Planter om våren

Slik lager du vår i stua

Det kan snø så mye det vil, våren er i anmarsj.

VÅR I VINDUET: Det er tid for å tenke på våren. Kjøp inn blomster til å sette i vinduskarmen, eller så frø til vårens og sommerens planter.
VÅR I VINDUET: Det er tid for å tenke på våren. Kjøp inn blomster til å sette i vinduskarmen, eller så frø til vårens og sommerens planter. Foto: Foto: OBP
Publisert Oppdatert

At snøværet ikke synes å ha noen ende, skal du ikke bry deg så mye om. Våren er uansett i anmarsj, for allerede nå kan du begynne å så frøene til vårens og sommerens planter.

Det handler i det hele tatt om å få blikk for våren.

- Nå er det på tide å potte om planter som skal ut senere, både potteplantene du har i vinduskarmen og plantene som skal ut senere, forteller ansvarlig redaktør i Hageselskapet, Tommy Tønsberg, til Klikk.no.

Primula

Har du lyst på vår i stuen nå med en gang, skal du gå på et plantesenter og for eksempel kjøpe noen primulaer.

"Månedens blomst i februar er primula, og er for mange den første potteplanten de kjøper på det nye året. Denne fargerike potteplanten varer kanskje ikke så lenge, men til gjengjeld gir den oss en herlig følelse av vår og lysere tider", skriver Opplysningskontoret for blomster og planter på sine nettsider.

- Og passer du godt på den, kan du ha den helt til våren og plante den ut. Den vil da blomstre år etter år, supplerer Tønsberg i Hageselskapet.

Han understreker imidlertid at det er viktig at primulaen får stå kjølig.

VÅRBLOMST: Primulaen er en blomst som godt kan kjøpes inn nå, og som kan plantes ut i bedene til våren.
VÅRBLOMST: Primulaen er en blomst som godt kan kjøpes inn nå, og som kan plantes ut i bedene til våren. Foto: Foto: OBP

Stauder

En annen vekst du gjerne kan begynne å pusle med nå er staudene .

Ifølge Tommy Tønsberg kan frøene til disse sås i potter og vannes ørlite. Så lar du dem stå inne natten over.

- Da har frøene trukket til seg nok fuktighet og pottene kan settes utendørs, under snøen. Der står de fint til det begynner å våres og snøen smelter. Senere på sommeren kan de plantes ut i bedene.

Løkblomster

Kjetil Sandaa hos Bo Grønt Sandaa forteller at du nå får kjøpt løkblomster i potter.

- Disse har kanskje så vidt begynt å spire. Sett dem i vinduskarmen, slik at de står lyst, og om natten kan du sette dem kjølig, for eksempel på et soverom.

Som eksempler på løkblomster nevner Sandaa påskeliljer i hvitt og gult, perleblomster, krokus og tulipaner i forskjellige farger.

Stiklinger

Sandaa forteller at du snart kan få kjøpt stiklinger i hagesentrene. Disse kan plantes i potter og settes lyst. Når snøen forsvinner og varmen kommer, kan de settes ut i hagen.

- Fine stiklinger kan være pelargonia, fuksia eller surfina. Disse kan plantes ut når det ikke er fare for nattefrost.

Les også:

STAUDER: satser du på å dyrke stauder, er tiden inne for å så dem. Putt frøene i potter og vann dem. La dem stå inne i ett døgn, og sett dem ut under snøen. Senere på våren kan de plantes ut  i bedene.
STAUDER: satser du på å dyrke stauder, er tiden inne for å så dem. Putt frøene i potter og vann dem. La dem stå inne i ett døgn, og sett dem ut under snøen. Senere på våren kan de plantes ut i bedene. Foto: Foto: OBP

Alt om vårhagen

Nå kan du så inne

Hus og hage i februar

- Lov å bli skuffet over kjønnet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning