Blomsterløk

Sommerblomstrende løk i krukker og kar

Planter du løk nå, får du blomstring både sensommers og til høsten.

Publisert Oppdatert

Sommerblomstrende løk er lett å lykkes med. Du legger de i jorda om våren og har blomsterprakt 2-3 måneder senere.

Utvalget er stort, du kan velge løk med eller uten duft og blant mange ulike farger. Dermed kan du enkelt live opp en beplanting av eviggrønt der du ikke har plass til større stauder.

Sommer- og høstblomstrende løk fyller igjen bedet mens hagen gjør seg klar til høstblomstring.

Les også: Slik gjør du hagen klar for våren

Flytt blomstene rundt

Planter du i potter og kar kan du flytte pottene rundt i hagen der du til enhver tid savner en fargeklatt av blomster.

Løk i potter betyr at du ikke trenger bekymre deg om plassering. Løkene plantes akkurat som på friland, det vil si med riktig dybde (som står angitt på løkpakka). Pass bare på at mange løk får nye sideløk og disse skal det være plass til i potta.

Blikkfang

Sommerblomstrende løk kan gi deg et dramatisk blikkfang på kjedelige steder i hagen, lyse opp i en krukke på verandaen eller terrassen og skape liv ved inngangspartiet.

Mange planter eksotiske løksorter som ikke klarer den norske vinteren.

HØSTRABATT: Sikre blomstring om høsten med røde og hvite liljer sammen med stauder.
HØSTRABATT: Sikre blomstring om høsten med røde og hvite liljer sammen med stauder. Foto: Foto: Bulbs

I stedet for å mase med å grave løken opp om høsten, setter du hele potten frostfritt vinteren over. På denne måten kan du dyrke mange sorter som ellers ville vært håpløse å få til.

Ikke alle løk egner seg i krukker, løk som naturlig sprer seg vil gjøre seg best på friland, for eksempel liljekonvall.

Les også: Blomster-Finns orkidétips

Noen forslag:

Calla (Zantedeschia) - opprinnelig i hvitt eller rosa, men finnes nå i rødt, gult, vinrødt og andre farger. Enkle og elegante, perfekt i vase og flotte i krukker på terassen. Zantedeschia vil ha sol eller noe skygge. De blomstrer lenge; i perioden juli til oktober, og blir 30-90cm høye.

Du kan starte de innendørs i potte og sette de ut senere. Tåler ikke frost. En dekorativ sort er 'Lucifer' med sine røde blomster og gule kant.

Canna er en lite herdig og eksotisk løk - dekorativ med sine brede, opprette blader og flotte blomster. Bladene finnes også med hvite tegninger (nerver eller kanter), som på den gulblomstrende 'Christ's Light' eller den rød- og gulflammetblomstrende 'Zebra Summer'.

Canna kan blandes i større krukker med andre planter, den er ofte en verdifull plante for å "sy sammen" vanskelige beplantinger fordi den har et stort, dekorativt bladverk. Canna skal ha sol eller litt skygge, og finnes i lavtvoksende og større utgaver i mange farger. Blomstrer sent om sommeren, og må overvintre frostfritt.

Les også: Innred stua som en ekspert

Dahlia (Georginer) er velkjente for de fleste. Noen egner seg godt i potter, men husk at de største (storblomstrende) trenger støtte for de gedigne blomstene, og er ikke så gode til potter.

FLERE SAMMEN: Mix og match med Dahlia, Zantedeschia og liljer.
FLERE SAMMEN: Mix og match med Dahlia, Zantedeschia og liljer. Foto: Foto: Bulbs

Til bruk i potter, krukker og blomsterkasser bør du se på de som ikke blir så høye, f.eks 'Dahlinova', 'Gallery' eller 'TopMix'-seriene. 'Autumn Fairy' har oransje blomster og blir ca. 45cm høy, 'Mistery Day' er tofarget og 50cm, 'Topmix Red' og 'Arnhem' er lave sorter med røde blomster. 'Wittem' er hvit og blir ca. 50cm. Andre kompakte og lave sorter er 'Frau Louise Maier' i gult, 'Toto' (hvit og gul), 'Purpinka' (rødlilla), 'Diamant' (gult eller rosa).

Lilium - liljene finnes i et utall varianter, fra asiatiske og orientalske liljer til botaniske liljer. De sterke stenglene gjør at selv høye sorter går fint i potte, de er gode å plassere imellom andre planter i hagen i tillegg til blikkfang på terrasse.

Les også: Nå gjør du bruktkupp

Plant de botaniske liljene for duft og eleganse om sommeren, de asiastiske er gjerne mer fargesterke men ofte uten duft. Liljene trives i full sol til halvskygge, og tåler vinterkulden over store deler av landet.

Ha dem gjerne i krukke første år, flytt de ut i hagen etter blomstring for ny blomstring i rabatt eller bed neste år. Asiatiske liljer selges gjerne som 'eksotiske liljer'. 'Mona Lisa' er flott i rosa og har nydelig duft og blir 50cm høy, 'Reinesse' er hvit, har tette klaser med mindre blomster og er bare 40cm høy.

Publisert på hushjemhage.no

Les mer på Klikk Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning