farlige

- Hvor kaldt er for kaldt?

- Skadene oppstår på grunn av frost. Men selv ved et par varmegrader, kan du få skader på plantene på grunn av såkalt strålingsfrost.

Strålingsfrost oppstår på kalde, klare netter når varmetapet fra jordoverflaten er stort. Da kan det oppstå kuldegrader langs bakken, selv om gradestokken din på husveggen - og på nærmeste offisielle målestasjon - viser flere plussgrader.

- Følg med på værvarslingen. Er det klarvær, bør du ta inn plantene, men blir det overskyet, kan du la dem stå ute.

Visne sommerblomster

FROSSET IHJEL: De rosa margerittene har trolig blitt drept av nattefrost © Foto: Niklas Hart

Kristin Gjesdal og Erling Rantrud

20 tips til fine planter

Følg våre tips og få friske, fine potteplanter.

- Skydekket er som en dyne. Når jorda har sparket av seg dyna, må du ta dem inn. Ingen liker å sove uten dyne, ikke blomster heller, sier planteforskeren.

Forskeren råder til å vente med utplantning av sommerblomster til etter nasjonaldagen.

- Det er klart at det er lokale variasjoner. Men det velkjente rådet om å vente med å sette ut blomstene til etter 17. mai, er god gammel visdom.

Frosne blomster

KALDEST PÅ BAKKEN: Det kan være frost på terrassegulvet selv om det er plussgrader to meter over bakken. © Foto: Niklas Hart

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!