Vanning av planter i ferien

Slik tar du vare på plantene når du er på ferie

Her er ekspertrådene for å unngå å komme hjem til døde planter og visne blomster etter ferien.

TRENGER IKKE VANNING: Ser plenen din slik ut før du reiser på ferie, trenger den ikke å vannes, bare klippes litt.
TRENGER IKKE VANNING: Ser plenen din slik ut før du reiser på ferie, trenger den ikke å vannes, bare klippes litt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Sommer, sol og ferie. Mange av oss er bortreist i sommerferien, og da gjelder det å ta noen grep som hjelper plantene til å klare seg gjennom uker uten daglig stell.

Her har du tipsene som kan hjelpe plantene gjennom ferien.

Reduser vannbehovet til blomstene

Tonje Bergh er utdannet Cand. Agriculturae og driver selskapet Plantmania.

Hun forklarer til Klikk.no at i godt og varmt sommervær vil blomster og planter som står i solen hele dagen ha behov for mye vann, gjerne daglig.

- Flytt krukker, ampler og kasser til en plass med mindre sol. Dette vil redusere vannbehovet betydelig.

- Mange av plantene tåler også godt en tilbakeskjæring av blomster og bladverk, og mindre bladverk gir mindre behov for vann.

Bergh understreker at plantene i løpet av noen uker vil vokse seg kraftige og begynne å blomstre igjen.

Vanningssystemer

En hage klarer seg gjerne en til to uker uten vanning. Verre er det ifølge Bergh med kjøkkenhagen og planter i krukker og kar.

- Men fortvil ikke, for det finnes mange gode selvanningssystemer å få kjøpt. Dryppvanning til hver plante eller en svetteslange fungerer bra, det samme gjør også mange av de ulike selvanningspottene.

- Med litt avispapir, brusflaske, tøybit og oasis kan du også enkelt lage dine selvanningssystemer.

Planter i krukker og kar

Her er Berghs råd for planter i krukker og kar:

  • Store krukker og god jord som holder godt på fuktigheten, er et godt tips når du planter på våren, og dette hjelper også godt til at plantene kan overleve ferien.
  • Sett gjerne krukkene på underskåler som kan fungere som et lite vannreservoar.
  • Fyll en 1 ½ liters brusflaske med vann. Fest en tøybit med strikk foran åpningen og sett den på hodet i jorden. Dette gir litt ekstra vann som plantene vil kunne nyttiggjøre seg etter behov.

Stueplantene

- De ulike plantene krever ulik mengde vann, men som hovedregel kan du si at jo tynnere blader en plante har, desto større er vanningsbehovet, forklarer Bergh.

- Pass på at ingen planter, bortsett fra sukkulenter og kaktus, står i direkte sollys, da trenger de mer vann og kan lettere få sviskader.

Innkjøpskoordinator ved Hageland, Knut Tveit, råder deg til å ta vekk blomster som står i solsteiken i vinduskarmen og sett dem på et vest- eller nordvendt vindu.

UNNGÅ DETTE: Stueplantene dine trenger ikke å se slik ut når du kommer hjem fra ferie. Det finnes nemlig flere enkle grep du kan ta.
UNNGÅ DETTE: Stueplantene dine trenger ikke å se slik ut når du kommer hjem fra ferie. Det finnes nemlig flere enkle grep du kan ta. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

- Alternativt kan du ta alle blomstene og sette dem på fuktige oasisblokker på kjøkkenbenken, litt bortvendt fra det sterkeste sollyset.

Her er Berghs råd for vanning av stueplantene mens du er på ferie:

  • Plasser en tykk skive oasis i bunnen av potteskjuleren og fyll vann opp til overflaten av oasisen. Plasser plantene oppå.
  • Legg godt fuktet avispapir eller håndkle i bunnen av badekaret eller oppvaskkummen, og sett plantene uten potteskjuler oppå.
  • Sett plantene på fuktet avispapir ut i hagen i le og delvis skygge. Plasser plantene slik at de ikke står i direkte sollys, fordi det kan gi sviskader og uttørring.

Unødvendig å vanne gressplenen

- Vanning av gressplenen utover det som er nødvendig i etableringstiden bør unngås, påpeker Bergh.

- Gresset skal vannes først når det viser visningssymptomer og misfarging, og da med minst 20 millimeter hver gang. Hyppig og overdreven vanning med små mengder vil føre til at røttene bare utvikles i det øverste jordlaget og gi en tørkesvak plen.

Hun påpeker at du bør klippe plenen, men ikke for kort, og helst med en klippelengde på fire centimeter.

- Klipper du for kort kan plenen bli for tørr og visne.

Tveit fra Hageland understreker at det aller enkleste er å alliere seg med en god nabo, familie eller andre til å stikke innom 2-3 ganger i uken og vanne de viktigste tingene, både i hagen og i vinduskarmen.

Les også:

Sjekk den smarte overdekkede terrassen

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen

Planter du her blir det mindre luking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning