Amaryllis

Slik steller du amaryllisen

Med sin knallrøde, majestetiske blomst er amaryllis blitt en svært populær juleblomst.

MAJESTETISK AMARYLLIS: Amaryllis er en flott plante som pynter fint opp i jula.
MAJESTETISK AMARYLLIS: Amaryllis er en flott plante som pynter fint opp i jula. Foto: Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det kalde vinter-Norge minner lite om strøkene der amaryllisen har sin opprinnelse. Kanskje er det nettopp det eksotiske ved amaryllisen vi har falt for her oppe i det kalde nord, for det er utvilsomt herlig å bringe en liten bit av tropene inn i stua når det er som kaldest.

Det er få blomster som kan måle seg med amaryllisen som kan bli opptil 15 centimeter i diameter når den er i full blomst.

Du trenger heller ikke å ha grønne fingre for å drive amaryllisen frem selv.

- Amaryllisen, eller Ridderstjerne som den ofte kalles, stammer fra de tropiske regionene av Sør-Amerika. Mest populær er de storblomstrete typene i forskjellige sjatteringer av rødt, rosa, laks, oransje og hvitt, forteller Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Foruten ensfargede sorter finnes det også mange amarylliser med flerfargede blomster som for eksempel røde og hvite.

Pass temperaturen på amaryllisen

Og selv om den befinner seg langt unna varme og trope er det ikke en vanskelig plante å få til så lenge du passer på at det er varmt nok.

- Sett bare potten med løk et lyst og varmt sted. Temperaturen er viktig for utviklingen av blomsterstilkene, og en vanlig romtemperatur på 20 grader er bra for amaryllisen, sier Bergh.

Amaryllisen har lang blomstring

Inntil knoppen viser seg på toppen av løken, bør en være forsiktig med vanningen av amaryllisen. Gi så gradvis mer vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige.

- Blomsterstilken vil nå vokse raskt, og når den stopper å vokse vil blomsten utvikle seg, sier Bergh. Dersom du planter løken selv, kan det være greit å vite at blomstringen gjerne finner sted 6-8 uker etter planting, og at den ifølge www.amaryllis.com blomstrer i 7-10 uker.

Død amaryllis

Dersom amaryllisen din ikke vil blomstre, kan det være flere grunner til dette. Som oftest er årsaken for mye vann, slik at løken råtner, men det kan ifølge Hageglede også skyldes en kombinasjon av lite lys og for høy temperatur.

Størrelsen på løken bestemmer antall blomsterstilker, men som oftest er det ikke flere enn fire.

Plant amaryllisen med en gang

Husk at løken aller helst bør plantes med en gang den er kjøpt. Dersom du skal vente med plantingen, anbefaler Hageglede å oppbevare den et sted der det er omtrent 13 grader.

"Amaryllis må lures til å blomstre ved hjelp av temperaturøkning, så det er en fordel hvis den først har hatt en kjølig periode på 8-12 uker før den drives", skriver Hageglede.

Ny vår for amaryllisen

Når blomstringen er over, er det ikke nødvendig å kaste løken på amaryllisen. Med litt stell kan den lett bringes til å blomstre igjen neste år.

- Etter blomstringen fjerner du de gamle blomstene, men lar bladene få lov til å utville seg videre. Vann regelmessig og tilsett gjødsel i vannet, sier Bergh.

- Reduser så vanningen før du stopper helt etter en drøy måned. La så løken få hvile på en kjølig, mørk plass før du potter den om og begynner å vanne igjen.

Amaryllis gjør seg også fint i en vase. Her er tips til deg som kjøper amaryllis som snittblomster:

- Sett blomstene i vann halvveis opp på stilken

- Bytt vann ofte

- Forsterk blomsten ved å sette en blomsterpinne inn i den hule stilken

Les også:

Enkle tips til sunne potteplanter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning